Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007-2008, στην απαρχή της κρίσης των οικονομιών της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Αν και η Ελλάδα και η Ιταλία ανήκουν στην ίδια νομισματική ένωση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις δύο χώρες δεν αναμένεται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν τα παιδιά τους διανύσουν, τουλάχιστον, το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Ένα παιδί στη Γερμανία, αντίθετα, που γεννήθηκε το 2007-08 δεν θα γευθεί καμία επίπτωση από τη χρηματοπιστωτική κρίση ή τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Και αυτό διότι η οικονομία επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα ήδη στο 3ο έτος της ηλικίας του. Ένας Ιταλός, όμως, θα πρέπει να αναμένει τα 17α γενέθλιά του για να έχει εξαλειφθεί κάθε σημάδι από την τελευταία ύφεση.

Δύσκολα τα πράγματα για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα το 2007-08 

Ακόμη πιο δυσοίωνα είναι τα πράγματα για τον Έλληνα. «Θα έχει ενηλικιωθεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Δυσδιάκριτο είναι, επίσης, το φως στο τούνελ για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και την Ισπανία επειδή θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία δεκαετία για να επουλωθούν οι οικονομικές συνέπειες από την τελευταία ύφεση. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι, ίσως, το μεγάλο «αγκάθι» στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια οικονομία όπου μέχρι πέρυσι είχε διαγραφεί το 25,8% του ΑΕΠ της, η ανεργία βρίσκεται στο 26,5%. Το νέο κλίμα αβεβαιότητας εντείνει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης στη χώρα, εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αγορών που θα μπορούσαν να προσδώσουν ένα νέο προσανατολισμό στην οικονομία.

Παραδόξως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ανεργία ήταν υψηλότερη στη Γερμανία μία δεκαετία πριν. Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης βρισκόταν στο 11,2% το 2005 αντί του 10% στην Ελλάδα. Μέχρι τα τέλη του 2014, η ανεργία στη Γερμανία είχε υποχωρήσει στο 5%.

Πίσω στην ύπαιθρο

Συντελούνται, παράλληλα, αλλαγές στις ισορροπίες μιας οικονομίας. Εν μέσω της βαθιάς ύφεσης των προηγούμενων ετών, αρκετοί Ιταλοί και οι Έλληνες επέστρεψαν στον αγροτικό κλάδο. Στην Ελλάδα, μάλιστα, τα έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες είναι υψηλότερα το 2011 μέχρι το 2014 από το 2007, ενώ παράλληλα οι μισθοί στις κατασκευές, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες παρουσιάζουν πτώση, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ιρλανδία, η συνεισφορά του αγροτικού κλάδου στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 10% το 2014 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στην Ιταλία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απρόσμενα τον Απρίλιο. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η Ιταλία μπορεί να είναι ένα νέο, δυσάρεστο κεφάλαιο μετά την ελληνική κρίση, επιβαρύνοντας τις επόμενες, ανυποψίαστες γενιές με την αποπληρωμή ενός υπέρογκου χρέους.

Στροφή Ελλήνων στον αγροτικό κλάδο

Από το 2009 μέχρι το 2014, ο αγροτικός κλάδος έχει εξελιχθεί επειδή αρκετοί αναζήτησαν εκεί νέες ευκαιρίες, εν μέσω κρίσης. Αν και το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων παραμένει αρνητικό, το έλλειμμα έχει περιοριστεί λόγω της σταθερής ανόδου των εξαγωγών. Ο Χρήστος Δημίζας, από την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου Greekpol, δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο Γιώργος Φραγκίστας, πρόεδρος του Incofruit-Hellas, δηλώνει στο CNBC πως «το εμπόριο δεν μπορεί να διεξαχθεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς με κλειστές τις τράπεζες και όλη αυτή την πολιτική ένταση».

Το ποσοστό των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκε από το 30,7% το 2012 στο 32% το 2013, υποχωρώντας στο 30,5% το 2014. Η πτώση στο διάστημα του περυσινού έτους αποδίδεται στη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από 3,9 δισ. ευρώ το 2008 στα 4,6 δισ. το 2010 και στα 5,4 δισ. το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της EΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Προσοχή:Ο αγροτικός κλάδος είναι μόλις το 3,5% του ΑΕΠ

Πέρυσι, ο αγροτικός κλάδος κάλυψε το 3,5% του ΑΕΠ και απασχολεί το 13% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι καταρρίπτεται ο μύθος που ανάφερε ότι σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην χώρα θα τάιζαν όλη την Ελλάδα. Επί της ουσίας σε κάθε 100 ευρώ που παράγονται στην χώρα μας τα 3,5 προέρχονται από την “γη”. 

H επιστροφή της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων κρατών-μελών της περιφερειακής Ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα θα είναι χρονοβόρα διαδικασία, με πιθανές συνέπειες στις οικονομικές προοπτικές του πληθυσμού για αρκετά ακόμη χρόνια. Μπορεί, δε, αυτή η «διαδικασία επαναφοράς» στα δεδομένα που ίσχυαν προ 2007-08 να καθυστερήσει περαιτέρω ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Η έρευνα του Bloomberg, όπου προβλέπονται διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης, στηρίζεται στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έγιναν την Άνοιξη του 2015.

riskygames.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.