Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες με διασυνδέσεις στο PKK έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, έχουν σκάψει τάφρους και έχουν στήσει οδοφράγματα

Από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, 115 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί.

Οι περισσότεροι, 98 άτομα στις πόλεις Σιζρέ και Σιλόπη, όπου υπάρχει 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλες απώλειες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, έχουν σημειωθεί στις επαρχίες Μαρντίν και Ντιγιαρμπακίρ.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες με διασυνδέσεις στο PKK έχουν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, έχουν σκάψει τάφρους και έχουν στήσει οδοφράγματα σε αυτές τις περιοχές και δεσμεύεται να συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι να «καθαρίσουν» αυτές οι επαρχίες από τους μαχητές.

Τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν «ορκίστηκε» ότι η «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και οι υποστηρικτές της «θα θαφτούν στα χαντάκια που έσκαψαν».

Στην πόλη Σιζρέ, επίκεντρο των επιχειρήσεων, καπνός υψωνόταν από τις κατοικημένες περιοχές καθώς στρατιωτικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα «χτένιζαν» την περιοχή. Σύμφωνα με κατοίκους, στους δρόμους ακούγονταν πυροβολισμοί και σποραδικοί βομβαρδισμοί.

Στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς, δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο δρόμο, σύμφωνα με το Anadolu. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά από την κατάρρευση της διετούς κατάπαυσης πυρός, τον Ιούλιο.

Οι μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το PKK επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε αστικές περιοχές, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι των νοτιανατολικών περιοχών να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Η κλιμάκωση της βίας εξανέμισε τις ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το PKK, με τη σύγκρουση να μετρά τρεις δεκαετίες και περισσότερους από 30.000 νεκρούς. Η τελευταία έκρηξη βίας θυμίζει σε πολλούς το χειρότερο αιματοκύλισμα, τη δεκαετία του ’90.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.