Με την ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση δίνει σάρκα και οστά σε ένα σχέδιο λαιμητόμο για την οικονομία και την κοινωνία.

Με το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που έφερε στην βουλή βάζει ταφόπλακα στην  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική που θα μπορούσε να υπάρξει στην οικονομία.

Ότι κινείται φορολογείται είναι η φιλοσοφία που διέπει το νέο νομοσχέδιο που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και μάλιστα με άμεση εφαρμογή.

Μέσα σε μία νύχτα αύξησε τους συντελεστές φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε 29%, αύξησε το ΦΠΑ σε 24%, αύξησε τις εισφορές ασφάλισης και υγείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στο 27%, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των  εργοδοτών και εργαζομένων, αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, επέβαλε τέλη και φόρους σε τηλεφωνία και ιντερνέτ, απελευθέρωσε τις πωλήσεις δανείων, μονιμοποίησε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αύξησε το τέλος επιτηδεύματος, αύξησε την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις, αύξησε τους φόρους σε καύσιμα, επέβαλε σχεδόν παντού φόρους και τέλη.

Σε μία αγορά που συρρικνώνεται και ο κύκλος εργασιών καταρρέει, υπό το καθεστώς capital controls, και αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης ζητά από τους ελευθέρους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τολμούν να παρουσιάζουν ακόμα κέρδη, και να επιβιώνουν ακόμα στο περιβάλλον της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας, να παραδίδουν έως και το 80% αυτών στο κράτος.

Τα δύο αυτά νομοσχέδια, όχι ανάπτυξη δεν θα φέρουν αλλά θα αποτελειώσουν το όποιο υγιές και ειλικρινές κομμάτι επιχειρηματικότητας έχει απομείνει.

Τα μόνα που θα καταφέρουν τα δύο αυτά νομοθετήματα είναι να εκκινήσουν ένα νέο κύκλο λουκέτων και φυγής επιχειρήσεων, να μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα, να μειώσουν την κατανάλωση, να αυξήσουν την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή αλλά και να εκτοξεύσουν την ανεργία.

Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν καρκίνωμα στο υγιές παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Δεν μπορεί να λειτουργεί πλέον με την ληστρική μέθοδο «τόσα μου λείπουν τόσα θα σου πάρω». Να γίνει κατανοητό ότι εξωθούν τις επιχειρήσεις σε φυγή ή την παρανομία. Να συνειδητοποιήσουν ότι  η κατάρρευση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα θα σημάνει κατάρρευση των εσόδων, άρα και κατάρρευση του κράτους.

Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μοιάζουν πλέον με τους μονομάχους σε ρωμαϊκή αρένα… Χαίρε λοιπόν κυβέρνηση οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.

Εκ του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου 

Leave a Reply

Your email address will not be published.