ΦΑΝΕΣ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-Ρώ

«Ελπίζουμε – Ευχόμαστε ότι το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου, θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό για το καλό του τόπου μας.»
Μια προσπάθεια της Ένωσης-Καίρ με προοπτική και μεγάλες προσδοκίες!!! Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Ν. Αιγαίου, ένα σημαντικότατο έργο. Βρίσκεται στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΚΑΙΡ στις Φάνες, και το οποίο εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει μια σημαντική καινοτομία για τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα αλλά και ολόκληρο το Ν. Αιγαίο. Θα αποτελέσει τουριστικό και εκπαιδευτικό προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί ένα πολύ δύσκολο αλλά φιλόδοξο εγχείρημα.
Η ιδέα της σύστασης του Βιωματικού Κέντρου γεννήθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της Αγροτικής-πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας. Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που μάλιστα συμμετέχει στην χρηματοδότηση, ο Δήμος Ρόδου, η κοινότητα Φανών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φανών, ο πολιτιστικός σύλλογος Φανών, το Πανεπιστήμιο Νοτίου Αιγαίου το οποίο θα συμμετέχει με ομάδες μελέτης.
Όλες οι κτιριακές μετατροπές και εργασίες έγιναν από ομάδα υπαλλήλων της Ένωσης οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες έκαναν εκπληκτική δουλειά, ενώ το τμήμα του παλαιού εργοστασίου χρηματοδοτήθηκε και αναστυλώθηκε πριν μερικά χρόνια από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Α.Ε. (ΑΝ.ΔΩ.) σε στενή συνεργασία με την CAIR.
Το Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου δεν θα είναι απλά ένα μουσείο, αλλά το μεγαλύτερο κέντρο προώθησης των τοπικών προϊόντων της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Ένας χώρος ανάδειξης της ιστορίας και πολιτισμού που θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ατραξιόν του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Κέντρο θα συγκροτείται από:
Το κτίριο του πρώτου εργοστασίου οινοποιίας της CAIR που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού από την δεκαετία του 1920, ενώ θα παρουσιάζει θέματα σχετικά με τις διαδικασίες οινοποίησης, Σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό για την παρουσίαση επιλεγμένων θεματικών ενοτήτων του μουσειολογικού σεναρίου, Αυτόνομους εκθεσιακούς χώρους των αγροτικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου που θα προκύψουν από την μελλοντική αναστήλωση των παλιών, περιμετρικά από το μουσείο, κατοικιών στις οποίες διέμεναν οι τότε εργαζόμενοι και ο διευθυντής του οινοποιείου, Αίθουσες θεματικών προβολών και αφιερωμάτων, Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Νόστιμον Ήμαρ» που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και ενήλικες) και δίνει έμφαση στο λάδι, κρασί, μέλι και σιτηρά, Πρότυπο μεσογειακό κήπο με ενδημικές ποικιλίες αρωματικών φυτών, Παραδοσιακό καφενείο με αγροτικά

προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, Μεγάλο παντοπωλείο ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, μαζί με το ήδη υπάρχων super market της ΕΑΣΔ, Πρότυπη λαϊκή αγορά, Διάφορες παραδοσιακές κατασκευές (π.χ. πατητήρι κρασοστάφυλων, καζάνι παραγωγής σούμας, παραδοσιακό ξυλόφουρνο κ.α.) για την πραγματοποίηση βιωματικών αγροτικών δραστηριοτήτων,εκδηλώσεων, δρώμενων, αναπαράσταση παλαιών εθίμων κλπ., Μεγάλο χώρο έκθεσης και προώθησης των τοπικών αγροτικών
Δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.