ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Της Δημοτικής Παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ»

«ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΡΟΥ Αποφασίζει Ομόφωνα(23/8/2015) τη λήψη απόφασης αναφορικά με διάφορα επιμέρους θέματα που αφορούν τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στο νησί μας, ως εξής:

 – Υποβολή αιτήματος εκ μέρους του Δήμου μας, για την θεσμοθέτηση και διατήρηση δρομολόγιου τουλάχιστον κάθε δύο (2) ημέρες, του πλοίου που παραλαμβάνει τους μετανάστες από το νησί μας.

– Λήψη πρωτοβουλιών για την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου πρώην Διοικητηρίου στα Λέπιδα, καθώς και του κτιρίου που βρίσκεται παραπλεύρως σε αυτό (ΒΚ 101 & 94) με χρηματοδότηση είτε Κρατική είτε της Περιφέρειας. Παράλληλα και μέχρι να περαιωθούν οι διαδικασίες και οι εργασίες αποκατάστασης των ανωτέρω κτιρίων, κατάλληλη διαμόρφωση του εξωτερικού προαύλιου χώρου των παραπάνω κτιρίων, ώστε να δύναται να τοποθετηθούν άμεσα σκηνές, στις οποίες θα διαβιούν προσωρινά οι μετανάστες.

 – Μη αποδοχή παραχώρησης από το Υπουργείο Υγείας προς το Δήμο μας, του κτιρίου ΤΑΜΕΑ στο Λακκί, παλιά πτέρυγα (Κ1) της στάθμης του ισογείου.

 – Άμεση εφαρμογή της με αριθ. 26/2015 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, περί μη αποδοχής χρήσης του κτιρίου «Βίλλα Άρτεμις», για τη φιλοξενία μεταναστών.

 – Υποβολή πρότασης για δρομολόγηση πλοίου με αποκλειστικό σκοπό την παραλαβή των μεταναστών απευθείας από το Φαρμακονήσι και χωρίς αυτοί να διέρχονται από το νησί μας. Εν συνεχεία να γίνονται εν πλω όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής τους από τις Αρμόδιες Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

Μη αποδοχή έλευσης μεταναστών, που έχουν περισυλλεγεί εκτός των διοικητικών ορίων του νησιού μας.

 Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 175/2015.»

Η απόφαση και η απάντηση…

Η βούλησή μας να ομονοήσουμε με τη συμπολίτευση για το καλό του τόπου, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρους του δημάρχου Λέρου, ο οποίος επικαλείται την ομόφωνη Απόφαση 175/2015  του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης-08-2015, παραποιώντας κυριολεκτικά το νόημά της.  Τονίζουμε λοιπόν τα εξής:

  • Στην εν λόγω Απόφαση ουδεμία αναφορά έγινε ποτέ σε Hot Spot ή σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και Κράτησης μεταναστών και προσφύγων – αυτό που πλέον δε χωράει καμία αμφιβολία ότι τελικά είναι το Hot Spot.
  • Ουδέποτε αναφερθήκαμε σε μόνιμες εγκαταστάσεις, ενώ ήταν απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας για την τοποθέτηση σκηνών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσωρινή διαβίωση των μεταναστών στο χώρο. Η Δημοτική αρχή του τόπου επέλεξε μόνιμες και σταθερές εγκαταστάσεις σε αντίθεση με ό,τι ομόφωνα είχαμε αποφασίσει.
  • Βλέπουμε με αστραπιαία ταχύτητα να υλοποιείται η δημιουργία Hotspot, ενώ κανένα από τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το νησί δεν επιλύεται, όπως αυτά της υγείας, της παιδείας, της συγκοινωνίας. Μακάρι με τέτοια ταχύτητα να έστελνε το Κράτος και αναισθησιολόγο!!!
  • Οι αγώνες των τελευταίων δεκαετιών για την αποασυλοποίηση της Λέρου, δυστυχώς πάνε χαμένοι. Το καινούριο άσυλο είναι πλέον γεγονός και ουδέποτε συναινέσαμε εμείς ως Παράταξη σε αυτό. Ένα νέο στίγμα δημιουργείται για τον τόπο – αυτή τη φορά με συνεργό τη Δημοτική Αρχή.
  • Συγκριτικά με τα άλλα νησιά (Λέσβος, Χίος , Σάμος και Κως) η Λέρος είναι το μικρότερο νησί, που καλείται να σηκώσει ένα βάρος δυσανάλογο της έκτασης και του πληθυσμού της και που πολύ σύντομα θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο. Το γεωγραφικό μέγεθος της Λέρου μπορεί άραγε να αντέξει το βάρος τέτοιων υποδομών;;; Το Hot Spot στη Μυτιλήνη των 1.680 τετρ. χιλιομέτρων και των 80.000 κατοίκων, απέχει παρασάγγας από το Hot Spot σε ένα ταλαιπωρημένο νησί (πληρώνει ακόμα το στίγμα ενός ασύλου) των 54 τετρ. χιλιομέτρων και των 8.000 κατοίκων.
  • Η Απόφασή μας ξεκάθαρα απέκλειε την έλευση μεταναστών, που έχουν περισυλλεγεί εκτός των διοικητικών ορίων του νησιού μας, κάτι όμως, που δε θα ισχύει πλέον μετά και τη δημιουργία του Hot Spot.
  • Καμία αναφορά πλέον δε γίνεται στο αίτημά μας για τη θεσμοθέτηση και διατήρηση δρομολόγιου, τουλάχιστον κάθε δύο (2) ημέρες, του πλοίου που θα παραλαμβάνει τους μετανάστες από το νησί μας. Αντιθέτως , οι δύο μέρες παραμονής των μεταναστών στο Hot Spot, που υπόσχονταν αρχικά όλοι (ακόμα και ο Πρωθυπουργός) θεσμοθετήθηκε πλέον επίσημα σε εικοσιπέντε (25) ημέρες και κανείς πλέον δεν μπορεί να γνωρίζει με κλειστά τα σύνορα της χώρας, σε πόσες μέρες ή μήνες, θα φεύγουν από το νησί μας.
  • Τα οφέλη για το νησί, πενιχρά έως μηδαμινά. Η εμμονή του δημάρχου Λέρου και των συνεργατών του, για την υλοποίηση του HOT SPOT δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, όταν οι δήμαρχοι γειτονικών νησιών, αλλά και μεγάλων πόλεων είναι κάθετα αντίθετοι. Οι επώδυνες απώλειες και συνέπειες στον τουρισμό μας ανυπολόγιστες. Θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή κοινωνική ζωή του νησιού, ο δήμαρχος Λέρου προσπαθεί να αντισταθμίσει με ψίχουλα, από την προμήθεια υλικών, τη δημιουργία της νέας «Αμυγδαλέζας» για το νησί, όπως ο ίδιος άλλωστε, είχε προαναγγείλει και προαποφασίσει. Τα μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί κατέληξαν να είναι δύο απορριμματοφόρα και το προσωπικό καθαριότητας. Η Δημοτική αρχή του τόπου συναίνεσε σε μία τραγωδία… γιατί το Hot Spot δε θα είναι μια προσωρινή υπόθεση. Θα είναι το μέλλον μας. Το μέλλον του νησιού. Το μέλλον των παιδιών μας!

Είναι πασιφανές ότι η Ομόφωνη Απόφαση της 23ης-08-2015, ουδεμία σχέση έχει με αυτό που υλοποίησε τελικά η Δημοτική Αρχή του τόπου και που από τον Αύγουστο του 2015 το είχε προαποφασίσει και συνεννοηθεί με την κυβέρνηση. Δυστυχώς, μία ομόφωνη απόφαση για το καλό της Λέρου, καταπατήθηκε τεχνηέντως και έγινε το άλλοθι της υποθήκευσης του μέλλοντος ενός ολόκληρου νησιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.