Ο ιός Zika είναι μια λοίμωξη που έχει πάρει την μορφή της επιδημίας στις περιοχές Νότια Αμερική, Νότια Αφρική, Ινδία και Ταϋλάνδη. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω ενός δείγματος από το κουνούπι Aedes sp. Στην χώρα μας και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καταγράφει κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του ιού Zika.

Είναι επικίνδυνο σε ένα τουριστικό μέρος να καλλιεργούμε φοβίες με δημοσιεύματα που προκαλούν αγωνία για την υγεία μας, σαφώς οι υπηρεσίες καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα Πρόληψης σχετικά με άτομα που έχουν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στις επηρεαζόμενες χώρες ή περιοχές.

Η υγεία των συμπολιτών μας είναι πάνω από όλα γι’αυτό και η πρόληψη είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η υπηρεσία μας από πολύ νωρίς έπραξε τα δέοντα.

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβ. Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας υλοποιούν από κοινού μελέτες από το έτος 2011 που αφορούν την καταπολέμηση κουνουπιών, με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, στο νησί της Ρόδου.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, γίνεται κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση ψεκασμών στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών κατόπιν συνεννοήσεως με τις Δημοτικές και Τοπικές Ενότητες του νησιού μας. Όπως, ψεκασμοί σε φρεάτια της πόλεως Ρόδου, στο ρέμα του Ροδινιού της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου καθώς και σε διάφορα άλλα ρέματα, κοίτες ποταμών και φρεάτια άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού.

Όσον αφορά το έτος 2016 έχουμε ήδη ενημερώσει, χαρτογραφήσει και γνωστοποιήσει στο Τμήμα Περιβ. Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου από τον μήνα Οκτώβριο του 2015, τον αριθμό και την έκταση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.