Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου  Ρόδου συμμετείχε στην πρώτη δράση του Πανελληνίου Δικτύου Εθελοντών Δικηγόρων της Επιτροπής Προσφύγων και Μεταναστών της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας  για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 σε προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας με επισκέψεις και διανομή φυλλαδίου σχετικά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τα δικαιώματα των Προσφύγων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στην Αττική  και στην Πάτρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Ρ. επισκέφθηκαν τον άτυπο καταυλισμό προσφύγων στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Ρόδου, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με αιτούντες άσυλο, όσο και με τον κ. Κωνσταντίνο Μαντικό, πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών, ο οποίος συντονίζει τη συνολική λειτουργία του καταυλισμού, υπό την εποπτεία του Δήμου Ρόδου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ως άνω καταυλισμός λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με τη στήριξη οργανωμένων εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών.

Στην συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν το ΑΤ Ρόδου,  προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες κράτησης των 19 μεταναστών, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός ανηλίκων, οι οποίοι κρατούνταν βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται για όσους εισήλθαν στη χώρα παράτυπα μετά τις 20 Μαρτίου 2016,  σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου  νόμου 4375/2016.

 Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών τελούσαν υπό κράτηση 1 μονογονεϊκή οικογένεια – μητέρα με τα 7 ανήλικα τέκνα της – μια ηλικιωμένη με προβλήματα υγείας με ένα ασυνόδευτο ανήλικο 2 ετών περίπου και 2 οικογένειες με τέσσερα παιδιά συνολικά.

Ειδικότερα διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες κράτησής τους στην εσωτερική αυλή του ΑΤ με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, πλησίον κρατουμένων του ποινικού δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΡ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι ως άνω συνθήκες κράτησης έρχονται σε αντίθεση με τις Διεθνείς Συνθήκες και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου προστασίας των προσφύγων, αλλά και την καταστατική αρχή του Συντάγματος για την προστασία της ανθρώπινης αξίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.