Η καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Α. Μοροπούλου, μιλάει στο Black Monday.gr

Διττή σημασία προσέδωσε η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε., στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου ITN-DCH, που διεξάγεται στη Ρόδο από την 1η έως και την 7η Ιουνίου. Η ίδια, μιλώντας στο Black Monday.gr, εξήγησε ότι, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν σε πραγματική κλίμακα, ενώ η Μεσαιωνική πόλη, λειτουργεί εμβληματικά ως εργαστήριο προστασίας μνημείων.

ΚΑΣΤΕΛΟ

Σε ότι αφορά στη δημιουργία στη Ρόδο, Διεθνούς Κέντρου Προστασίας Μεσαιωνικών Πόλεων, που ανακοινώθηκε από τον Αν. Υπουργό Πολιτισμού, εξήγησε ότι, θα δημιουργηθεί στη Ρόδο, η υποδομή και το πλαίσιο διεξαγωγής επιτόπιων εργαστηρίων – θεματικών ασκήσεων. Αυτό, πέραν των άλλων, θα δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές ανά τον κόσμο (που παρακολουθούν οργανωμένα μεταπτυχιακά), να πραγματοποιούν την πρακτική τους. Η δράση, θα είναι πολλαπλή σε θέματα εκπαίδευσης, αφού θα υπάρχει επιμόρφωση, αλλά και έρευνα, ενώ θα αναπτυχθεί και η ανταλλαγή δια μέσου των προσώπων με επιτόπια εκπαίδευση.

ΚΑΣΤΕΛΟ

Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη και για τον τουρισμό, καθώς τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου, θα πολλαπλασιάσουν τις επιπτώσεις ανάπτυξης, λειτουργώντας ως πυρήνας και άλλων εξελίξεων. Επιστημονική και τουριστική εκπαίδευση.

ΤΩΝΙΑ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ«Η πόλη τον χειμώνα θα ζωντανέψει. Η Ρόδος θα προβάλλεται. Θα παρουσιάζεται ως σημείο νέων γνώσεων και θεσμών. Μία πρωτοποριακή δύναμη στον παγκόσμιο στερέωμα», ανέφερε η κ. Αντωνία Μοροπούλου, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Ρόδος και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομίας. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, πρόεδρος του Οργανισμού ήταν δύο φορές ο πρώην δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ σημαντικές θέσεις είχαν, τόσο η κ. Λη Μηναϊδη, όσο και η ίδια η κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία και συντόνισε το 2003, το Παγκόσμιο Συνέδριο.

Πρόκειται για ανάπτυξη και προώθηση της στρατηγικής σημασίας των πόλεων, μέσω ανοιχτών εργαστηρίων.

Το Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο

Στο πλαίσιο της προβολής στην επιστημονική κοινότητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, διοργανώνεται Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο ΙΤΝ-DCH στη Ρόδο μεταξύ 1 και 7 Ιουνίου 2015, με θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου». Το Θερινό Σχολείο διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage”, με χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska-Curie του 7ου ΠΠ της ΕΕ, και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το ομόλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στο Θερινό Σχολείο πραγματοποιούνται διαδραστικές εκπαιδευτικές επισκέψεις το πρωί και ειδικές ερευνητικές διαλέξεις το απόγευμα στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, που παρακολουθούν Ερευνητές Fellows, προερχόμενοι από 14 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, οι οποίοι εκπαιδεύονται από καθηγητές διεθνούς κύρους και ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς από τους συνεργαζόμενους φορείς της Ρόδου.

To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ITN-DCH στοχεύει – για πρώτη φορά παγκοσμίως -, στην ανάλυση, στο σχεδιασμό, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και επικύρωση ενός καινοτόμου πλαισίου διεπιστημονικής κατάρτισης που καλύπτει το πεδίο της ψηφιακής έρευνας για μια οικονομικά αποδοτική συντήρηση, τεκμηρίωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Ευρώπης και ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως και συναρτάται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται κατακερματισμός των επιμέρους επιστημονικών πεδίων έρευνας που σχετίζονται με το στόχο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με δυσκολίες στην κάλυψη του σύνολο του κύκλου ζωής της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς., κενό το οποίο έρχεται να πληρώσει από τη φύση του ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα όπως το ITN-DCH, μελετώντας την περίπτωση του ευπαθούς δομικού υλικού των μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου όντας ιδιαίτερα επιδεκτικό στη φθορά από τη θαλασσινή ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα

Σήμερα στις 17:00 στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα αναπτυχθεί θεματολογία σχετικά με την Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση των Ιστορικών Υλικών και Κατασκευών, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, κο Roko Zarnic, την Καθηγήτρια ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ca Foscari της Βενετίας, κα Elisabetta Zendri, τον  Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κο Mustafa Erdik, και το Συντονιστή της Έδρας UNESCO για «Επιστήμη των Υλικών» και μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ΚαθηγητήJean Pierre Massue.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 το πρωί θα παρουσιαστούν υλικά και επεμβάσεις στερέωσης και προστασίας του πωρόλιθου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελούμενη από τους Επίκ. Καθ. Αστέριο Μπακόλα, και την Υπ. Δρ. Ευαγγελία Ξυνοπούλου, οι οποίοι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν ανοιχτό εργαστήριο στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ο μηχανισμός της φθοράς του πωρόλιθου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από τον Καθηγητή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, κο Παναγιώτη Θεουλάκη.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, στις 17:00 στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα αναπτυχθεί θεματολογία σχετικά με την Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση των Ιστορικών Υλικών και Κατασκευών, από τον Καθηγητή Ανδρέα Νικολαϊδη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, κο Roko Zarnic, την Καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, τον Λέκτορα του ΕΜΠ, κο Αναστάσιο Δουλάμη, και το Συντονιστή του ευρωπαϊκού προγράμματος ITN-DCH, Καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κο Μαρίνο Ιωαννίδη, με την παρουσίαση του οποίου θα ολοκληρωθεί το Θερινό Σχολείο ΙΤΝ-DCH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.