Στέφανος Δράκος: 

Κατάντησαν τα νησιά «βαγόνια μεταναστών»,

τώρα σχεδιάζουν και την «αποπομπή» του Χριστιανισμού!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΔΡΑΚΟΣ222-307x384Τις τελευταίες ημέρες και ενώ τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, «βουλιάζουν» από την άφιξη λαθρομεταναστών, παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων (μπορείτε να τους αποκαλείτε όπως επιθυμείτε, αυτό δεν αλλάζει το μέγεθος του προβλήματος), φέρεται να επιχειρείται η υλοποίηση ακόμη ενός «εγκλήματος» σε βάρος του λαού των Ελλήνων. Δεν θα αναφερθώ στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι αιρετοί των νησιών, οι πολίτες, οι νησιώτες, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί. Καμία δήλωση άλλωστε, δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Καμία δήλωση και καμία περιοδεία (!) Αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει μόνο η κυβέρνηση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα πρέπει όμως, να ξεκαθαρίσει και τις προθέσεις της, για τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας σε λιγοστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και ίσως αδυνατώντας να επικρατήσει άκρα μυστικότητα επί του θέματος, όπως θα επιθυμούσε – πιθανώς – η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης, φέρεται να συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Αθέων Ελλάδας, εμφανιζόμενος πρόθυμος να υλοποιήσει αρκετά από τα αιτήματά τους, που ουσιαστικά επιδιώκουν την κατάργηση του Χριστιανισμού (!), της ταυτότητας των Ελλήνων.

Η Ένωση Αθέων Ελλάδος, που είχε χαιρετίσει – όπως θα θυμάστε – την πολιτική και όχι θρησκευτική ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης, καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό και εκφράστηκε η πρόθεσή του να υπάρξει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και από την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια ή στα δελτία των μαθητών. Μέσω δε, σχετικού υπομνήματος της Ενώσεως, με τους οποίους τονίζεται ότι συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός, ζητούνται:

Α) Η κατάργηση των αγιασμών, των εκκλησιασμών, των εικόνων, της αναφοράς στους Τρείς Ιεράρχες, καθώς και του μαθήματος το Θρησκευτικών.

Β) Ζητούν στα σχολεία να διδάσκεται μάθημα φιλοσοφίας των θρησκειών και μόνο σε μία τάξη του Λυκείου, με την παρουσίαση όλων των θρησκειών, ακόμη και της προσέγγισης των αθέων.

Γ) Να υπάρξει αλλαγή του κειμένου περί αθεϊας στο βιβλίο της Β’ Λυκείου και

Δ) Να καταργηθεί η πρωινή προσευχή.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους αρμοδίους, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το σύνολο των τοπικών εκπροσώπων, να δηλώσουν ξεκάθαρα και με σαφήνεια εάν συμφωνούν με την υλοποίηση τέτοιου είδους σχεδιασμών.

Υ.Γ. Είναι σαφές ότι δεν διστάζετε μπροστά σε τίποτα και είστε διατεθειμένοι να τα ξεπουλήσετε όλα, αλλά η θρησκεία και η πίστη των Ελλήνων, δεν ξεπουλιέται και δεν θυσιάζεται στο βωμό κανενός κόμματος.

Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

 


 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

1. Απαλλαγή από τα θρησκευτικά για όλους

– Εγκύκλιος που να εξασφαλίζει χορήγηση απαλλαγής χωρίς υποχρέωση δήλωσης θρησκευτικών πεποιθήσεων, ούτε θετική ούτε αρνητική (ότι δεν είναι Χ.Ο.) και χωρίς έλεγχο των πεποιθήσεων (από αναγραφή σε απολυτήριο, δελτίο μαθητών, πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης, άλλο αρχείο ή έγγραφο).
– Ρητή οδηγία προς τις σχολικές μονάδες να ενημερώνουν επαρκώς τους γονείς για τη δυνατότητα απαλλαγής από τα θρησκευτικά, συγκεκριμένα με τους εξής τρόπους: προφορική ανακοίνωση την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, γραπτή ανακοίνωση αναρτημένη στο σχολείο σε εμφανές σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, γραπτή ατομική ενημέρωση με φυλλάδια που θα διανέμονται σε όλους τους μαθητές την ημέρα έναρξης ή την πρώτη ημέρα που θα προσέλθουν στο σχολείο για τη νέα χρονιά.
– Επαρκής προθεσμία υποβολής της αίτησης απαλλαγής (τουλάχιστον ένας μήνας) ή κατάργηση προθεσμίας (η μεταστροφή πεποιθήσεων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και η διακοπή παρακολούθησης δεν προκαλεί αναστάτωση στο πρόγραμμα του σχολείου).
– Εξασφάλιση της τήρησης της εγκυκλίου (έχουν παρατηρηθεί συχνά φαινόμενα διευθυντών που αρνούνται να χορηγήσουν απαλλαγή οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία γονέων και μαθητών). Δυνατότητα προσφυγής των γονέων σε κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου για άμεση χορήγηση της απαλλαγής σε περίπτωση αρνήσεως του διευθυντή (άμεση επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε όσους διευθυντές δεν συμμορφώνονται).

2. Κατάργηση καταγραφής θρησκεύματος σε δελτία μαθητών και σε απολυτήρια

– Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να πάψει η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Ενημέρωση όλων των σχολικών μονάδων για το γεγονός ότι δεν πρέπει να καταγράφεται το θρήσκευμα στα δελτία μαθητών.
– Ρητή οδηγία στις σχολικές μονάδες να μην παραλαμβάνονται έγγραφα κανενός είδους με αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή ή των γονέων του.
– Επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης) με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι ληξίαρχοι για την απόφαση 134/2001 ΑΠΔΠΧ, σύμφωνα με την οποία το απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης δεν πρέπει να αναγράφει θρήσκευμα παρά μόνον αν το ζητά ρητά ο ενδιαφερόμενος (ρητή οδηγία σε όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη χορήγηση τέτοιων εγγράφων για τήρηση αυτής της προϋπόθεσης και ενημέρωση των πολιτών) και για το δικαίωμα των πολιτών να διαγράψουν το θρήσκευμά τους καθώς και εκείνο των παιδιών τους με απλή υπεύθυνη δήλωση (εφόσον δεν δηλώνεται νέο θρήσκευμα αλλά παραμένουν άνευ θρησκεύματος).

3. Διευκρίνιση τρόπου αίτησης για απαλλαγή από συμμετοχή σε εκκλησιασμούς

Πρόβλεψη απαλλαγής για όλους τους εκκλησιασμούς του σχολικού έτους με αίτηση στην αρχή της χρονιάς. Γραπτή ενημέρωση όλων, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με δυνατότητα μη συμμετοχής και με πρόβλεψη απασχόλησης στη σχολική μονάδα σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι.
4. Διευκρίνιση τρόπου διεξαγωγής πρωινής προσευχής.

Κατάργηση απαγγελίας και τήρηση σιγής, ώστε καθένας που θέλει πραγματικά να προσευχηθεί να μπορεί να το κάνει. Διαφορετικά η απαγγελία να γίνεται από μέλος του διδακτικού προσωπικού και όχι από μαθητή, ούτως ώστε να μην υπάρχει περιθώριο άσκησης έμμεσης ή άμεσης πίεσης για συμμετοχή.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

1. Αλλαγή του κειμένου περί αθεΐας στο βιβλίο Θρησκευτικών Β λυκείου

Η αθεΐα παρουσιάζεται με τρόπο διαστρεβλωμένο και προσβλητικό. Πρέπει να αφαιρεθεί το κείμενο ή να ξαναγραφτεί από ομάδα επιστημόνων με συμμετοχή εκπροσώπων μας.

2. Αφαίρεση των θρησκευτικών αναφορών από βιβλία άλλων μαθημάτων

Τα σχολικά βιβλία βρίθουν αναφορών που είτε είναι ομολογιακές είτε θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι Έλληνες είναι Χριστιανοί. Οι αναφορές αυτές πρέπει να αντικατασταθούν.

3. Αφαίρεση των υπερβολών και αναληθειών από τα βιβλία θρησκευτικών

– Αφαίρεση των υπερβολών και αναληθειών (αναφορές σε θαύματα ως να ήταν αληθινά και σε δόγματα ως να ήταν η μοναδική και απόλυτη αλήθεια) και των μεροληπτικών και μη αντικειμενικών αναφορών σε μη ορθόδοξες χριστιανικές πεποιθήσεις.
– Συγγραφή νέων βιβλίων από ειδικούς στη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, με δικαίωμα συμμετοχής εκπροσώπων όλων των μεγάλων θρησκειών καθώς και των αθέων, αθρήσκων και αγνωστικιστών.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

Πλήρης εκκοσμίκευση της παιδείας. Συγκεκριμένα:
– Κατάργηση των εκκλησιασμών, της πρωινής προσευχής και του αγιασμού.
– Απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες.
– Κατάργηση εορτασμού των αποκαλούμενων τριών Ιεραρχών σαν προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και θέσπιση εορτασμού Ημέρας της Παιδείας.
– Κατάργηση μαθήματος θρησκευτικών στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο.
– Κατάργηση ομολογιακού μαθήματος θρησκευτικών. Μάθημα φιλοσοφίας των θρησκειών μόνο σε μια τάξη του λυκείου (Α ή Β λυκείου) με αμερόληπτη παρουσίαση όλων των θρησκευμάτων καθώς και της αθεϊστικής προσέγγισης.

Για όλα τα παραπάνω σας παραπέμπουμε και σε προηγούμενα αναλυτικά έγγραφά μας προς το Υπουργείο Παιδείας:
– Διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Α.Π. Υπ.Παιδ. 17815 / 03-02-2015
– Προτάσεις για αλλαγές στην εκπαίδευση και διαθεματικές θρησκευτικές αναφορές σε σχολικά βιβλία. Α.Π. ΕΣΥΠ: 3407 / 20-11-2014, Α.Π. Βουλής: 3512 / 20-11-2014
– Επιστολές προς Υπουργεία (προς Υπ.Παιδείας: για καταγραφή θρησκεύματος στα σχολεία και αναγραφή θρησκεύματος στο απολυτήριο). Γρ.Υπ.Παιδ. Α.Π. 12831 / 24-12-2010
– Παρέμβαση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Α.Π. Υπ.Παιδ. 2193 / Γ1 / 10-1-2011.
Καθώς επίσης και στα πρόσφατα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το Υπ. Παιδείας, με θέμα την απαλλαγή από τα θρησκευτικά:
– ΣτΠ 198231/18523/2015, ημερομηνία 12-5-15,
– ΑΠΔΠΧ Απόφαση 69/2015, Γ/ΕΞ/953-1/16-6-2015
Τέλος θέτουμε υπ’ όψη σας το πρόσφατο αίτημα ομάδας γονέων για αλλαγή της εγκυκλίου περί απαλλαγής από τα θρησκευτικά:
– Α.Π. 108720/7-7-15 (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), Γρ. Υπ. 6644/7-7-15, Γρ. Αναπλ. Υπ. 3507/7-7-15.

Leave a Reply

Your email address will not be published.