ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του ακτοπλοϊκού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου αναδεικνύεται από την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο με τα πανάκριβα εισιτήρια όσο και την ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών.

Πρόσφατα, εντός της τουριστικής περιόδου, για την μετάβαση από την Σαντορίνη στην Σύρο, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Κέντρου Πρόληψης   «Θησέας» ο  περιφερειακός σύμβουλος Β. Σιγάλας, απαιτήθηκαν δύο ημέρες και 200 ευρώ, εκ των οποίων πλέον των 140 ευρώ για τα εισιτήρια….

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε είναι προϊόν των μνημονίων και της κρίσης που ζούμε, αλλά διαμορφώθηκε μέσα σε μια δεκαετία από την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ( κανονισμός  Ε.Ε. 3577/92 « για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές») και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με αρχή τον νόμο 2932/01. Οι παρεμβάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από  τα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» με τα γνωστά παραμύθια του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», του  ανταγωνισμού με κανόνες, της υγιούς επιχειρηματικότητας κ.λ.π. Θεσμοθετήθηκε έτσι η  εφοπλιστική ασυδοσία και μάλιστα με το αζημίωτο της κρατικής επιχορήγησης που έφτασε να ξεπερνά τα  εκατό ( 100) εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
   Η ζωή δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αποτελέσματα που θα είχε η πλήρης παράδοση του πλαισίου λειτουργίας της ακτοπλοΐας  στα εφοπλιστικά συμφέροντα, με την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα   της ανεπαρκούς σύνδεσης των νησιών και των πανάκριβων εισιτηρίων, που το χειμώνα για τα περισσότερα νησιά παίρνει δραματικές διαστάσεις. Οι εφοπλιστές και τα συμφέροντά τους αποκλείουν τα νησιά μας, ακόμη και το καλοκαίρι, και όχι οι αγώνες των ναυτεργατών, όπως ισχυρίζεται το μαύρο μέτωπο των προσκυνητών της «αγοράς» και της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

 Με αφορμή την πραγματικότητα της ιδιωτικής ακτοπλοΐας, όλοι και ειδικά οι νησιώτες πρέπει να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα για το που οδηγεί η παράδοση των λιμανιών , των εθνικών οδών και γενικά των υποδομών κοινής ωφέλειας στους ιδιώτες είτε με «αναπτυξιακές» κοινοπραξίες όπως λένε  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είτε απευθείας όπως λένε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι..
    Μπροστά στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη όπου οι νησιώτες, και ειδικά τα λαϊκά στρώματα  θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους αυτά που ήδη γνωρίζουν :δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα κόμματα των μνημονίων και των εφοπλιστών.

  Μοναδική λύση για τους νησιώτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση  : ο Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που  στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας θα λειτουργεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Ο φορέας αυτός, μαζί με τον αντίστοιχο Δημόσιο  Ενιαίο Φορέα Ναυπηγοεπισκευής, στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, μπορούν  να δώσουν απάντηση στον ιδιότυπο αποκλεισμό που επιβάλουν  οι εφοπλιστές – ειδικά τον χειμώνα – και να βοηθήσουν  στην ολόπλευρη ανάπτυξη των νησιών.

Σύρος 9 Σεπτέμβρη 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published.