Ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής «Η Πρόοδος» θα εκπροσωπήσει για άλλη μια φορά τη Ρόδο στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Φιόρο του Λεβάντε, την όμορφη Ζάκυνθο των ποιητών, του Σολωμού και του Κάλβου.

Ο σύλλογος μας θα αναχωρήσει από τη Ρόδο για Ζάκυνθο στις 27/8/2015 με αποστολή 27 ατόμων και θα δώσει δύο παραστάσεις. Την Κυριακή 30/8/2015 θα συμμετάσχει στην κεντρική παράσταση μαζί με αντίστοιχο Πολιτιστικό Σύλλογο της Καστοριάς στο ανοικτό αμφιθέατρο της Ζακύνθου, με χορούς από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Η αποστολή θα επιστρέψει στη Ρόδο στις 31/8/2015.

Λίγα λόγια για την Ζάκυνθο

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα «Τζάντε«, ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων. Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 40.758 κατοίκους (απογραφή 2011). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο βόρεια σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί. «Υρία», ένα από τα αρχαία ονόματα του νησιού της Ζακύνθου.

Η Ζάκυνθος θεωρείται νησί με μακρά μουσική παράδοση. Οι Ζακύνθιοι ιδιαίτερα φιλόμουσοι συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες – συντροφιές που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες. 

Η παραλία με το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου.
Ζάκυνθος. Ο Ναός του Αγίου Διονυσίου προστάτη του νησιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.