Μόλις 100 άτομα είχαν περάσει στα Σκόπια από χθες το απόγευμα, ενώ περιμένουν ακόμα 1.000 στην μεθόριο και 3.000 στο Κιλκίς

Πρόβλημα από χθες το απόγευμα στην Ειδομένη, καθώς η διέλευση προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια γίνονταν με το «σταγονόμετρο»: Από τις 4 μ.μ. μέχρι σήμερα το πρωί, είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 100 άτομα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να περάσουν με το διαβατήριο ή με την ταυτότητά τους και όχι μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.

Η νέα εμπλοκή προέκυψε μετά την απόφαση της Σερβίας να μην δέχεται στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οδηγώντας και τους Σκοπιανούς σε ανάλογο αποκλεισμό. Έτσι οι Αφγανοί που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες βράδυ, είχαν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, 367 Αφγανοί καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στο ύψος της Ειδομένης, βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι αναμένουν στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Leave a Reply

Your email address will not be published.