Συνέντευξη με αιχμές για δημάρχους …

Το βασικό συμπέρασμα από το συνέδριο της Πάτμου για το θαλάσσιο τουρισμό είναι η συνεργασία, σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο επιχειρηματικότητας ΝΑ Παναγιώτη Κουνάκη, τον αντιπεριφερειάρχη ενέργειας και φυσικών πόρων ΝΑ Γιάννη Φλεβάρη και τον εντεταλμένο περιφερειακός σύμβολος σε θέματα δια βίου μάθησης Άγγελο Ανανία. Το συνέδριο, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πάτμου και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην κρουαζιέρα και το γιώτινγκ, τα οποία κυριαρχούν στο θαλάσσιο τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το Αιγαίο είναι το αρχιπέλαγος με τα 115 λιμάνια, με τα περισσότερα νησιά και τις περισσότερες νησιωτικές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ.Φλεβάρης. Οπότε ο θαλάσσιος τουρισμός, είναι η οικονομία όπου ξεκινά από τη θάλασσα. Το συμπέρασμα είναι η λέξη συνεργασία.

Ο κ. Ανανίας, δήλωσε ότι η Σαντορίνη,η Μύκονος,η Πάτμος,η Ρόδος και η Κως αποτελούν ισχυρά σύμβολα και έλκουν την παγκόσμια αγορά της κρουαζιέρας,λόγω της μικρής απόστασης που τα χωρίζει αποτελούν. Η κρουαζιέρα έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη αντοχή και ανάπτυξη αν και δεν φαίνονται ικανοποιητικές οι προοπτικές της. Εδώ υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την περιφερειά μας. Πίσω από την οποία κρύβεται ένας μεγάλος ελληνικός κίνδυνος, δηλαδή την απουσία εθνικού σχεδίου για την διαμόρφωση και ανάπτυξη του ελληνικού προιόντος. Αυτό το σχέδιο θα δώσει λύσει σε χρόνια ζητήματα και για να πετύχουμε το εθνικό στοίχημα μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς ελληνικής οικονομίας. «Εδώ ο ρόλος της πολιτικής είναι καθοριστικός», δήλωσε ο κ.Ανανίας.

Σύμφωνα με τον κ.Κουνάκη «είναι ευκαιρία για το Νότιο Αιγαίο που είναι κατεξοχήν γήπεδο της κρουαζιέρας του θαλάσσιου τουρισμού να αποδείξει τη δυναμική του». Οι εταιρίες κρουαζιέρας δεν θεωρούν πλέον την Τουρκία ως ένα ασφαλή προορισμό. Από το 2017 η συνεργασία της Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά δεν θα υπάρχει, οπότε αυτό δίνει την ευκαιρία στο Νότιο Αιγαίο να αναδείξει νέους προορισμούς. «Ιδανικό θα ήταν να λειτουργήσουμε ως ομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος. Το ζητάνε όλες οι εταιρίες, οι τεχνοκράτες, ακόμα και η κυβέρνηση είναι μαζί σε αυτό το εγχείρημα. Μέσω αυτού, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και το κράτος με τις τοπικές κοινωνίες θα κερδίσουν περισσότερα έσοδα.

«Κάποιοι, ευτυχώς λίγοι και μεμονωμένοι δήμαρχοι επειδή θα χάσουν κάποιες τοπικές εξουσίες, προσπαθούν να καταβαραθρώσουν μια τέτοια ειλικρινή προσπάθεια με σχέδιο», τόνισε ο κ.Κουνάκης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε κρουαζιέρες μόνο για τα ελληνικά νησιά στην περιοχή μας, γιατί στην Τουρκία δεν θα πηγαίνουν. Πρέπει να κάνουμε μία δυνατή Σαντορίνη, Ρόδο, Μύκονο, Πάτμο και να ξεκινήσει και η Σύμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.