Κατά τις νεότερες πληροφορίες της Black Monday.gr, η φωτιά προκλήθηκε από θεριστική μηχανή αγρότη, που πραγματοποιούσε εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του θερισμού με μηχανή, εκτιμάται ότι σπινθήρας προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς και επειδή το σιτάρι καταγράφεται ως τρομερά εύφλεκτο, είτε αμέσως, είτε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν, η φωτιά κατέστη ανεξέλεγκτη.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως έχουν καεί 16.00 στρέμματα (!)


Κρανίου τόπος η Νότια Ρόδος, με τη φωτιά να καίει εδώ και 24 ώρες. Αυτή την ώρα, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα, η φωτιά τελεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ μικροεστίες υπάρχουν παντού. Εναέρια μέσα έχουν ήδη ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να ενεργούν ρίψεις, ενώ στη Ρόδο έχει φτάσει και ο Περιφερειακός Διοικητής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, ο οποίος συνεργάζεται με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, για τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε να καίει δασική έκταση της Ρόδου, στις 11 το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2016, στην περιοχή Απολακκιά της Νότιας Ρόδου. Στο σύνολό τους, το προσωπικό και τα μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, με την αρωγή όλων, τοπικών αρχών και εθελοντικών οργανώσεων, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της. Στο σημείο ενεργούν και εναέρια μέσα, ενώ είχε εκκενωθεί και το τοπικό διαμέρισμα της Απολακκιάς, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στην Κατταβιά.

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και το Φράγμα Απολακκιάς και κατευθυνόταν προς τα Σιάννα. Στην πυρκαγιά, ενεργούν το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, συνολικά 4 εναέρια μέσα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εθελοντικές ομάδες της Ρόδου και μεμονωμένοι εθελοντές, μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα που ήρθε από άλλη περιοχή της Ελλάδας και 40 άτομα που αναμένονταν προς ενίσχυση από τη Θεσσαλονίκη. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το φράγμα της Απολακκιας, έφτασε στην Ίστριο και γύρισε στη Μονόλιθο, εξαιτίας και της αλλαγής των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Στο σημείο βρίσκονται από χθες – μεταξύ άλλων – οι αντιδήμαρχοι Αγαπητός Πάλλας και Γιώργος Πόκκιας, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου Μανόλης Σαββής και ο υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ Στέφανος Δράκος.

Αργά το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2016, συνεδρίασε στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω δράση του. Σοβαρότατο πρόβλημα δε, σε σχέση με το σύνολο των προηγούμενων πυρκαγιών – πέραν του δασικού πλούτου που χάθηκε – είναι ότι κάηκαν σχεδόν όλες οι καλλιέργειες και τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ ακόμη και εκείνες που δεν έχουν καεί, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης (!)

Περισσότερα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.