ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ –ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Καταγγέλλουμε  τον  πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου για υποκρισία,  για τις δηλώσεις του ότι τάχα  είναι αντίθετοι να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές επειδή δεν περιμένουν να υπάρχει κίνηση στην αγορά ενώ δημιουργείται πρόβλημα στο προσωπικό αφού είναι μία ημέρα που οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεκουράζονται. Πως  σέβονται τους εργαζόμενους τους και θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν, δίχως να προχωρήσουν σε κάποιες ακρότητες. Ωστόσο, μια και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την απόφαση αυτή, πιστεύουν ότι η αγορά θα ρυθμιστεί μόνη της αφού όταν τα καταστήματα ανοίγουν και δεν κάνουν πωλήσεις, κάποια στιγμή δεν θ’ ανοίξουν. Οπότε δεν είναι κάτι που τους φοβίζει.

Καταγγέλλουμε  τον  πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Ρόδου για υποκρισία, γιατί τάχα δεν ξέρει η’ έχει απώλεια μνήμης ότι το μετρό αυτό ήταν στα προαπαιτούμενα από το δεύτερο μνημόνιο. Να του θυμίσουμε  την ανακοίνωση στις 17 Ιουλίου 2014  της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2014 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου με τη συμμετοχή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, με θέμα την εφαρμογή της Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης υπ αρ. Κ1-1119/8-7-2014, διαπιστώθηκε ότι οι φορείς είναι κάθετα αντίθετοι ως προς την εφαρμογή της, η οποία και αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των τοπικών εκπροσώπων των φορέων πρό της υπογραφής της.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά ότι η αγορά της Ρόδου λειτουργεί με την Αρ. Πρωτ 737/1-4-2014 Περιφερειακή Απόφαση που ρυθμίζει το ωράριο και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς μας, τις οποίες εμείς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

Το ωράριο λειτουργίας της αγοράς για εμάς θεωρούμε ότι έχει επιλυθεί προ πολλού. Η αγορά λειτουργεί ομαλά και κάτι που είναι πετυχημένο δεν καταργείται.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε ανθρώπους που νομοθετούν χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιομορφίες μας, να πειραματίζονται σε εμάς, (έστω και δοκιμαστικά για συγκεκριμένη περίοδο).

Η ίδια η απόφαση που εφαρμόζεται για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τις 11:00 έως τις 20:00 αποδεικνύει περίτρανα από μόνη της ότι δεν εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες, αλλά άλλους σκοπούς. Απόδειξης ότι μετά το κλείσιμο τις Κυριακές της αγοράς, οι τουρίστες τότε εξέρχονται από τα ξενοδοχεία τους για να κυκλοφορήσουν στα καταστήματα λόγω του συστήματος all inclusive που λειτουργεί στο 80% των ξενοδοχείων μας. Άρα η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δεν έχει εφαρμογή.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι :

Η αγορά πρέπει να λειτουργεί με το αναγνωρισμένο και δοκιμασμένο τουριστικό ωράριο και τις Κυριακές που ισχύει μέχρι σήμερα.

Καλούμε τα υποκαταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο να σεβαστούν την περιφερειακή απόφαση λειτουργίας Αρ. Πρωτ 737/1-4-2014 της αγοράς μας, στην οποία και εμμένουμε. Ειδάλλως θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα των ασχέτων υπουργικών αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούν άλλους σκοπούς .
Κλείνοντας καλούμε το αγοραστικό κοινό της Ρόδου να περιφρονήσει την αυθαίρετη Υπουργική Απόφαση και να στηρίξει τους εργαζομένους και επιχειρηματίες οι οποίοι από κοινού με την Περιφέρεια αποφάσισαν προ πολλού το πώς θα λειτουργεί η αγορά μας.

Ρόδος, 17 Ιουλίου 2014

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών
Συλλόγων Δωδεκανήσου

Η Διοίκηση του Εμπορικού
Συλλόγου Ρόδου

 Να θυμίσουμε λοιπόν ότι εκτός της ανακοίνωσης τότε και ενώ οι εργαζόμενοι κάθε Κυριακή προσπαθούσαν στην πράξη να καταργήσουν το μετρό είτε με απεργίες ,είτε με στάσεις εργασίας ,δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρόδου είναι υπέρμαχος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως  ο ίδιος παλιότερα έχει δηλώσει και αυτή είναι η Ε.Ε να λοιπόν γιατί τον καταγγέλλουμε για υποκρισία ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους.

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Η κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτικης αργίας για την  λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους», στοχεύει όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους εργάζονται στο εμπόριο επιβάλλοντας συνθήκες ασταμάτητης δουλειάς.

 Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.   Ποιος θα τους σταματήσει όταν θα υλοποιούν την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

 Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι να χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 50%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν  ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα  ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

  • Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.
  • Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να καταργήσουμε στην πράξη τους αντεργατικούς νομούς και να διεκδικήσουμε :
  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.