Νέες θέσεις υποδοχής για 20.000 άτομα, αναμένεται να δημιουργηθούν στα Ελληνικά νησιά, με δεδομένο ότι τα hotspots, θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες και σε ανοιχτά κέντρα για όσους έχουν δικαίωμα ασύλου.

Θα δημιουργηθούν νέοι οργανωμένοι χώροι υποδοχής, πλην των υφιστάμενων σε Κω και Λέρο,  και σε άλλα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, όπως είναι η Κάλυμνος. Τα κέντρα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών, με τη βοήθεια της Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (ΕASO).

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται και το ρεπορτάζ που είχε φιλοξενήσει την περασμένη Παρασκευή η Black Monday.gr, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν πληροφορίες για επιδίωξη των κυβερνώντων να κατανείμουν τους πρόσφυγες σε περιοχές ανά τη χώρα, όπως και στη Ρόδο.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο Ρόδου και η επίσημη ανακοίνωση

Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εν όψει και της τουριστικής σαιζόν συγκάλεσε  την Παρασκευή ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, εκπροσώπων των Εθελοντών, καθώς και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΣτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Α΄ Δωδεκανήσου Ταξίαρχος κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο  Λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης,   ο τέως Νομάρχης Δωδεκανήσου και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που παρέχει υπηρεσίες στο Κέντρο προσωρινής διαμονής προσφύγων κ. Σάββας Καραγιάννης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου κ. Άννα Ζωάννου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο πρόεδρος της πόλεως Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται και στη Ρόδο, καθώς και εκπρόσωποι των Εθελοντών με επικεφαλής τον κ. Ντίνο Μαντικό και την κ. Σοφία Μανιά.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός και κρίθηκε θετικά το γεγονός ότι από τον περασμένο Αύγουστο  πέρασαν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Ρόδο, χωρίς να πληγεί η τουριστική εικόνα του νησιού και χωρίς να υπάρξουν προβλήματα κατά τη διαμονή τους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ«Την ίδια ετοιμότητα και ανάλογα αντανακλαστικά οφείλουμε να επιδείξουμε και για τη συνέχεια» τόνισε ο δήμαρχος αφού παρά τις αποφάσεις  στις Βρυξέλλες κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν οι αποφάσεις  αυτές για επαναπροώθηση των μεταναστών στην Τουρκία θα εφαρμοστούν ή ότι θα προωθούνται οι πρόσφυγες απευθείας σε χώρες της Βορείου Ευρώπης.

Γι αυτούς τους λόγους ο δήμαρχος ζήτησε την αρωγή της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου και συζήτησε επιπλέον πρακτικά θέματα βελτίωσης του χώρου Προσωρινής Διαμονής στα παλιά σφαγεία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδιάκος στη διασφάλιση της προσωρινής διαμονής των προσφύγων στη Ρόδο κατά 48ωρο και μόνο, θέση την οποία όπως δήλωσε δεν διαπραγματεύεται για κανένα λόγο και διερωτήθηκε πόσο ακόμα η τοπική κοινωνία και η τοπική οικονομία θα αντέξουν να συμβάλουν τα μέγιστα για την αξιοπρεπή παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, χωρίς την στήριξη του κεντρικού κράτους.

«Έχουμε δώσει εξετάσεις ανθρωπισμού, η κοινωνία της Ρόδου έχει δώσει εξετάσεις και αποδείξαμε ότι χωρίς καμία βοήθεια από το κεντρικό κράτος έχουμε αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στην περιοχή μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.