Σχετικά με την ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό βήμα FM και τόνισε:

«Ο λόγος που με την ιδιότητα του βουλευτή της Ελληνικής Βουλής απευθύνθηκα στον Πρωθυπουργό, ήταν διότι στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι ο διχασμός του κόσμου. Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να εγγυηθεί την ενότητα εάν έστω και την τελευταία στιγμή κατέληγε σε συμφωνία με βάση την πόρτα που του άνοιξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιούνκερ.

Με δεδομένο αυτό θα μπορούσε να απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες και να πει «ναι» στη συμφωνία, «ναι» στην Ελλάδα, «ναι» στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως δεν ακολούθησε αυτή την τακτική. Έτσι σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να διχαστεί ο ελληνικός λαός γεγονός που είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση για τον Πρωθυπουργό ο ίδιος θα προσέλθει λέγοντας ότι ο λαός είπε «όχι» στη συμφωνία που πρότειναν οι Ευρωπαίοι την οποία όμως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι την αρνούνται και υποστηρίζουν ότι δεν τη συζητούν. Άρα, κατά συνέπεια, ποιο είναι το αντικείμενο του «όχι»; Αφού οι Ευρωπαίοι ήδη προτείνουν νέα συμφωνία, αφού ο Πρωθυπουργός υπέβαλε προ 2 ημερών νέα πρόταση, ποιο είναι το ερώτημα για το «όχι»; 

Αντίθετα -με όλο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί- οι Ευρωπαίοι θα επιβάλουν τους όρους τους γιατί απλούστατα η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει χειροτερέψει. Με κλειστές τις τράπεζες, χωρίς τη δυνατότητα να κινείται η οικονομία, χωρίς να εισπράττονται οι φόροι και οι εισφορές σε όλο αυτό το διάστημα, ο χρόνος δουλεύει αρνητικά για τη χώρα. Τι θα συμβεί με τις τράπεζες αν δεν χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή καθυστερήσει να τις χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Μπορούν να ανοίξουν χωρίς λεφτά στο ταμείο; Μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν; Κατά συνέπεια, χάος. Για αυτό οφείλουμε να ψηφίσουμε «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο Ευρώ, για να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας ως Ευρωπαίοι, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλη της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε εκτός προστασίας του Μνημονίου και είμαστε ασυνεπείς οφειλέτες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – δηλαδή, τώρα που χρωστάμε και δεν μπορούμε να πληρώσουμε 1,5 δις ευρώ- χρειαζόμαστε την ουσιαστική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Leave a Reply

Your email address will not be published.