Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος έστειλε επιστολή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου,το ΣΔΟΕ Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων και της  εκμετάλλευσης ανηλίκων ΡΟΜΑ, όπως αναφέραμε σε σχετικό δελτίο τύπου χθες.

 

 

ΠΡΟΣ :

 

 

 

 

 

1.   Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου

2.   Α’ Αστυνομική Δ/νση  Δωδ/σου

3.   ΣΔΟΕ Δωδεκανήσου

4.   Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου

 

   

 

Κοιν :

 

 

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γραφείο Αξιότιμου Υπουργού

Θέμα: Παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων και εκμετάλλευση ανηλίκων ΡΟΜΑ

Για άλλη μια χρονιά, με την έναρξη της θερινής περιόδου το νησί της Ρόδου γίνεται προορισμός παράνομων πλανοδίων πωλητών, στερούμενων κάθε νόμιμης αδείας, οι οποίοι μεταφέρουν από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου προέλευσης εμπορεύματα, τα οποία πωλούν στη συνέχεια σε δρόμους της πόλης της Ρόδου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ντόπιων επιχειρηματιών, εδραιώνει τη φοροδιαφυγή, προσβάλει την τοπική μας κοινωνία, υποβαθμίζει την εικόνα του νησιού και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Πλέον των παραπάνω και παράλληλα με την παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, δρουν και κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών πολύ μικρής ηλικίας, τα οποία μεταφέρονται ως  εμπορεύματα στη Ρόδο και εξωθούνται στην επαιτεία κάτω από άθλιες συνθήκες και με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο τραυματισμών τους, καθώς κείτονται συνήθως παραπλεύρως του οδοστρώματος.

Είναι κατανοητό, ότι με τα περιορισμένα μέσα και προσωπικό που έχει κάθε αρμόδιος τοπικός ελεγκτικός μηχανισμός, καθίσταται δύσκολη η καταστολή των προαναφερόμενων. Όμως είναι γεγονός ότι κομβικό σημείο αποτελεί ο κεντρικός λιμένας Ρόδου και ότι με έναν ουσιαστικό έλεγχο κατά την έξοδο επιβατών και οχημάτων από το πλοίο που καταφθάνει από τον Πειραιά, είναι δυνατή η ανάσχεση του κύματος των επιτήδειων που τυχοδιωκτικά και φέτος έρχονται να πλήξουν την τοπική κοινωνία μας. Ακόμη εντός του κεντρικού Λιμένα, μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος της ταυτότητας των ανηλίκων που μεταφέρονται στη Ρόδο υπό συνθήκες δουλείας. Ο ίδιος έλεγχος μπορεί να γίνεται από την Αστυνομική Δ/νση και κατά την έξοδο από τον Λιμενικό χώρο.

Σας καλούμε, όπως έχει ήδη γίνει αποδεκτό στις μεταξύ μας συσκέψεις, για την άμεση ενεργοποίηση των Λιμενικών Υπηρεσιών εντός της λιμενικής ζώνης όπως και της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην έξοδο αυτής, για τον έλεγχο των μη νομίμως διακινούμενων πλανόδιων και την επαναπροώθηση τους στους λιμένες από όπου προέρχονται, άλλως την προσαγωγή τους στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή για τις νόμιμες συνέπειες.

 

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.