Μαζική είναι η κινητοποίηση των αγροτών από 68 μπλόκα της Ελλάδας, που έχουν σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. «Θέλαμε να κάνουμε συμβολική κατάληψη στα σκαλιά του υπουργείου και αντ” αυτού μας εμπαίζανε και μας κοροϊδευανε επί δυο ώρες» δήλωσε αγρότης. Αυτή την ώρα στήνονται οδοφράγματα στη Λιοσίων, ενώ στο Σύνταγμα οι αγρότες στήνουν σκηνές όπου θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα γύρω από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Γυαλιά καρφιά το κτίριο, ενώ είναι σπασμένα όλα τα τζάμια, τη στιγμή που μέσα στο κτήριο υπάρχουν εργαζόμενοι. Σε δύο προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονται έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αγρότες να πετούν πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που «απαντούν» με χρήση δακρυγόνων.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΗΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι αγρότες έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στην οδό Λιοσίων. Περίπου 1.000 Κρητικοί αγρότες στη Μάρνη συγκρούονται με την αστυνομία. Έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, ενώ αυτή την ώρα φλέγονται κάδοι, στους γύρο δρόμους. Οι Κρητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με τις μαγκούρες στα ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με γκλοπ και χημικά. Προσαγωγές τώρα έξω από το υπουργείο. Κλειστή και η Αχαρνών μπροστά από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου νωρίτερα έπεσαν και καπνογόνα  όταν οι αγρότες άρχισαν να πετάνε ντομάτες έξω από το υπουργείο.  Η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στο κτίριο και οι εργαζόμενοι  ξεκίνησαν στάση εργασίας. Στην πλατεία Καραισκάκη όμως έγινε το πρωτοφανές οι αγρότες να κυνηγήσουν μια  μικρή ομάδα των ΜΑΤ, που ήταν στην αγίου Κωνσταντίνου, η οποία έτρεξε αναζητώντας τους συναδέλφους τους που δεν υπήρχαν πουθενά. Το τρέξιμο σταμάτησε, επειδή οι αγρότες δεν συνέχισαν την «καταδίωξη» Νωρίτερα οι αγρότες στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ζήτησαν να περάσουν για να παραδώσουν ψήφισμα τους. Ο υπουργός κ. Αποστόλου, ήταν  στη Βουλή.

Το χρονικό από τα ξημερώματα της Παρασκευής λεπτό προς λεπτό Χιλιάδες ήταν οι αγρότες στο μπλόκο της αστυνομίας στον Ισθμό. Ελέγχονται εξονυχιστικά πριν συνεχίσουν για Αθήνα. Απαγορεύονται τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο τρακτέρ έρχονται από τη Λαμία. Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται αυτή την ώρα οι αγρότες από την Κρήτη, ζητώντας από τις δυνάμεις της αστυνομίας να τους επιτρέψουν να δουν τον υπουργό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν μπροστά από την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Εκεί βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη που έχουν φθάσει από νωρίς το πρωί. Έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη που έφτασαν με τρία πλοία, νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά. Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας. Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν οι αγρότες που αναμένεται να ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους από τα διόδια της Κορίνθου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς άναψαν φωτιές, ενώ άλλοι έχουν ήδη επιβιβαστεί στα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα. Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σήμερα και αύριο δεν προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί.

Πηγή: enikos.gr & news247 & mixanitouxronou.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.