«Οταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ – Το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης – Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -με τις ψήφους και της αντιπολίτευσης, σε πολλά άρθρα- το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Είχε προηγηθεί ένας δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης με «φονικές» ατάκες, που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά τις βασικές τους τοποθετήσεις, που ανέπτυξαν κατά τις πρωτολογίες τους.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε μεν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στο θέμα του προσφυγικού κρατά στάση εθνικής συνεννόησης, ωστόσο ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. «Δεν σας πιστεύει κανείς. Το μονοπώλιο ευαισθησίας σας έγινε το συντομότερο ανέκδοτο. Το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Οταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός. Εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη Δικαιοσύνη, δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια μας, ούτε δίναμε εντολές σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ να μην τις πάρουν. Και πρέπει να απολογηθείτε γι’ αυτό» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τα οποία το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε να πάρει τη λίστα Μπόργιανς.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επιπλέον, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός, προστάτευσε φοροφυγάδες» και πρόσθεσε: «Όσο τους προστατεύσατε τους φοροφυγάδες, τους προστατεύσατε. Τέλος πια η προστασία».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της απέναντι στη στήριξη των κοινωνικών αδυνάτων και στο χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς: «Εμείς ανοίξαμε το θέμα των θαλασσοδανείων και της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλους κύριε Μητσοτάκη. Τίποτε δεν θα ξεχαστεί σ’ αυτό τον τόπο» κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν απάντησε στις εγκλήσεις Τσίπρα περί διαφθοράς και αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Για τις… περήφανες διαπραγματεύσεις γιατί επανέρχεστε; Το φάντασμα Βαρουφάκη εξακολουθεί να πλανάται. Σας ακούει και μιλάει ο κ. Βαρουφάκης. Θα την μάθουμε την αλήθεια κάποτε. Θα μάθουμε τότε τι ξέρατε για το παράλληλο πρόγραμμα, για το Νομισματοκοπείο».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει «ούτε εύκολα ούτε δύσκολα, ψηφίζουμε σωστά και λάθος» και σημείωσε ότι «το ασφαλιστικό που φέρνετε είναι λάθος».

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να αναφέρεται μόνο στις τελευταίες εκλογές. «Ρωτήστε έναν άνθρωπο στο δρόμο» τον παρότρυνε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου.

«Δεν σας πιστεύουν οι πολίτες. Θα σας καταδιώκουν τα ψέματα που είπατε το Σεπτέμβριο» είπε με έμφαση και επικαλέστηκε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. «Δεν μιλώ για πρόθεση ψήφου, γιατί σας στεναχωρεί. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία: Πόσοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα ένα χρόνο μετά;» ρώτησε ρητορικά τον πρωθυπουργό.

Στη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στην επί μία ώρα ομιλία του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι οι συνεχείς αναφορές τις εκλογικές επιτυχίες αποτελούν «βολικό πλυντήριο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις», υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους.

«Δεν με λένε Πάνο Καμμένο» είπε σε άλλο σημείο, για να του επισημάνει ότι αρνητική στάση για την δημιουργία hotspots δεν είχε η ΝΔ, αλλά ο κυβερνητικός του συνέταιρος.

Αναφορικά, δε, με τη συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ, είπε ότι «αν ζούσε ο Ανδρέας, θα έλεγε «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»».

Επανερχόμενος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Κάναμε εκλογές που χάσατε. Χάσατε τέσσερις φορές και μυαλό δεν βάλατε. Αν δεν σας αρέσει να αναφερόμαστε στις τελευταίες εκλογές, θα περιμένετε για πολύ ακόμα, γιατί οι επόμενες θα είναι σε 3,5 χρόνια, αλλά και αυτές θα τις χάσετε, αν συνεχίσετε με αυτή τη λογική».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εσωτερικό της ΝΔ ταλαιπωρείται από ετερόκλητες τάσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στη Βουλή με πολυφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού ή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Επιχειρώντας, δε, να αποκρούσει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, περί «προσφύγων που λιάζονται», είπε: «Για όσα κατηγορείτε εσείς την Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατηγορούν οι ακραίοι της Γερμανίας την κυρία Μάρκελ, που φωτογραφίζεται με πρόσφυγες».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ τις παλιές του θέσεις για το ΝΑΤΟ, για να πει ότι σήμερα το σύνθημα που ταιριάζει είναι «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

«Δεν θα σας πιστεύει η κοινωνία, ρωτήστε έναν να σας πει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι. Υπάρχει μία εικόνα κατεστραμμένης χώρας, με αστάθεια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Πλανάται το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη. Θα μάθουμε την αλήθεια τι έγινε εκείνη την περίοδο της «περήφανης διαπραγμάτευσης», εδώ θα είμαστε και θα τα θυμηθούμε».

Αναφορικά, δε, με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού περί νομοσχεδίων που γράφονται στην Ελλάδα, είπε: «Τα λέτε εσείς αυτά; Εσείς που λέγατε ότι θα τα σκίσετε;».

Απαντώντας σε έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να υποστηρίξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν κάλυπτε τους ανασφάλιστους, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ενδιαφέρον φυλλάδιο αυτό που καταθέσατε, χωρίς ημερομηνίες. Όμως, είναι προγενέστερο της υπουργικής απόφασης που βγάλαμε για να καλυφθούν οι ανασφάλιστοι. Οσοι σας δίνουν αυτά τα έγγραφα, σας εκθέτουν. Να προσέχετε, γιατί εκτίθεστε».

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει σωστές ρυθμίσεις και σαφώς θα τα ψηφίσουμε, αλλά δεν είναι λύση για την κοινωνία, η οποία βράζει και δεν μπορεί να ξεχάσει τα ψέματα που είπατε στον ελληνικό λαό. Θα σας καταδιώκουν αυτά τα ψέματα» επισήμανε ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ.

Και συμπλήρωσε: «Μου έκανε εντύπωση η αρχική σας τοποθέτηση για το προσφυγικό. Αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι αρχηγός της αντιπολίτευσης έβαλε πλάτη για τη χώρα, σπεύσατε να μου πείτε για δήθεν αλλαγή στάσης μας στα hotspots. Δεν με λένε Πάνο Kαμμένο. Αυτά για τα κλειστά σύνορα και hotspots δεν τα είπα εγώ. Τα είπανε οι δικοί σας υπουργοί. Θα περίμενα τουλάχιστον να θυμηθείτε τι έλεγε η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές για το ρόλο του ΝΑΤΟ και ξεκαθάριζε ότι θέλετε Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και στρατό. Μιλάμε για μεγάλη στροφή. Αν ζούσε ο Ανδρέας, θα έλεγε «Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»».

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.