ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ   ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ 2015  Γαλ. Β΄16-20

 Αγαπητοί μου αδελφοί,

 Ο Απόστολος  των  Εθνών Παύλος ,  στην  σημερινή   αποστολική  περικοπή  πού ακούσαμε απευθυνόμενος στους  Γαλάτες, τους λέγει, αδελφοί μου  «Γιατί αν  ό,τι γκρέμισα  το ξαναχτίσω, είναι σαν να ομολογώ πώς έκανα λάθος, όταν το γκρέμισα».

 Στην φράση  αυτή κρύπτεται ολόκληρο ψυχικό δράμα που ζούνε πολλοί ατυχώς από τους χριστιανούς  πού φωτίστηκαν από το φώς της πίστεως και επανήλθαν στην πλάνη ,στην απιστία. Γκρέμισαν από  μέσα του,  ο,τι ωραίο,  ο,τι υψηλό, ο,τι σωτήριο, ο, τι  αληθινό τον ίδιο τον Χριστό.

Οι χριστιανοί της Γαλατίας ήταν ειδωλολάτρες ,δούλοι στις πλάνες και τις δεισιδαιμονίες . Ζούσαν μακριά από τον αληθινό Θεό. τον Πλάστη και Δημιουργό του  παντός.   «Αθεοι εν τω κόσμω» όπως γράφει  αλλού ο Απόστολος  Παύλος. ΄Ηταν βυθισμένοι στην πολύμορφη  αμαρτία και διαφθορά ,γιατί έτσι τους δίδασκε και σε  αυτή τους  οδηγούσε η ειδωλολατρική θρησκεία.

Σκοτισμένοι από το βαθύ σκότος  της  αγνωσίας , με φορτωμένη την ψυχή τους  από  το άγχος της  φιλήδονης αμαρτίας και τις τύψεις τις  συνειδήσεως τους  ήταν όπως κάθε  αμαρτωλός άνθρωπος πικραμένοι  και δυστυχισμένοι.

 Σε αυτό  το βαθύ  σκοτάδι της   αγνωσίας έρχεται ο  Απόστολος Παύλος να  ρίψει το άπλετο φώς, του Ηλίου της  Δικαιοσύνης , και να θερμάνει τις πικραμένες και δυστυχισμένες εκείνες ψυχές των κατοίκων της  Γαλατίας  «έν πνεύματι αγίω».Ήλθε ο  κήρυκας της  αληθινής  πίστης, ο ουρανομβάμων θείος Απόστολος Παύλος, ήλθε και  δίδαξε  τον νόμο  του  Θεού, και  οδήγησε τους εν  σκότει  και  σκιά θανάτου  καθημένους  Γαλάτες στο φως ,στην αλήθεια στην ζωή  και τους   έδωκε την ελευθερία, που χαρίζει ο Χριστός, ο Μονογενής  Υιός και Λόγος του Θεού

 Και ο λαός  « ο καθήμενος  εν  σκότει και σκιά  θανάτου», δοξάζει τον Θεό δια τις ανεκτίμητες  δωρεές Του πού του χάρισε, η Πανσθενής ευλογία Του  και συγχρόνως  ευχαριστεί και ευγνωμονεί βαθύτατα τον  Απόστολο  για τα όσα  του προσέφερε προκειμένου να γνωρίσει  την αλήθεια, το  Ευαγγέλιο, το  ευαγγελιζόμενο την  σωτηρία  του.

 Όμως ο Διάβολος, ως λέων ωρυόμενος,  έρχεται να κλονίσει την πίστη του λαού της  Γαλατίας με το ψεύδος, την απάτη και με την δόλια και ψευδή   διδασκαλία , των ψευδοδιδασκάλων και αιρετικών εβραίων, οι οποίοι  διαστρέβλωναν την  διδασκαλία  του Ευαγγελίου και πολεμούσαν το έργο  του  Παύλου, έργο φωτισμού και  σωτηρίας του λαού.

Ο Απόστολος βλέποντας τον  κλονισμό των πιστών της Γαλατίας τους λέγει !  Προσέχετε  ανόητοι Γαλάτες, «τις υμάς  εβάσκανε  τη  αληθεία» -ποιος  σας  μάτιασε και δεν πιστεύετε  στην αλήθεια- Προσέχετε  τους λέγει  μη αρνείστε το Χριστό και το Ευαγγέλιό Του. Μη επανέρχεστε στις πλάνες του παρελθόντος. ΄Ετσι  καταδικάζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.

Το κατάντημα των Χριστιανών της Γαλατίας είναι   διδακτικό και συγκλονιστικό θα έλεγε  κανείς για κάθε πιστό της κάθε εποχής . Και  επειδή ο κίνδυνος  αυτός, δυστυχώς  και στις  ημέρες μας απειλεί και εμάς θα  είναι πολύ ωφέλιμο να αναλύσουμε εκτενέστερο το περιεχόμενο της συγκλονιστικής  αυτής φράσης του αποστόλου  Παύλου.

«Γιατί, αν ό,τι γκρέμισα το ξανακτίσω, είναι σαν  να ομολογώ πως έκανα λάθος, όταν το γκρέμισα».

 Αλήθεια,  μήπως θα  έλεγε  και σήμερα  και  σε εμάς  ο Απόστολος  Παύλος  « τις  υμάς εβάσκανε τη  αληθεία». Αλήθεια  πού είναι  εκείνη η  σεμνότητα και η χριστιανική ζωή  με την οποία  γαλουχήθηκαν για αιώνες οι ΄Ελληνες και οι Ελληνίδες , εν παιδεία  και νουθεσία  Κυρίου.

 Αλήθεια πώς μεταβλήθηκε έτσι η  Ελληνική κοινωνία . Πώς έγινε και προτίμησε το σκοτάδι από το φώς. Πως η χριστιανική οικογένεια  έχασε σήμερα τον προσανατολισμό και την πυξίδα που την  οδηγούσε  στην μόνη πηγή της  σωτηρίας την Εκκλησία του Χριστού. Πως κινείται και πως ζεί  σήμερα  η Ορθόδοξη Χριστιανική  οικογένεια, η  μέχρι χθές  πατριαρχική  με τα ήθη και τα έθιμα της, με ότι ωραίο, ότι ευγενές ,ότι υψηλό  είχε  να  δώσει ως παρακαταθήκη στα παιδιά της .

 Δυστυχώς  ο  νεοφιλευθερισμός με όλες  τις  διαστάσεις και προεκτάσεις του  δημιουργεί τεράστια σύγχρονα προβλήματα ηθικά και  κοινωνικά και έτσι οι νεοέλληνες  διάλεξαν κάθε άλλο  ανωφελές  και μάταιο   από τον απαλό ζυγό του Χριστού.

Δυστυχώς την σήμερον  ημέρα  ανταλλάσσεται  η  ελευθερία της  χριστιανικής ζωής με την αμαρτία που οδηγεί στην απώλεια,  την καταστροφή στην  αγνωσία και την ψυχική κατάπτωση, με τα διάφορα ψυχαναλυτικά προβλήματα  τα  οποία αναφύονται και που  δυσχεραίνουν την ζωή  επί το χειρότερο, και γκρεμίζεται  στο χάος και την καταστροφή κάθε ωραίο και υψηλό.

Ο Αββάς Ισίδωρος ο Πρεσβύτερος έλεγε στον  υποτακτικό του, τέκνον μου φοβούμαι, ότι ο  διάβολος ως λέων ωρυόμενος ζητεί τίνα  καταπίη».  Ναι ο  διάβολος σκοπό έχει να ρίψει τον άνθρωπο την εικόνα του  Θεού στο βούρκο της  ανομίας, στην  παρανομία και τη αμαρτία που είναι η  απομάκρυνση του  ανθρώπου  από τον Σωτήρα  Χριστό.

Ο απόστολος  Παύλος αναφέρεται όχι απλώς σε εκείνους που πέφτουν στην αμαρτία, αλλά σε εκείνους που  επιμένουν σε αυτή, και εγκαταλείπουν με την θέλησή τους τον δρόμο της αρετής, και  γίνονται θεληματικά δούλοι του  διαβόλου, και με απερισκεψία ανταλλάσουν την αγάπη  του Χριστού με την αγάπη της  αμαρτίας και έτσι οδηγούνται στον  πνευματικό θάνατο.

 Είναι γεγονός  ότι  πολλές  φορές όλοι  κάνουμε  λάθη, από ανθρώπινη αδυναμία, από κάποια ανοησία σε μία  στιγμή απροσεξίας. Αυτά τα λάθη γίνονται από υφαρπαγή και ο Θεός, όταν βλέπει ειλικρινή μετάνοια, τα συγχωρεί. Όλοι  κάνουμε   λάθη, ανθρώπινο  είναι.  Χριστιανός δεν είναι εκείνος πού δεν κάμνει λάθη. Χριστιανός είναι εκείνος που όταν πέσει σε λάθος αναγνωρίζει το λάθος του  και σηκώνεται  και δεν μένει μέσα στην λάσπη, στο βούρκο μέσα  στην αμαρτία, αλλά ζητά να  βρεί την  σωτηρία του δια του Ιησού Χριστού.

Αμάρτησε και ο Πέτρος , Αρνήθηκε τον Χριστό. Όμως, όταν άκουσε την φωνή του αλέκτορος, θυμήθηκε τον  Διδάσκαλο, μετανόησε, «έκλαυσε πικρώς», και για αυτό  συγχωρήθηκε από τον Κύριο της Δόξης Χριστό.

Αδελφοί μου

 Όποιος  προδίδει την χριστιανική πίστη εν γνώσει του  και κατόπιν ωρίμου σκέψης δεν μετανοεί, αυτός μένει στην κατάσταση της αποστασίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ατύχημα και το ποιο δεινό κατάντημα πού μπορεί  να πέσει ο άνθρωπος . Θα ήταν προτιμότερο να μη είχε  γεννηθεί. ο άνθρωπος  ούτος λέγει ο Απόστολος  Παύλος στους  Γαλάτες.

Ας  ακούσουμε λοιπόν  αδελφοί τους λόγους  του αποστόλου των Εθνών Παύλου πού λέγει  «ημείς εις Χριστόν Ιησούν   επιστεύσαμεν  ίνα δικαιωθώμεν εκ πίστεως» ΑΜΗΝ

Ο.Λ.Κ.Α.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.