Ο κίνδυνος να βρεθεί η πλειοψηφία των «κόκκινων» δανειοληπτών χωρίς προστασία από τους πλειστηριασμούς είναι ορατός. To πρωί της Πέμπτης (11πμ) ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Γιώργος Σταθάκης θα διαπιστώσει τις διαθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών απέναντι στις ελληνικές προτάσεις, καθώς και τα όρια των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Εφόσον όμως οι δανειστές «στυλώσουν τα πόδια» στις δικές τους προτάσεις ο κίνδυνος για χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες είναι περισσότερο από πιθανός. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δύο άξονες. Από την μία πλευρά να προστατευθούν οι δανειολήπτες που είναι συνεπείς στην καταβολή των οφειλών τους, έστω και με ρύθμιση και από την άλλη να προστατευθούν εκείνοι που έχουν πραγματική αδυναμία για την αποπληρωμής των χρεών τους.

Παράλληλα εγκαταλείπεται η πολιτική της γενικευμένης ή οριζόντιας ρύθμισης που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Εκτός φυσικά από τους κακοπληρωτές που αν και έχουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων τους κρύβονται από τις ισχύουσες προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Ο κ. Σταθάκης λοιπόν στις σημερινές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παρουσιάσει το νέο μοντέλο αντιμετώπισης των εκκρεμών οφειλών αλλά και της προστασίας της κύριας κατοικίας. Παράλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές θέτουν το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε distress funds. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στην  απαγόρευση της  πώλησης των στεγαστικών δανείων και των δανείων των μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση προβλέπεται ότι με τις αλλαγές του νόμου Κατσέλη οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν και να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς εφόσον πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένα κριτήρια ως προς το ύψος της αντικειμενικής αξίας, του εισοδήματός τους και των οφειλών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ενεργοποίηση του νόμου Κατσέλη  απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα προσδιορίζει την κατηγορία των δανειοληπτών που θα εξαιρούνται από την «υποχρέωση ρευστοποίησης της κύριας κατοικίας τους» προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και δημόσιο. Τα σημερινά κριτήρια του νόμου – που όμως θα αλλάξουν και ίσως δραματικά – προβλέπουν ότι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για έναν άγαμο και 450.000 ευρώ για έναν έγγαμο με δύο παιδιά. Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να μπουν τα εξής όρια: Η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και το εισόδημα να είναι μέχρι 12.000 ευρώ που είναι και το όριο της φτώχειας. Μάλιστα οι δανειστές είχαν ξεκινήσει με πιο σκληρές αξιώσεις όπως το όριο της αξία του σπιτιού να είναι στις 60.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ (ανεξαρτήτως της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη), το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως τις 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τουλάχιστον 200.000 ευρώ (δεν έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ύψος).

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη αντίστοιχα, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στις 13:00 με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ στις 14:00 αναμένεται η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΕσωτερικώνΧριστόφορο Βερναρδάκη για το θέμα του νέου Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Χθες, Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση του α’ γύρου επαφών, οι θεσμοί -όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς ισοζυγίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεονάσματος 0,5% του χρόνου.

«Οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%». «Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και δεν εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.

«Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο» ανέφερε.

Στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης αναφέρθηκε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν πάρει λίγο – πολύ τον δρόμο τους» και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των θεσμών για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η δήλωση Ντομπρόβσκις ήλθε να μετριάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση της αναβολής της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group την Τετάρτη.

http://www.tovima.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.