ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

Για τη συνεδρίαση του Π.Σ. στη Σύρο στις 18/01/2016

Ένα από τα θέματα του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Σύρο ήταν και η « Έγκριση δράσεων τουριστικής προβολής για το έτος 2016». Η μελέτη την οποίαν παρουσίασε η περιφερειακή αρχή εκπονήθηκε σε συνεργασία με  το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και  προβλέπει ένα πολυδάπανο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Στα χνάρια λοιπόν των προηγούμενων περιφερειακών αρχών συνεχίζει και η σημερινή να υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, με διαφημιστικές καμπάνιες και προβολές που απέχουν πολύ από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του κλάδου.

Στον σχεδιασμό αυτό, απαξιώνουν παντελώς τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, τους εργαζόμενους με συμβάσεις «μαθητείας», τους ενοικιαζόμενους από τα δουλεμπορικά γραφεία, που σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης δουλεύουν με ολοένα και λιγότερο μισθό, πολλές φορές απλήρωτοι, χάνοντας ένα-ένα τα δικαιώματά τους, εργασιακά και ασφαλιστικά.

Δεν εξαιρούνται από  τον κατήφορο αυτό και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στο τουρισμό, που συνθλίβονται ανάμεσα στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ναι μεν μπορεί να πάρουν κι αυτοί ένα πολύ μικρό μερίδιο από την όλη αυτή δραστηριότητα , τη διαφήμιση ή την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας-ΣΕΤΕ, αλλά φροντίζει η ίδια η κυβέρνηση, το ίδιο το αστικό κράτος και δημιουργεί ένα τέτοιο ασφυκτικό, άκαμπτο, νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να τα γυρίσουν πίσω στο πολλαπλάσιο μέσω της άγριας φορολογίας. Ο κύκλος που κάνει το χρήμα, είναι προσανατολισμένος ώστε να καταλήγει όλος αυτός ο πλούτος στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και στα μονοπώλια στο τουρισμό.

Η ανάπτυξη που εμείς προτείνουμε αφορά στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή και αυτούς που εργάζονται στον τουρισμό – επισιτισμό, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποδοχές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, και στο λαό που έχει δικαίωμα σε φθηνό, ποιοτικό τουρισμό και αναψυχή. Αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να τον επιβάλει με την πάλη του.  Να βάλουν τέρμα στο σύστημα που αναπόφευκτα γεννά την εκμετάλλευση, τις κρίσεις και τη συμμετοχή σε πολέμους, να κατευθύνουν την πάλη τους στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

Ρόδος 20-1-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.