Σκληρό «τέμπο» κατά Τσίπρα από τον πρόεδρο της ΝΔ – Σύγκληση οργάνων και περιοδείες από την εβδομάδα που αρχίζει

Σε «σκληρούς» τόνους εναντίον του πρωθυπουργού συνεχίζει την προεκλογική του προσπάθεια ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος λίγη ώρα μετά τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας επισκέφτηκε το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να επιστρέψει την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την άποψή του ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση ακόμα και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία, με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και γιατί χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ζήτησε να γίνουν οι εκλογές σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού.

Αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να καλέσει τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δηλαδή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να του αναθέσει τη διερευνητική εντολή.

Σκληρό «τέμπο» κατά Τσίπρα

Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε με μία σκληρή προσωπική επίθεση με στόχο να αποδομήσει την πολιτική προσωπικότητα του κ. Τσίπρα και στην συνέχεια εξάντλησε την διερευνητική εντολή ανατρέποντας τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για fast track εκλογές.

Παράλληλα, του στέρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ αξιοποίησε στο έπακρο την εντολή για να αναδείξει τα συντροφικά μαχαιρώματα προς τον κ. Τσίπρα από την ΕΛΑ του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε να χρεώσει στον κ. Τσίπρα την περιπέτεια των εκλογών που οφείλονται στην αποτυχία της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και έχουν στόχο να ξεπεράσει τα εσωκομματικά προβλήματα και την διάσπαση του κόμματός του.

Στέλεχος της ΝΔ λέει ότι «ο Βαγγέλης είναι το αντίστοιχο του Γιάννη Μπουτάρη στην δεξιά παράταξη, ένας πολιτικός που μιλάει αντισυμβατική γλώσσα που αγγίζει τον μέσο ψηφοφόρο, δεν κρύβει τον τσαμπουκά του και προτείνει απλές και ρεαλιστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα». Υποστηρίζουν δε ότι «όποτε μίλησε σε απλή γλώσσα από τα έδρανα της Βουλής και όχι από το βήμα, αν δεν κέρδισε, πάντως ισοφάρισε τις εντυπώσεις απέναντι στον κ. Τσίπρα». Παράλληλα, δεν κινείται στο ακραίο φάσμα της δεξιάς παράταξης όπως δικαίως ή αδίκως είχε καταλογιστεί στον προκάτοχό του- ως ψυχή της παράταξης δεν χρειάζεται διαπιστευτήρια-, ενώ εξισορροπεί την λαϊκή συμπεριφορά με τις κεντρώες και φιλελεύθερες πολιτικές θέσεις προκειμένου να απευθυνθεί στο αστικό ακροατήριο το οποίο θέλει να διατηρήσει στη ΝΔ.

Κενό στρατηγικής 

Ενώ όμως στις τακτικές κινήσεις ο κ. Μεϊμαράκης είχε απάντηση στον αιφνιδιασμό του κ. Τσίπρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το στρατηγικό πρόβλημα που κληρονόμησε από την προηγούμενη ηγεσία.

Ο κ. Τσίπρας ήδη βάζει το διακύβευμα των εκλογών ως εξής: με δεδομένη την συμφωνία την οποία έχουν ψηφίσει όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ας επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο καλύτερος να την εφαρμόσει. Χρησιμοποιεί δε το κοινωνικό κεφάλαιο της αριστεράς προκειμένου να δώσει υπόβαθρο στην προεκλογική υπόσχεση ότι με την δική του κυβέρνηση θα υπάρξουν “αντιρροπιστικά μέτρα” στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προτάξει ότι θα είναι καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου, ενώ η πολεμική εναντίον του κ. Τσίπρα ότι υπέγραψε ένα κακό μνημόνιο ακυρώνεται από το ότι το κόμμα του πρωταγωνίστησε υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα.

Θα αποδώσει όμως προσωπικές ευθύνες στον κ. Τσίπρα για την κατάσταση της οικονομίας και το Μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα, λόγω της κακής διαπραγμάτευση και θα προτάξει την ανάγκη ώστε η επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση της χαλάρωσης αυτής της σκληρής μνημονιακής πολιτικής.

Στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι έδωσε την μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιτάξει ότι η ήττα σε αυτή τη μάχη που προήλθε από ελλειπή γνώση και από αριστερές ιδεοληψίες φούσκωσε τον λογαριασμό για την χώρα που φαίνεται πια στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Θα αναδείξει όσο μπορεί την ανακολουθία του κ. Τσίπρα να υπερασπίζεται ένα νεοφιλελεύθερο μνημόνιο και παράλληλα να διατείνεται ότι παραμένει αριστερό κόμμα.

Σε αυτό θα έχει συμμάχους τόσο την ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη όσο και το ΚΚΕ. Φυσικά θα προβάλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κόψει τους δεσμούς με όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και θα έχει πρόβλημα στον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη ημέρα.

Σύγκληση κομματικών οργάνων και περιοδείες 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με ευθύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα να συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση στα οικονομικά με απλές προτάσεις που να είναι κατανοητές και να έχουν απήχηση στον μέσο ψηφοφόρο. Θα επικεντρώσει στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το χειρότερο δυνατό μνημόνιο λόγω της ιδεοληψίας του να υπερασπιστεί έναν ξεπερασμένο δημόσιο τομέα και να συντηρήσει τις κομματικές πελατείες του δημοσίου σε βάρος των φορολογούμενων του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα με την οικονομία, την οποία θα εκλαϊκεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι η πολιτική ανοικτών θυρών, από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία λειτούργησε σαν προσκλητήριο για κάθε λογής κατατρεγμένους και διόγκωσε ένα ούτως ή άλλως δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Παράλληλα θα αναδείξει ότι δεν είναι μόνο ο όγκος του μεταναστευτικού κύματος αλλά και η ανικανότητα της κυβέρνησης -όπως καταλογίζει ακόμη και ο ΟΗΕ με επίσημες ανακοινώσεις- που έχουν κάνει τα νησιά να ξεχειλίζουν από μετανάστες.

Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκαλέσει τα κομματικά όργανα της ΝΔ όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την σκληρή πτέρυγα της προηγούμενης ηγεσίας που επιμένει να βασιστεί η προεκλογική καμπάνια στην υπεράσπιση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι «όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αν ήταν ο κ. Σαμαράς πρόεδρος θα κερδίζαμε τις εκλογές». Παράλληλα, θα αρχίσει πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την χώρα όπου θα έχει και επαφές με θεσμικούς  και κοινωνικούς φορείς.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.