«Μη με λησμόνει» και Κ. Κρομμύδας, στο Black Monday.gr

Το πεπρωμένο, η μοίρα, η αγάπη, η άγνοια, η σκληρότητα, η αλήθεια, η δειλία, λέξεις που σημαίνουν πολλά και οδηγούν στη βίωση ακόμη περισσότερων. Λέξεις, που μπλέκονται μοναδικά, συναρπαστικά, τραγικά, στο νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα «Μη με λησμόνει», που έχει γίνει ήδη ανάρπαστο (ανακοινώθηκε πρώτη ανατύπωση)!

Της Άννας Σαρρή

ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ 3Το νέο συγγραφικό επίτευγμα του Κώστα Κρομμύδα, βρίσκει την έμπνευσή του στην Πάτμο, εκεί όπου ο συγγραφέας είχε την τύχη να γνωρίσει τον Γιάννη, ο οποίος έγινε Μιχάλης και έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της πλοκής μίας ακόμη μοναδικής ιστορία. Ο συγγραφέας που ταξίδεψε στην Πάτμο, σταμάτησε και στη Ρόδο, όπου παρουσίασε εν πλω στο Κοντίκι, το νέο του βιβλίο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Το συγγραφικό ταξίδι παρουσίασε η Αναστασία Κορινθίου, η οποία επεφύλλαξε μοναδικές εκπλήξεις, τόσο στον Κώστα Κρομμύδα, όσο και στο κοινό. Το μοναδικό αυτό event περιλάμβανε μία ξεχωριστή συνέντευξη από τον στυλό του κ. Κρομμύδα, καθώς και την παρουσίαση ενός ποτού που φέρει την ονομασία «Μη με λησμόνει».

ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ 2Αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψουμε με αυτό το βιβλίο. Το «Μη με λησμόνει». Αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής μαγικής βραδιάς, εκεί όπου ο «κλέφτης ιστοριών», όπως αυτοαποκαλείται ο συγγραφέας, αποκαλύφτηκε και συνέρπασε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιδιαίτερες σχέσεις του με τη Δωδεκάνησο, αφού σχεδόν το σύνολο των βιβλίων του έχει την έμπνευσή του σε κάποιο από τα νησιά.

ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ 3Άξιο αναφοράς ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Κώστας Κρομμύδας, ζήτησε από το κοινό να του θέσει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θα επιθυμούσαν να τους απαντήσει. Τότε ρωτήθηκε εάν είχε ένα μαγικό ραβδί εάν θα άλλαζε και τι στη Ρόδο, η οποία και διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Ο ίδιος, χαρακτήρισε την ερώτηση δύσκολη, αλλά απάντησε ιδιαίτερα εύστοχα. «Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Το βασικό είναι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και να αφήσουμε την πόλη να εναρμονιστεί με αυτό που υπήρχε, με αυτό που ήταν».

Στο πλευρό του Κώστα Κρομμύδα, βρέθηκαν , τόσο τα μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκα Δωδεκανήσου, όσο και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σορωνής «Το Αμπερνάλλι».

Ο Κώστας Κρομμύδας, στο Βlack Monday.gr

ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ 3Χωρίς καμία συνοχή και καμία προετοιμασία θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις στο συγγραφέα του «Μη με λησμόνει» Κώστα Κρομμύδα, ο οποίος μοναδικά ευγενικός και προσιτός, τις δέχτηκε, τις απάντησε και απέδειξε τι μπορεί να προκύψει μέσα από τη γνώση, τη μάθηση και την προσπάθεια. Ο ίδιος αναφέρεται στο πεπρωμένο, στους ανθρώπους, στα βιβλία του, καθώς και στη δική του πηγή έμπνευσης.

Ο Κώστας Κρομμύδας πιστεύει στο πεπρωμένο;

«Τα βιβλία μου είναι βασισμένα κυρίως σε ιστορίες πάνω σε αυτό που λέει το πεπρωμένο, αυτό που λέει η μοίρα. Το θέμα είναι ότι οι χαρακτήρες, όπως και εγώ στη ζωή μου, αποφασίζουν κάποια στιγμή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους (κάποιοι από αυτούς όχι όλοι). Το «φυγείν αδύνατο», το αρχαίο ελληνικό ρητό, δεν είναι τυχαίο. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, μπορούμε όμως, να το διαφοροποιήσουμε, να το κάνουμε λίγο καλύτερο ή εάν πολλές φορές αφεθούμε σε αυτό, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι καταστροφικό. Γενικότερα το μέλλον μας και αυτό που ζούμε, είναι συνδυασμός του πεπρωμένου και της δικής μας επέμβασης στα μελλούμενα, σε αυτά που μπορούν να γίνουν. Η δική μας επέμβαση είναι καθοριστική, αλλά όταν έρχονται πράγματα από το παρελθόν να σε συναντήσουν, εκεί νιώθεις ανήμπορος. Είναι κάτι που δεν ξέρεις και μπορεί να σε καταστρέψει ή να σου αλλάξει εντελώς τη ζωή».

Οι ιστορίες που καταγράφεται αφορούν κυρίως στο παρελθόν ή στο παρόν;

«Οι κεντρικές ιστορίες διαδραματίζονται στο παρελθόν, είναι σύνθεση πολλών κομματιών παζλ με μία βασική ιστορία από το παρελθόν, η οποία ενώνεται με κομμάτια σημερινά, με το παρόν. Κάποιοι είναι αληθινοί, κάποιοι φανταστικοί, κάποιοι ξεκινούν αληθινά και στην πορεία τους αλλάζω, τους δίνω τη δική μου ματιά και διάσταση».

ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙΣ ΚΟΣΜΟΠου τελειώνει η αληθινή ιστορία και ξεκινά η φαντασία;

«Δεν τελειώνει ποτέ η αλήθεια και δεν ξεκινά ποτέ η φαντασία. Αυτό μπλέκεται ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να ξεκινήσει μία αληθινή ιστορία (έμπνευση σε πολλές αφετηρίες συγγραφικές είναι μία αληθινή ιστορία) το που θα με πάει αυτό όταν αφήνομαι και γράφω ούτε εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε καν φαντάζομαι ότι θα πάει εκεί. Δεν εγκλωβίζω την ιστορία, ούτε την κονσερβοποιώ. Την αφήνω ελεύθερη και ζωντανή».

Μέσα από τα βιβλία σας περνάτε μηνύματα – διδαχές;

«Δεν είναι διδακτικά, κουνώντας το δάχτυλο. Μου αρέσει πάρα πολύ όταν ο αναγνώστης διαβάζοντας τα βιβλία μαθαίνει και κάποια πράγματα που δεν γνώριζε. Είναι εναρμονισμένο με την ιστορία, για να περάσει σε αυτόν, όχι όμως διδακτικά. Να του δοθούν πληροφορίες με ένα τρόπο ήρεμο, γλυκό, χωρίς να γίνεται σχολείο. Μου αρέσει οι αναγνώστες να κουβαλάνε κάτι μέσα τους από αυτά τα βιβλία».

Εσείς αναζητώντας αυτές τις ιστορίες, διδάσκεστε;

«Κάθε βιβλίο που γράφω με κάνει καλύτερο άνθρωπο, με βελτιώνει, μου δίνει άλλες προοπτικές, μου μαθαίνει πως είναι οι ζωές κάποιον ανθρώπων που ούτε καν είχα φανταστεί. Με βάζει σε κόσμους που δεν είχα εξερευνήσει ποτέ μου. Όταν γράφεις για ένα γυναικείο χαρακτήρα και είσαΙ άνδρας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπεις στη γυναικεία φύση, τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία, δεν είναι καθόλου εύκολο».

Ποιο μήνυμα επιδιώκει να στείλει το «Μη με λησμόνει»;

«Να μη με ξεχάσεις. Ο Γιάννης έχει την αφετηρία του στην Πάτμο και αποτέλεσε την αιτία να γράψω τον Μιχάλη. Το που με πήγε αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ο αρχικός ήρωας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που έχει καταλήξει στο βιβλίο μου».

Πρόκειται για μία τραγική, δραματική ιστορία;

«Και ιστορία αγάπης, έρωτα, πως βιώνεται ο έρωτας, η αγάπη στο παρόν, στο σήμερα, στο τώρα και πως αυτό το πράγμα μπορεί να μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων μεταξύ δύο ανθρώπων, δεν είναι μόνο ένα πράγμα το «Μη με λησμόνει».

ΚΡΟΜΜΥΔΑΣΠοιο είναι αυτό το ένα, το ξεχωριστό στο βιβλίο;

«Δεν υπάρχει ένα σημείο που θα ήθελα να τονίσω. Πράγματα που έχουμε λησμονήσει και υπάρχουν στο παρελθόν, είτε καλά, είτε κακά μπορούν να έρθουν να μας συναντήσουν. Τη ζωή πρέπει να τη ζεις σήμερα, τώρα. Η ζωή είναι μικρή, τα πράγματα που έχεις να πεις πέστα, αυτά που θες να κάνεις, κάντα, αυτό λέει ουσιαστικά. Εάν τα αφήσεις και περάσει το τρένο, το επόμενο τρένο δεν ξέρεις τι ώρα θα έρθει, εάν θα έρθει και τι θα κουβαλάει μέσα. Το τρένο πρέπει να το παίρνεις κάθε φορά».

Οι άνθρωποι δειλιάζουν, φοβούνται;

«Αναμφίβολα άνθρωποι ζουν, είτε βολεμένοι, είτε αβόλευτοι, είτε εγκλωβισμένοι σε ζωές μίζερες, που δεν τους ενδιαφέρουν, σε ζωές δυστυχισμένες που δεν τους ενδιαφέρει ποτέ να ξεφύγουν, δεν κάνουν ποτέ την επανάστασή τους και ζουν και πεθαίνουν έτσι».

Τα επόμενα σχέδια;

«Ταξίδια, παρουσιάσεις και συγγραφή του επόμενου βιβλίου, το οποίο θα μεταφέρει μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Ξεφεύγω λίγο ως θεματολογία, πάω σε ένα άλλο κομμάτι που δεν έχω καταπιαστεί ως τώρα».

Το «Μπαμπά μεγάλωσέ με», είναι προσωπική σας ιστορία;

«Ναι, το «Μπαμπά μεγάλωσέ με», πρώτο βιβλίο, είναι η ιστορία πως μεγαλώσαμε την κόρη μας και τα υπόλοιπα βιβλία έχουν από μένα, αλλά δεν είναι δική μου ιστορία».

Η κόρη σας δηλαδή είναι η έμπνευσή σας;

«Εντελώς».

Πηγή: Black Monday.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.