Για να λάβει έγκαιρα η κυβέρνηση και νέο δάνειο, σπεύδει να καταθέσει στη Βουλή δεύτερο νομοσχέδιο (θα ψηφιστεί την Τετάρτη) με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Αυτά περιλαμβάνουν:

– αυξήσεις φόρων σε αγρότες και σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια,

– περιορισμό των δικαιούχων της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά

– νέα ρύθμιση για να διασφαλιστούν τα έσοδα των 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα πληρώσουν στο ακέραιο 5,5 εκατ. ευρώ ιδιοκτήτες ακινήτων, παρά τις μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές της εφορίας

– αύξηση του φόρου στα ενοίκια.

Με το άνοιγμα των τραπεζών όμως, ξεκινά από σήμερα και η πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων των φορολογουμένων:

– έως τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν και να πληρωθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ β΄τριμήνου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

– έως την 31η Αυγούστου θα πρέπει να γίνει πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Και αυτό γιατί με την τελευταία απόφαση της τέως αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 26 Αυγούστου, αντί τις 27 Ιουλίου που κανονικά εξέπνεε (οι προθεσμίες όμως για την πληρωμή των υπόλοιπων δύο δόσεων, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, δεν μεταβάλλονται).

Αναλυτικότερα, τα νέα σχέδια της κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:

1) Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

2) Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

– Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ

– Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.

3) ΕΝΦΙΑ: διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

4) ΦΠΑ: αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

5) Επίδομα Θέρμανσης: μειώνεται σταδιακά το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης. Δεν αποκλείεται όμως να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης.

6) Εισφορά αλληλεγγύης: Μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα για να παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις

7) Ληξιπρόθεσμα: σχεδιάζονται αλλαγές των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες αλλά και όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης θα αυξηθούν τα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.

8) Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: είναι έτοιμο το σχέδιο νέου Κώδικα με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και της μείωσης του κόστους για νέες δίκες.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.