ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Πράξη αναλγησίας η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα γηροκομεία»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Μάνος Κόνσολας χαρακτηρίζει πράξη ακραίας αναλγησίας τη συγκεκριμένη κίνηση και επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, που θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από μείωση δημοσίων δαπανών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει την απόφασή του και επισημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο.

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Η αύξηση του ΦΠΑ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αποτελεί πράξη ακραίας αναλγησίας»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τα γηροκομεία, είχε δεσμευθεί για την επανεξέταση του ζητήματος και την εκ νέου μετάταξη του ΦΠΑ στο 13%.

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, με το πρόσφατο νομοσχέδιο που περιελάμβανε την αύξηση των έμμεσων φόρων, ο ΦΠΑ στα γηροκομεία αυξήθηκε εκ νέου στο 24%.

Πρόκειται για πράξη αναλγησίας, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρηματοδοτούν την παραμονή και τη φιλοξενία τους σε αυτές, μέσα από τη σύνταξή τους και όταν αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες τους, στηρίζονται οικονομικά και από άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Είναι, επίσης, σαφές ότι η έλλειψη κρατικών δομών και μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, επιβάλλει την επανεξέταση του συγκεκριμένου μέτρου.

Άλλωστε, η δημοσιονομική του απόδοση είναι εξαιρετικά πενιχρή για τα δημόσια έσοδα αφού, σύμφωνα με υπολογισμούς, είναι ζήτημα αν θα προκύψει αύξηση εσόδων της τάξης των 5 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

Το κοινωνικό κόστος, όμως, θα είναι τεράστιο, ενώ το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το συγκεκριμένο μέτρο είναι η ενίσχυση των γηροκομείων που λειτουργούν παράνομα και η αύξηση της φοροδιαφυγής.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων;
  1. Εάν προτίθεται να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, μέσα από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, και να μειώσει το ΦΠΑ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Leave a Reply

Your email address will not be published.