Η φετινή τουριστική σαιζόν, παρουσιάζει μέχρι στιγμής αύξηση, χωρίς όμως, οι πελάτες να είναι υψηλής οικονομικής στάθμης, δήλωσε η αντιπεριφεριάρχης τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, μιλώντας στην Black Monday.gr. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, με πρωταρχικό την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Η Ρόδος, μετά τη διόγκωσή του, έχασε την περίοδο των πωλήσεων. Με κινήσεις και πελάτες τελευταίας στιγμής κατάφεραν να μη μειωθούν τα αεροπλάνα.

Ο πρώτος μήνας της σαιζόν, ο Ιούνιος και γενικά το πρώτο εξάμηνο έχουν δείξει αύξηση της τάξης του 8%. Ωστόσο, ο κόσμος όπου έρχεται στο νησί μας την τελευταία στιγμή, δεν έχει αγοραστική δύναμη. Μεγάλη άνοδο έχουν δει και τα δωμάτια των ξενοδοχείων κατά 3.000-4.000 συγκριτικά με πέρυσι. Στην αγορά δε, έχουν βγει  βίλες και διαμερίσματα μέσω του σίτε airbnb. Δυστυχώς, παίρνει πολλές κρατήσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην επιλέγει δωμάτια ξενοδοχείων. Η δραστηριότητα του airbnb, επηρεάζει, σύμφωνα με την κα Παπαβασιλείου, την τουριστική κίνηση και τη δείχνει μειωμένη, παρά την αύξηση των κλινών και των κρατήσεων.

Αναφορικά με τη Ρώσικη αγορά, έχει ανελιχθεί κατά 15%, 4000 περίπου κόσμος, μέσα στον Ιούλιο. Βέβαια αν αναλογιστούμε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι κλειστή, έχουμε πάρει πολύ μικρό ποσοστό. Η αιτία φαίνεται να είναι ο λάθος χειρισμός της βίζας των τουριστών. Στο λιμάνι της Ρόδου υπήρξε ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τις βίζες, το οποίο προσπαθούν άμεσα να λύσουν. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλες συμμαχίες, μία με τον ΕΟΤ και μία με το ΣΕΤΕ. Μέσα από τις εκθέσεις, συγκεκριμένα, έχουν έρθει πολλοί δημοσιογράφοι και blogger στη Ρόδο. Δυστυχώς όμως, εκείνοι προτιμούν τις Κυκλάδες σε σχέση με τα Δωδεκάνησα. Μεγάλες προσπάθειες γίνεται από την κ. Παπαβασιλείου για να προσελκύσει τους ανθρώπους αυτούς και να τους αναδείξει την ομορφιά των Δωδεκανήσων.

Σχετικά με την επόμενη σαιζόν, έχουμε θετικά δείγματα τουρισμού. Από τη στιγμή που παγιώθηκε ο ΦΠΑ, δε θα έχουμε εκπλήξεις όπως φέτος. Οι πελάτες πλέον γνωρίζουν τις τιμές στη Ρόδο. Βέβαια, τα έσοδα θα είναι μειωμένα λόγω του ΦΠΑ και της αύξησης των τιμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.