Η Μαρία Σπυράκη στο Bloomberg

«Η Ελλάδα δεν είναι Ζάμπια και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δεν έχει εντολή για χρεωκοπία» τόνισε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ , σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διεθνή ειδησεογραφικό σταθμό Bloomberg Business.

Σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να ενοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ η Μαρία Σπυράκη απάντησε:

«Ήταν μια πολιτική απόφαση που υπονομεύει την αξιοπιστία της  Ελλάδας και επεκτείνει την αβεβαιότητα. Η Ελλάδα δεν είναι Ζάμπια. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο «μετά τα μεσάνυχτα» για την πιθανότητα μιας χρεωκοπίας. Δεν μπορεί να υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο να καλυφθούν τα ομόλογα η αν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διευθετήσει και τα δύο. Εάν ο Τσίπρας αποφασίσει να μην καλύψει τα ομόλογα τότε τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν ούτε μισθοί ούτε συντάξεις. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει εντολή για έξοδο από την ευρωζώνη, δεν υπάρχει εντολή για χρεωκοπία».

Στο ερώτημα για την πιθανότητα εκλογών η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ απάντησε:

«Δεν υπάρχει ανάγκη για νέες εκλογές, εάν ο Τσίπρας προκηρύξει άμεσα εκλογές τότε επίσημα θα παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να ηγηθεί της πλειοψηφίας που στηρίζει τώρα την κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εάν δεν είναι σε θέση να πετύχει εάν αποδεκτό συμβιβασμό με τους πιστωτές τότε μια νέα κυβέρνηση που θα υποστηριχθεί από μια νέα πλειοψηφία από όλες τι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις μπορεί να προκύψει από το υπάρχον κοινοβούλιο».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ φέρει τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή η Μαρία Σπυράκη απάντησε κατηγορητματικά:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εγγυηθεί το μέλλον της Ελλάδας στην καρδιά της ΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε ο θεματοφύλακας των θυσιών των πολιτών για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα. Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να πούμε όχι σε έναν συμβιβασμό».

Οι απαντήσεις της κ. Σπυράκη στα Αγγλικά έχουν ως εξής:

IMF

It was a political decision that undermines Greece’s credibility and extends uncertainty in the country. Greece is not Zambia .But Greece is after midnight in terms of a possible default. There can’t be a choice between covering bonds and paying pensions and salaries. The government is obliged to manage both. If Tsipras decide not to cover the bonds then next month there will be no cash for pensions and salaries .The government is obliged to take responsibility over the future of the Greek people. There is no mandate for exit from the Eurozone, there is no mandate for default

Leave a Reply

Your email address will not be published.