Τουλάχιστον 13 πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί –  Σε εξέλιξη οι έρευνες από το λιμενικό, ιδιωτικά σκάφη και δύτες για τους αγνοούμενους

Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες που εκτυλίσσονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα ξημερώματα της Κυριακής, σκάφος που μετέφερε περίπου 30 άτομα, προσέκρουσε στα βράχια στο Γαλάζιο της Σάμου και ανατράπηκε, μόλις είκοσι μέτρα από την ακτή και λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν.

Μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι 11 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά που ανασύρθηκαν από το κουφάρι του σκάφους. Από τα θύματα, τα πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Δεκαπέντε έχουν διασωθεί, ενώ σε εξέλιξη
είναι οι έρευνες από το λιμενικό, ιδιωτικά σκάφη και δύτες, για τους αγνοούμενους ή για τυχόν άλλους νεκρούς.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, το δράμα συνεχίστηκε,  στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Αγαθονησίου, όπου σημειώθηκε νέο ναυάγιο.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δύο σωροί. Τρία άτομα διασώθηκαν.

Όπως ανέφερε διασωθείς, τον οποίο εντόπισε να κολυμπάει σκάφος της Frontex, λέμβος με περίπου 15 άτομα βυθίστηκε περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρησή της από τα τουρκικά παράλια.

Αυτή την ώρα οι έρευνες του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πετά και Super Puma.

Επιχείρηση διάσωσης και στη Ρόδο

Στο μεταξύ το πρωί της Κυριακής στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση 150-200 προσφύγων και μεταναστών, στο νησί της Ρόδου.

Το σκάφος ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από βραχώδη ακτή στην περιοχή Ζέφυρος, στη Ρόδο και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη στεριά, ενώ για προληπτικούς λόγους διακομίστηκαν στο νοσοκομεία δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας 50χρονος.

Πάνω από 3.000 πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά

Στο μεταξύ, 3.337 πρόσφυγες έφτασαν το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, με δύο πλοία. Πρόκειται για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μετέφερε 2.495 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και το «Νήσος Ρόδος» που μετέφερε άλλους 842 από Χίο και Μυτιλήνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.