Σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία εκλογής προέδρου, αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε τον Νίκο Βούτση για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ενώ για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων πρότεινε τους Τάσο Κουράκη, Γιώργο Βαρεμένο και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, προτείνει τον Δημήτρη Κρεμαστινό, βουλευτή Δωδεκανήσου, για τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, θα αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις και στη 1.30 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Από το Νομό Δωδεκανήσου ψήφισαν, κατά σειρά εκφώνησης τους, οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία ψήφισαν 297 βουλευτές, 181 ψήφους έλαβε ο Νίκος Βούτσης και είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Βρέθηκαν 113 λευκά και 3 άκυρα. 

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151). Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.