Τοποθέτηση της πολιτικής γραμματείας της παράταξης #Δίεση, σχετικά με τις αυξήσεις σε υφιστάμενα δημοτικά τέλη και την επιβολή νέου δημοτικού φόρου στους ντόπιους επιχειρηματίες 

Προϋπολογισμός: Το νέο Βατερλό Κυρίτση – Αν θέλει άμεσα έσοδα να ενεργοποιήσει τα τρενάκια που άφησε να σκουριάζουν – Όχι στην επιβολή αυξήσεων και νέων φόρων –

Η ανικανότητα είσπραξης των ήδη υφιστάμενων τελών σε συνδυασμό με την πολιτική ανεπάρκεια στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, πάντα με ευθύνη της δημοτικής αρχής Κυρίτση, έχουν φέρει τα οικονομικά του δήμου ένα βήμα πριν το χείλος της καταστροφής.

Θα ήταν λοιπόν αυτονόητο, μπροστά στον κίνδυνο που διαφαινόταν από καιρό, να έχει ήδη εκπονηθεί από μέρους του δήμου, ένα οικονομικό σχέδιο περιστολής των δαπανών, ανακοστολόγησης των υπηρεσιών, διεκδίκησης των χρεών που αφορούν σε παρελθόντα έτη, και καταγραφής των πραγματικών κτιριακών επιφανειών, ώστε να τονωθούν άμεσα τα συρρικνωμένα οικονομικά του δήμου.

Αντιθέτως, η δημοτική αρχή, μετά από έναν χρόνο απόλυτης αδράνειας, αποφάσισε στο συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής (23/10), να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων, στηριζόμενη σε δύο κοινότυπους άξονες:

α) Οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών

β) Επιβολή νέου δημοτικού φόρου (υποτίθεται, ανταποδοτικού)

Και όλα αυτά, τη στιγμή που διασκεδάζει τις εντυπώσεις, εξαγγέλλοντας μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις ίδιες τις εμμονές και τους τακτικισμούς του Δημάρχου, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Βέβαια, τις επιχειρήσεις αυτές δεν τις εξαιρεί από την επιβολή του νέου χαρατσιού. Είναι φανερό πως αυτή η μεθόδευση αποτελεί τον ορισμό της απροκάλυπτης κοροϊδίας.

Για τη #Δίεση, από τη στιγμή που υπάρχουν πληγείσες περιοχές υπάρχουν και πληγείσες επιχειρήσεις. Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να θεσπίσουμε μία ετήσια ελάφρυνση στα δημοτικά τέλη της τάξης του 20%-30% για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, και από κει και πέρα, μία κλιμακούμενη ποσοστιαία ελάφρυνση με βάση το ύψος της προκληθείσης ζημίας (όπως αποτυπώνεται από την πτώση του τζίρου) για την καθεμία επιχείρηση ξεχωριστά.

Τώρα, όσον αφορά στα τέλη καθαριότητας, αποδεικνύεται από τη μελέτη των στοιχείων, ότι οι κάτοικοι της Κω πληρώνουν ετησίως περί τα 3.200.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων γύρω στα 1.800.000 ευρώ. Αν αναλογιστούμε λοιπόν την δημοτική επιβάρυνση που προκαλεί το ένα και πλέον εκατομμύριο τουριστών σε σχέση με τις 35.000 των μόνιμων κατοίκων, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του ανορθολογισμού και της αδικίας που επικρατεί στο τέλος καθαριότητας. Η #Δίεση έχει καταθέσει από πέρυσι πρόταση εξορθολογισμού, βάσει της οποίας η οικονομική υπηρεσία οφείλει να έρθει σε συνέργια με την πολεοδομία για την επικαιροποιημένη καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού. Αντί αυτού, η δημοτική αρχή, ενώ είχε εξαγγείλει ότι θα απευθυνθεί σε εταιρία για την καταμέτρηση των πραγματικών μέτρων, ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν έχει πράξει τίποτα αλλά προχωράει σε αυξήσεις λοιπών τελών στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του νησιού. Αυτό αποτελεί τον ορισμό της διαχειριστικής ανεπάρκειας και της κοινωνικής αναλγησίας.     

Τέλος, έχουμε το κερασάκι στην τούρτα. Το επονομαζόμενο νέο ανταποδοτικό αναπτυξιακό τέλος που αφορά στο σύνολο των επιτηδευματιών του νησιού, με σκοπό την μερική αναπλήρωση των χαμένων εσόδων του ΔΗΦΟΔΩ. Δυστυχώς, αρκεί μια ματιά στα έργα που προϋπολογίζονται από την επιβολή αυτού του φόρου, για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κατάφωρη παράβαση του πνεύματος που υποτίθεται ότι τον επιβάλλει. Ούτε ένα έργο δεν είναι αναπτυξιακό. Ο φόρος αυτός είναι καθαρά εισπρακτικής λογικής και αναφέρεται σε έργα μικρής εμβέλειας, δίχως ανταποδοτικό κέρδος, τα οποία μέχρι πρότινος εμπεριέχονταν στον κύριο προϋπολογισμό. Συνεπώς, η δημοτική αρχή δίχως κάποια σαφή αναπτυξιακή στόχευση «χαρατσώνει» ό,τι κινείται για να μπαλώσει όπως-όπως τις τρύπες των οικονομικών δεικτών της. Αγνοεί ίσως ότι με αυτή τη λογική ανοίγει καινούργιες μεγαλύτερες τρύπες.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε, αυτό που ο επικεφαλής της #Δίεσης, Γιάννης Ζερβός, τόνισε στο περασμένο ΔΣ: Αν όλα αυτά γίνονται για 525.000 ευρώ (τόσα ευελπιστεί να εισπράξει η δημοτική αρχή από τον νέο φόρο) τότε υπάρχει πιο ανώδυνος τρόπος. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα τρενάκια του δήμου, τα οποία αφέθηκαν να σαπίζουν ανενεργά για μιαν ολόκληρη χρονιά, δίχως καμιά εξήγηση. Έπειτα, η δημοτική αρχή ας αναζητήσει τα ανείσπρακτα των παρελθόντων ετών καθώς και ό,τι διαφεύγει από το τέλος των παρεπιδημούντων. Είναι πρόκληση να προϋπολογίζεται μόνο περί τα 600.000 ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος ξενοδοχείων της Κω προσεγγίζει τα 300.000.000 ευρώ.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού, μετά τη διαχείριση του προσφυγικού, αποτελεί ένα ακόμα πολιτικό Βατερλό του κ. Κυρίτση. Η τριμηνιαία έκθεση τα λέει όλα: Μόλις 17 εκατομμύρια τα έσοδα του δήμου, ενώ σε προηγούμενες δημοτικές περιόδους τέτοια εποχή ήταν περίπου 21 εκατομμύρια. Συμπέρασμα;… Και μη χειρότερα!

Γραφείο τύπου #Δίεση

Leave a Reply

Your email address will not be published.