Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει από τη διάψευση της Συγγρού για τις δηλώσεις που απέδωσαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μεσούσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περί ΔΝΤ και ολιγαρχών – Στη ΝΔ λένε μάλιστα ότι, αν όντως είχαν ειπωθεί αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχε αποχωρήσει

Μείζον θέμα προκύπτει από τις διαρροές που έκαναν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου -και ενώ ο πρώτος μιλούσε στον δεύτερο για έναν νέο… πολιτικό πολιτισμό.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, που εξέφρασε τη δυσφορία που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, αυτά που αποδίδονται στον πρωθυπουργό για το ΔΝΤ και τους ολιγάρχες, δεν ειπώθηκαν ποτέ στον πρόεδρο της ΝΔ. Φτάνουν μάλιστα μέχρι το σημείο να λένε, στη ΝΔ, ότι, αν είχαν όντως ειπωθεί, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση.

Το χρονικό

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, συνεργάτες του κ. Τσίπρα διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για το ΔΝΤ. «Πρέπει να πάρεις θέση για το ΔΝΤ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ» φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ και να εκλεγεί καινούργιο, για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του- εμφανίζεται να έχει ζητήσει ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν ειναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό» φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά «η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».

Δυσφορία στη ΝΔ – «Ουδέποτε ειπώθηκαν τέτοια πράγματα»

Οι παραπάνω διαρροές προκάλεσαν δυσφορία στη ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε ότι τα αναφερόμενα περί ΔΝΤ και ολιγαρχών ουδέποτε ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Συγγρού είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπήρχε αυτό το ύφος, δεν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν ειπώθηκαν, διαρκούσης της συνάντησης.

Το ύφος της συζήτησης ήταν εντελώς διαφορετικό από το ύφος των διαρροών, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος μάλιστα αναρωτιέται αν αυτό έγινε ερήμην του κ. Τσίπρα ή αν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ο ίδιος είχε στείλει με την αρχική δήλωσή του για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επισήμανε ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνονται διαρροές, ενώ η συνάντηση πολιτικών αρχηγών είναι σε εξέλιξη και τόνισε: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Συγκρουσιακό κλίμα

Το κλίμα πάντως, πριν από τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν ούτως ή άλλως συγκρουσιακό, καθώς είχε προηγηθεί ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων αναφορικά με τις προσλήψεις «ημετέρων» στο Δημόσιο, στο οποίες προχωρά κατά… συρροήν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με πιο πρόσφατη την περίπτωση των διορισμών μελών της οικογένειας του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου, αλλά και της φίλης του, στον κρατικό μηχανισμό, την οποία έφερε στο φως το «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος σήμερα μίλησε για «έφοδο κατάληψης τους Κράτους». «Παντού «σύντροφοι», συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία επιμένει «στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού «σύντροφοι», συγγενείς και φίλοι της εξουσίας.

Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Στη συνέχεια η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Η ηγεσία Μητσοτάκη διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό.Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο Νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους;
Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων -τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός- ας χαμηλώσει τους τόνους. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published.