Βρυξέλλες: Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απαντάει ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο αίτημά του για πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από τον ESM, μετά το δημοψήφισμα και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν στο Eurogroup της 30ης Ιουνίου και 1ης Ιουλίου, το αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος από τον EFSF και το αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, που απέστειλε με επιστολές του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την παράταση του παλαιού προγράμματος από τον EFSF, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι το Eurogroup της 30ης Ιουνίου επαναβεβαίωσε την απόφαση της 27ης Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνει την παράταση.

Το πρόγραμμα του EFSF έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς επίσης και οι συμφωνίες που συνδέονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών των κερδών από τα SMPs και τα ΑNFAs από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επιπλέον, στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα.

Η επιστολή του Γ. Ντάισελμπλουμ καταλήγει ως εξής: «Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

philenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.