«ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ»

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει Τρίτη βράδυ

Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει την Τρίτη το βράδυ και θα λήξει την Τρίτη το βράδυ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ενός μηνός αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη.

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει Τρίτη βράδυ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ακόμη τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου στη συνέχεια χωρίς τον Γιάννη Βαρουφάκη, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ. Σημείωσε ακόμη ότι ο Έλληνας υπουργός δεν συμφωνεί με τη δήλωση των υπόλοιπων 18.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι αρμόδια για να απαντήσει επί αυτού του ζητήματος είναι η ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πληρώσει τα δάνειά της.

Για τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ να τις διακόψει, απορρίπτοντας τις προτάσεις των θεσμών. Εξέφρασε, δε, τη δυσαρέσκεια των 18 ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για τη διακοπή των συζητήσεων.

«Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών της πριν «κλείσουν», το Eurogroup λυπάται γι’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πάντως ότι σέβεται την απόφαση της Αθήνας.

Υποστήριξε ακόμη ότι στις προτάσεις των θεσμών αξιοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό η ευελιξία που επιτρέπει το Eurogroup.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα είναι «ναι» απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει πει πως θα εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία αλλά εξέφρασε ανησυχία για την αξιοπιστία.

Σε περίπτωση ενός «όχι», ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, ωστόσο τόνισε ότι στο μεσοδιάστημα η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί και μάλιστα ταχύτατα. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία είναιπολύ περιορισμένες.

Η απόφαση πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ανήκει στο ελληνικό Κοινοβουλίο, το οποίο, όμως, όπως επισήμανε, πρέπει να γνωρίζει ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

http://www.ethnos.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.