Θέμα: «Η απόφαση του ΟΑΕΔ δικαιώνει όσους από μας είχαμε στηρίξει τα αιτήματα των σπουδαστών»

Ιδιαίτερα σημαντική, για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, είναι η απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ  που εκδόθηκε στις 15/6/16 και που επιλύει το πρόβλημα της παράλληλης ιδιότητας του ανέργου και αυτής του σπουδαστή. Ο τρόπος υλοποίησης των αποφάσεων του ∆.Σ. του ΟΑΕ∆, θα περιγραφεί µε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Μέσα από μια άδικη νομοθεσία που βρήκαμε σε ισχύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με ένα στενό σε περιθώρια ελιγμών ευρωπαϊκό πλαίσιο για την έννοια φοίτησης και ανεργίας, οι άνεργοι σπουδαστές των ΙΕΚ  καλούνταν να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους και να παραδώσουν τις κάρτες ανεργίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές αυτών και των οικογενειών τους.

Με την απόφαση της 15ης Ιουνίου του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, διευθετείται, ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα που είχε επηρεάσει πολλούς συμπολίτες μας- και στα Δωδεκάνησα- οι οποίοι στην προσπάθειά τους να  ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά εργασίας, έχαναν τα δικαιώματά τους που απέρρεαν από την μακροχρόνια ανεργία.  Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ πήρε μια πολιτική απόφαση ώστε να βγουν χιλιάδες νέοι και νέες από ένα αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, ένα χρόνο πριν δηλαδή, προσπάθησα να συντονίσω μια καθολική παρέμβαση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και ήμουν σε συνεχή επαφή τόσο με τους ίδιους τους σπουδαστές των ΙΕΚ της Δωδεκανήσου, όσο και με την Διοίκηση του ΟΑΕΔ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Διοργανώσαμε σχετικές συσκέψεις, καταθέσαμε 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση στις 9/6/15 και δεν σταματήσαμε ποτέ να πιέζουμε ώστε να δοθεί μια λύση.

Προσωπικά, αισθάνομαι δικαιωμένος από αυτή την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, όχι μόνο γιατί βρέθηκε μια δίκαιη διέξοδος, αλλά και γιατί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε, για μια ακόμη φορά, τον σταθερό της προσανατολισμό για την άρση των κοινωνικών αδικιών. Για μας η ανεργία δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί- γιατί σε αυτό αποσκοπούσε ουσιαστικά η προηγούμενη διάταξη για μη συμπόρευση της ιδιότητας σπουδαστή ΙΕΚ και ανέργου-, ούτε όμως και να αντιμετωπίζεται ο άνεργος με αναλγησία και μέτρα διοικητικής καταστολής.

Ο δρόμος της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αυτός που θα φέρει ανάσα για χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που οδηγήθηκαν, από τις προηγούμενες πολιτικές, σε φυγή στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, είτε στο περιθώριο».

Leave a Reply

Your email address will not be published.