Συνέδριο επανίδρυσης θα είναι ουσιαστικά αυτό της ΝΔ, που ξεκίνησε στις 18:45, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για τη δημιουργία μιας Νέας Δημοκρατίας «από την αρχή» και να δώσει την ώθηση για τη φυγή του κόμματός του προς τα εμπρός.

Βασικό σύνθημα είναι «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» και το μήνυμα που  θέλει να στείλει η ηγεσία είναι «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, για να μπορούμε να βάλουμε τάξη στην Ελλάδα».

Μάλιστα, η ΝΔ μεταδίδει live τις εργασίες του Συνεδρίου, από τις 18:45, μέσα από τοnd.gr/live, ενώ έχει δημιουργήσει το hashtag #oxygono στο Twitter, μέσα από το οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να ενημερώνονται και να σχολιάζουν τα τεκταινόμενο του τριημέρου.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να οικοδομήσει ένα νέο κόμμα, που θα αντανακλά τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης.

Παράλληλα, θα διαμορφώσει ένα μηχανισμό που, μέσα από τα νέα όργανα και τις κομματικές διεργασίες, θα επικυρώσει αμέσως μετά, την πολιτική στροφή που ήδη διαφαίνεται από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του, σε φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση.

Μέσα από το νέο καταστατικό, ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει τη μεγάλη και «πλαδαρή» δομή του μαζικού πολυσυλλεκτικού κόμματος με τα μεγάλα συνέδρια και  και τα πολυμελή αλλά ανενεργά κομματικά όργανα όπως η Πολιτική Επιτροπή. Επιπλέον, καταργεί το ενδιάμεσο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιλέγει μία πιο σφιχτή, αλλά και πιο ευέλικτη δομή, που θα ευνοεί την ουσιαστική λειτουργία του κόμματος.

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό η ΝΔ θα απαγορεύεται να προχωρήσει σε δανεισμό από τις τράπεζες ενώ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το επόμενο Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας ενώ η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιωμένοι σύνεδροι ήταν 4.012, εκ των οποίων το 67% δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε συνέδριο της ΝΔ.

Το 10ο Συνέδριο του κόμματος ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς η παρουσία των μελών ήταν μεγάλη και έπρεπε να πάρουν τις θέσεις τους στα καθίσματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε την είσοδό του στο συνεδριακό χώρο στις 19:10, συνοδευόμενος από το επιτελείο του και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και την εκφώνηση «ο αυριανός πρωθυπουργός».

Πηγή: www.protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.