ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ: Φρέσκο μανούρι από τον Αφιάρτη της Καρπάθου!

 

ΤΥΡΙ 3Στον Αφιάρτη της Καρπάθου, ο Φώτης Σπανός ξυπνάει από τις 6 το πρωί, διότι στις 7, πρέπει να αρμέξει τις κατσίκες και τα πρόβατά του, για να συγκεντρώσει φρέσκο γάλα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του αρμέγματος παίρνει το φρέσκο γάλα το βράζει στους 70ο βαθμούς και το αφήνει να κρυώσει, έως ότου φτάσει στους 35ο βαθμούς. Θερμοκρασία την οποία και καταλαβαίνουμε τοποθετώντας ένα θερμόμετρο.

Αφού το γάλα μας έχει κρυώσει, τοποθετούμε τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πήξει. Το κόβουμε και το αφήνουμε να σουρώσει. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στα αποκαλούμενα τουπιά, που λειτουργούν και ως σουρωτήρια. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το τουπί, ενώ έχουμε ήδη προσθέσει το αλάτι και βάζουμε τα τυριά σε ένα ταψί, τοποθετώντας το στο ψυγείο.

ΤΥΡΙ 5Το φρέσκο τυρί μας, είναι έτοιμο για κατανάλωση. Εάν το έχουμε αλατίσει θα μας κρατήσει περίπου μία εβδομάδα, ενώ εάν το τρώμε χωρίς αλάτι, για λόγους υγείας, θα μας διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου δύο με τρεις ημέρες.

Η Φάρμα της Καρπάθου, με τη μονάδα παραγωγής τυριού, του Φώτη Σπανού, ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, προσφέροντας κάθε μέρα φρέσκα ντόπια προϊόντα. Τα ζώα τους, τρέφονται με οικολογικές τροφές, αφού τις περισσότερες ώρες βοσκούν ελεύθερα στην περιοχή του Αφιάρτη.

Παράγουν κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως, τυρί μανούλι, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, καθώς και Καρπάθικο βούτυρο.

ΤΥΡΙ 1 ΤΥΡΙ 2 ΤΥΡΙ 3 ΤΥΡΙ 5 ΤΥΡΙ6 ΤΥΡΙ7 ΤΥΡΙ8

Leave a Reply

Your email address will not be published.