Μικροί και μεγάλοι δίνουν το «παρών» την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 19:00 στην Πλατεία Αργυροκάστρου στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου, για να παρακολουθήσουν τη λαογραφική  παράσταση «για τα μάτια στο λουτρό». Ένα πρωτότυπο έργο βγαλμένο από τη ζωή είναι, όπως εξηγεί η πρόεδρος της ομάδας “Ελένη” διάσωσης και διάδοσης της λαογραφίας και της παράδοσης και υπεύθυνη της παράστασης Ελένη Κουμέντου.

Ύστερα από έρευνα της κ. Κουμέντου, αποκαλύφθηκε  στο βιβλίο “Ροδίτικες Παροιμίες” της λαογράφου Λούλας  Παπαμανόλη, η ιστορία της παροιμίας “για τα μάτια στο λουτρό”. Το έθιμο του γάμου γινόταν στην πόλη της Ρόδου και όχι στα νησιά μέχρι την Ιταλοκρατία.

Με περατζάδα θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Αργυροκάστρου και θα καταλήξουν στην Παναγιά Μπούργκου.

«Πιστεύοντας ότι η Ρόδος μας θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα και εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος», αναφέρει η πρόεδρος της ομάδας “Ελένη” και  συνεχίζει «να κάνουμε μια ιδιαίτερη εκδήλωση».

Στο τέλος της πομπής, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το τελετουργικό του γάμου, με ροδίτικα και όχι μόνο στοιχεία. Στόχος της παράστασης είναι οι νέοι να ασχοληθούν με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Άλλωστε όπως τονίζει η κ. Κουμέντου, «οι συνεργασίες παράγουν πολιτισμό».

Το έργο γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ τη στηρίζει ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Σέργιος Αιβάζης και η μεικτή χορωδία Δήμου Ρόδου με μαέστρο τον Μιχάλη Καλαιντζή.

Η επαφή του προέδρου του ΔΟΠΑΡ Σέργιου Αιβάζη, με την πρόεδρο των ομάδων «Ελένη» Ελένη Κουμέντου, ήταν θετική και έτσι ένιωσαν την υποχρέωση τόσο ο ΔΟΠΑΡ όσο και ο Δήμος της Ρόδου να στηρίξουν το λαογραφικό έργο.

Το μουσικό κομμάτι της παράστασης έχει αναλάβει ο μαέστρος Μιχάλης Καλαιντζής. Θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια που αφορούν το τελετουργικό του γάμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.