«Οι επιθέσεις ήταν πράξεις πολέμου. Ηταν μια επίθεση κατά της χώρας μας, των αξιών μας και του τόπου ζωής μας. Είμαστε η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στη κοινή συνεδρίαση Βουλής-Γερουσίας.

«Οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να εκφοβιστούν. Η δημοκρατία θα τους αγνοήσει. Πυροβολώντας άοπλους πολίτες έδειξαν πόσο δειλοί είναι», σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι «χρειάζεται χρόνος και υπομονή για την πάταξη των τρομοκρατών».

«Οι πολίτες πρέπει να μείνουν ήρεμοι και ψύχραιμοι… Κάποιοι τραυματίες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τη ζωή τους στα νοσοκομεία» ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος ενώ απέτισε φόρο τιμής στους τραυματιοφορείς και τους αστυνομικούς που αντιμετώπισαν την ομηρεία στο Μπατακλάν.

«Οι τρομοκράτες έβαλαν στο στόχαστρο μια Γαλλία που είναι ανοικτή σε ολόκληρο τον κόσμο…  Η Γαλλία την Παρασκευή έγινε στόχος… Οι πολεμικές πράξεις της Παρασκευής οργανώθηκαν στη Συρία και στο Βέλγιο κι διαπράχθηκαν στην Γαλλία. Στόχος τους είναι να μας διαιρέσουν και να ασκήσουν πίεση προκειμένου να μην προχωρήσουμε σε δράσεις ενάντια στην τρομοκρατία» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται σημείωσε ο κ. Ολάντ ενώ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα κλιμακώσει τις επιδρομές στη Συρία. «Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ αναχωρεί για τη Μέση Ανατολή» ανακοίνωσε ο Ολάντ.

Επιπλέον ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εγκριθεί ένα κοινό ψήφισμα που θα καταδικάζει την τρομοκρατία.

«Η Γαλλία είναι σε πόλεμο. Η Συρία έχει γίνει εργοστάσιο τρομοκρατίας… Ο εχθρός μας στη Συρία είναι το Ισλαμικό Κράτος. Μπορεί ο Ασαντ να μην μπορεί να είναι μέρος της λύσης στην Συρία αλλά ο εχθρός μας είναι μόνο οι τζιχαντιστές» είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ζήτησα από τον υπουργό Αμυνας της Γαλλίας να θέσει σε εφαρμογή την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών συνθηκών που αναφέρει ότι όταν μια χώρα της Ε.Ε. δέχεται επίθεση όλες οι χώρες πρέπει να συμπαρασταθούν… Τους τελευταίους μήνες αποτρέψαμε πολλές επιθέσεις… Πρέπει να αμυνθούμε, άμεσα και μακροπρόθεσμα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας» σημείωσε.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να ισχυει σε όλη την επικράτεια» δήλωσε. Ζήτησα από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα… Με τις πράξεις τις Παρασκευής ο εχθρός πέρασε στο επόμενο βήμα».

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Είμαστε όμως σε διαφορετικό πόλεμο. Θέλουμε ένα συνταγματικό νόμο για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση κρίσης… Πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία για λήψη μέτρων χωρίς να υπάρξει παραβίαση κρατικών λειτουργιών. Πρέπει να νομοθετηθούν διατάξεις για την εθνικότητα ιδίως για ανθρώπους που έχουν και άλλη εθνικότητα.Πρέπει να μπορούμε να αφαιρέσουμε την γαλλική υπηκοότητα από κάποιον που φέρεται να έχει παραβιάσει τα θεμελειώδη δικαιώματα. Πρέπει να ενισχυθεί η νομοθεσία για παρακολούθηση ατόμων ύποπτων για τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχυθούν τα σώματα της αστυνομίας και της χωροφυλακής με στόχο να φτάσουν τα επίπεδα προσωπικού του 2007. Αποφάσισα να μην μειώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας έως το 2019» ανέφερε.

«Ζητώ από τον Πρωθυπουργό να προετοιμάσει αυτή την αναθεώρηση, διότι εσείς θα παρατείνετε την περίοδο έκτακτης ανάγκης αλλά και πέραν αυτής της περιόδου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία» επεσήμανε.

«Η Γαλλία πρέπει να παραμείνει η ίδια. Ποτέ δεν πρέπει να καταστρέψουν την ψυχή της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ζούμε όπως έχουμε μάθει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να βγαίνουμε, να επηρρεάζουμε τον κόσμο…»

«Η Δημοκρατία πρέπει να έχει την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες. Θα πρέπει να έχει τη δύναμη να ξεριζώσει την τρομοκρατία… Δεν θα καταστρέψει η τρομοκρατία την δημοκρατία. Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Ζήτω η Δημοκρατία» είπε ο Φρανσουά Ολάντ κλείνοντας την ομιλία του.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη ιστορικά κοινή συνεδρίαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και της γερουσίας.

Ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στη χώρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, την περασμένη Παρασκευή.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο σώματα συνεδρίασαν μαζί για πρώτη φορά το 1848, όταν ο Ναπολέων ο Γ’ είχε βγάλει λόγο και το 2009, όταν ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε στους Γάλλους για την οικονομική κρίση. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη Γαλλία

Η Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει σήμερα στην καθημερινότητα μετά τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της, με μια διακοπή το μεσημέρι στις 12:00 τοπική ώρα για την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων και μετά τα χθεσινά πρώτα αντίποινα που εξαπέλυσε η γαλλική αεροπορία βομβαρδίζοντας προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία.

Από την πλευρά τους οι ερευνητές συνεχίζουν τη δουλειά τους για την αναγνώριση των τζιχαντιστών καμικάζι που προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων και για τις διασυνδέσεις τους στο Βέλγιο και τη Συρία.

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο σοκ και περισυλλογής, οι Γάλλοι προσπαθούν σήμερα να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, η οποία ωστόσο βρίσκεται πλέον υπό ύψιστη επίβλεψη.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας», παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε την Παρασκευή το βράδυ, σημείωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Στην περιοχή του Παρισιού, τα σχολεία που είχαν κλείσει το Σάββατο ξανάνοιξαν σήμερα το πρωί, πριν από τα μουσεία, τις αίθουσες θεαμάτων και άλλα πολιτιστικά κτίρια στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος).

Την οδύνη αυτής της επανόδου στο «φυσιολογικό» θα σηματοδοτήσει ωστόσο η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλη τη χώρα στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδος) στη μνήμη των θυμάτων – τουλάχιστον 129 νεκροί και 352 τραυματίες – των επιθέσεων στο Σταντ ντε Φρανς, την αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν και αρκετά μπαρ και εστιατόρια του Παρισιού.
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 103 θύματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Μετά την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η Γαλλία βομβάρδισε χθες το βράδυ το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο ότι η Γαλλία δεν θα δείξει κανένα έλεος εντός και εκτός της χώρας, μετά τις επιθέσεις αυτές τις οποίες χαρακτήρισε «πράξη πολέμου».

Από την πλευρά τους τώρα οι αστυνομικοί συνεχίζουν σήμερα τις έρευνές τους για τις «τρεις ομάδες τρομοκρατών» που πιστεύεται ότι διέπραξαν, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, τις επιθέσεις της Παρασκευής.

-Επιθέσεις ‘που προετοιμάστηκαν στο εξωτερικό’-

Μετά την πρώτη αναγνώριση του Ομαρ Ισμαελ Μοστεφάι, που γεννήθηκε στο Κουρκουρόν και προσευχόταν σε ένα τέμενος του προαστίου Σαρτρ, ως του ενός εκ των επιτιθέμενων στο Μπατακλάν, άλλοι δύο από τους συνολικά επτά καμικάζι αναγνωρίστηκαν χθες. Και οι δύο αυτοί ήταν γαλλικής υπηκοότητας κάτοικοι Βελγίου.

Ο ένας, ο 30χρονος Μπιλάλ Χαντφί είναι ο ένας από τους τρεις που ανατινάχθηκαν στο Σταντ ντε Φρανς. Ο άλλος είναι ο 31χρονος Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ανατινάχθηκε στη λεωφόρο Βολτέρ, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ο τελευταίος είναι ένα από τα αδέλφια της ίδιας οικογένειας στους οποίους επικεντρώνονται οι έρευνες της αστυνομίας: ένας από τους αδελφούς του, ο Μοχάμεντ, τέθηκε υπό κράτηση στο Βέλγιο.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν ακόμη να μην γνωρίζουν τίποτε για τον τρίτο αδελφό, τον Σαλάχ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας από τους καμικάζι που διαφεύγουν, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Η βελγική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και η γαλλική αστυνομία απηύθυνε αίτημα στον κόσμο να την ενημερώσει αν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αυτόν και προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα «επικίνδυνο άτομο». Αυτός αναγνωρίστηκε ότι ήταν το πρόσωπο που νοίκιασε ένα μαύρο Polo με βελγικές πινακίδες, το οποίο βρέθηκε σταθμευμένο μπροστά από το Μπατακλάν, όπου την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι.

Παράλληλα ο Μπραχίμ ήταν αυτός που είχε νοικιάσει το μαύρο Seat, επίσης με πινακίδες Βελγίου, που βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα προάστια του Παρισιού, μέσα στο οποίο υπήρχαν τρία Καλάσνικοφ, 11 άδειοι γεμιστήρες και 5 γεμάτοι.
Οι διασυνδέσεις με το Βέλγιο είναι πλέον σαφείς. «Οι ποταπές αυτές επιθέσεις που μας έπληξαν την Παρασκευή προετοιμάστηκαν στο εξωτερικό και κινητοποίησαν μια ομάδα δραστών που βρισκόταν στο βελγικό έδαφος και που μπόρεσε να επωφεληθεί, όπως θα δείξει η έρευνα, συνεργών της στη Γαλλία», δήλωσε ο Καζνέβ έπειτα από συνάντηση που είχε στο Μποβό με τον βέλγο ομόλογό του Γιαν Γιαμπόν.

Στο Βέλγιο επτά άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, καθώς η έρευνα επικεντρώνεται στην συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται ως τόπος συνάντησης των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Εξάλλου πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι αναγνωρίστηκε και ένας δεύτερος καμικάζι της επίθεσης στο Μπατακλάν, ο οποίος κατονομάστηκε από τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν ως ο 28χρονος Σαμί Αμιμούρ από το Ντρανσί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Αυτός ήταν γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2012 αφού είχε τεθεί υπό ανάκριση και δικαστικό έλεγχο μετά την προσπάθειά του να μεταβεί στην Υεμένη. Για τον Αμιμούρ έγινε επίσης γνωστό ότι εξαφανίστηκε το φθινόπωρο του 2013 και εκείνη τη χρονιά εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

«Πέντε από τους τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί έχουν τώρα αναγνωριστεί», σημείωσε ο Φρανσουά Μολέν.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενός από τους καμικάζι των επιθέσων στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι ταιριάζουν με αυτά του άνδρα που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

«Σε αυτό το στάδιο, μολονότι η αυθεντικότητα του διαβατηρίου στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, γεννηθέντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ, στη Συρία, χρειάζεται να επαληθευτεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι και αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», σημειώνει ο εισαγγελέας του Παρισιού σε σχετική ανακοίνωσή του.

http://www.tovima.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.