«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», λέει ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες»

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ελληνικές προτάσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ντάισελμπλουμ και Ολάντ δηλώνουν αισιόδοξοι για συμφωνία, μετά την ανάγνωση των μέτρων της κυβέρνησης.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε», δήλωσε μόλις πριν από λίγο ο Φρανσουά Ολάντ.

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

«Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, έτσι κάνει πάντα, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί  πολλά χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι «ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις είναι καλές».

Σήμερα θα γίνει η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέχεια των δηλώσεών του.

Μιλώντας σήμερα από την Χάγη, ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών, είπε ότι η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη δίνει περισσότερη αξιοπιστία αλλά μένει να αξιολογηθεί εάν οι προτάσεις είναι καλές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Από την πλευρά του και ο Φινλανδός υπ. Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, δήλωσε ότι τα ελληνικά σχέδια θα αξιολογηθούν την Παρασκευή πριν την συνάντηση του Eurogroup το Σάββατο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι λογικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν είπε ακόμη πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και πως χρειάζεται μία συζήτηση για το βάρος του χρέους της Ελλάδας.

Η πρώτη αντίδραση του Πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκατ, στις ελληνικές προτάσεις, ήρθε μέσω twitter.

«Με μια πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας παρέχουν βάση για συζήτηση» σχολίασε ο Μουσκάτ.

Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί από το πρακτορείο Reuters η αντίδραση της Πρωθυπουργού της Λετονίας – πριν από την λήψη της ελληνικής πρότασης – μπροστά στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

Η απάντησή της ήταν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της. Δεν το δέχεται.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.