Ομόφωνα εγκρίθηκε ο διοικητικός απολογισμός του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου, ύστερα από τη σημερινή πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών.

Ο «Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Άφαντου – Παναγία Καθολική» με  σεβασμό και υπερηφάνεια παρουσιάζει στον Άφαντενο  λαό  και στον Ελληνισμό γενικότερα το μέχρι τώρα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, φιλανθρωπικό  έργο μας στα δυο χρόνια της ύπαρξης μας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ιδρυθήκαμε τον Δεκέμβριο του 2013. Ως νέος σύλλογος και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για να οργανώσουμε τον νέο σύλλογο μας από το μηδέν καταφέραμε τα κατωθι και για τα οποία είμαστε υπερήφανοι για την μέχρι τώρα πορεία μας.

 • Αρχίσαμε και καθιερώσαμε το ετήσιο φεστιβάλ βερίκοκου τον μήνα Ιούνιο κάθε χρόνο όπου το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμος, έλληνες και τουρίστες διαφημίζοντας συγχρόνως και στο εξωτερικό το Άφαντου και γενικά την Ρόδο, τις παραδόσεις μας, τον πολιτισμό και τα τοπικά μας προϊόντα.
 • Καθιερώσαμε το παραδοσιακό Άφαντενο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στο Άφαντου, αναβαθμίζοντας το από απλό εορτασμό, σε παραδοσιακό άφαντενο πανηγύρι με ορχήστρα και χορό όπου διασκεδάζει ο κόσμος, μικροί/μεγάλοι..
 • Αρχίσαμε και καθιερώσαμε την παρέλαση μας στην πλατεία Άφαντου με τις παραδοσιακές μας φορεσιές του Άφαντου και με φορεσιές άλλων περιοχών της Ελλάδος, Θράκης, Ηπείρου, Πελοποννήσου και Κρήτης, τιμώντας στις εορτές μας την πολιτιστική μας παράδοση και άλλων περιοχών της Ελλάδος.
 • Αρχίσαμε και καθιερώσαμε το έθιμο του Λάζαρου και στο Άφαντου με τα Λαζαράκια μας όπου και γυρίζουμε κάθε χρόνο το Άφαντου με την εικόνα του Άγιου και τραγουδώντας τα τραγούδια του Λάζαρου.
 • Αρχίσαμε και καθιερώσαμε συστηματικά και σε ετήσια βάση, συγκέντρωση φαρμάκων, ρούχων και τροφίμων για τους φτωχούς και άπορους τα οποία παραδίδονται τα τρόφιμα στην ενορία μας, τα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα φάρμακα στο κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο στην Ρόδο.
 • Αρχίσαμε και καθιερώσαμε την εκμάθηση παραδοσιακών χορών του τόπου μας και διαφόρων περιοχών της Ελλάδος όπου και συμμετέχουν άτομα μικροί και μεγάλοι, και με τον τρόπο μας αυτό διατηρούμε και προωθούμε και στις επόμενες γενεές τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδος μας.
 • Λόγο του ότι είμαστε και σύλλογος Περιβάλλοντος έχουμε διοργανώσει σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία του Άφαντου, εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά της ΣΤ! τάξεως όπου τα ξεναγήσαμε στην φύση διδάσκοντας τα συγχρόνως και τα διάφορα βότανα, θάμνους/δέντρα της περιοχής Άφαντου ενδυναμώνοντας συγχρόνως τις γνώσεις τους και το σεβασμό τους προς την φύση και το περιβάλλον μας. Στο κάθε παιδί που συμμετείχε ο σύλλογος μας τα προσφέρει δωρεάν, κρουασάν και νεράκια όπως επίσης και ένα ονομαστικό αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Αυτό θα γίνει παράδοση κάθε χρόνο.
 • Καθιερώσαμε πλαστικοποιημένη ονομαστική κάρτα μέλους για τα μέλη μας και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο καταστηματαρχών Άφαντου όπου τα μέλη μας έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους σε 28 εμπορικά καταστήματα του Άφαντου και να έχουν έκπτωση μέχρι και 30% με την υπόδειξη της κάρτας μέλους. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε τα μέλη μας και την τοπική μας οικονομία και επιχειρηματικότητα.
 • Έχουμε διοργανώσει σαν σύλλογος την γιορτή τουρισμού στο Άφαντου το την πιο επιτυχημένη γιορτή τουρισμού που έγινε ποτέ στο Άφαντου.
 • Έχουμε συμμετάσχει με την χορευτική μας ομάδα στην πραγματοποίηση του παγκοσμίου ρεκόρ σούστας που έγινε στον Αρχάγγελο πριν δυο χρόνια.
 • Επισκεπτόμαστε τις ημέρες των εορτών το θεραπευτήριο Κολυμπιών όπου και ψυχαγωγούμε τους περιθάλποντες χορεύοντας μαζί τους μοιράζοντας τους και αρκετή χαρά. Επισκεπτόμαστε επίσης το αστυνομικό τμήμα του Άφαντου μοιράζοντας τους συμβολικά αυγουλες και πασχαλινά κουλουράκια ως συμβολική αναγνώριση και σεβασμό μας προς στα σώματα ασφαλείας.
 • Έχουμε τιμήσει με τιμητικές πλακέτες για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στον εθελοντισμό, πολιτισμό και αθλητισμό του τόπου μας τους κατωθι. Α) Φωταρας Μιχαήλ, συνταξιούχος δάσκαλος Β) Σηφοπουλος Τσαμπικος λαογράφος, Γ) Μπακιρης Βασίλειος, συνταξιούχος δάσκαλος, Δ) Μπαρμπαλή Φλώρα άξια και αναγνωρισμένη εκπρόσωπος των πολιτιστικών μας παραδόσεων με αρκετά χρόνια συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα του Άφαντου. Ε) Παυλους Σταμάτιος γνωστός και ως χορευτής Παπαουζο για την πολύχρονη προσφορά του στα πολιτιστικά και στον τουρισμό της Ροδου, Ζ) Καντης Μόσχος, πρωταθλητής του Τριαθλου και άξιος αθλητής παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους, Η) Καραγιάννης Σπυρίδων, συνταξιούχος δάσκαλος και επί σειρά ετών δραστήριος και ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, Θ) Γιαννιού Μιχάλης, αρχηγός και η ψυχή της φιλαρμονικής του Άφαντου, επί σειρά ετών δάσκαλος μουσικής στα παιδιά μας, Ι) Ανθούλας Χρηστος, μουσικός που επάξια εκπροσωπεί το Άφαντου και την Ρόδο σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις και δάσκαλος μουσικής για τα παιδιά μας. Τιμήσαμε επίσης στο πρόσφατο φεστιβάλ μας βερίκοκου με τιμητική πλακέτα τον κ. Θεοφάνη Μπογιανο για την μέχρι τώρα σημαντική συμμετοχή και πρόσφορα του στα πολιτιστικά, ιστορικά και λαογραφικά θέματα της Ροδου.
 • Δημιουργούμε και παραδίδουμε στην εκκλησία μας εκατοντάδες ματσάκια για την Κυριακή των Ματσιών όπως επίσης σταυρουδάκια για την Κυριακή των Βαΐων, τα δε μέλη μας συμμετέχουν στον στολισμό του Επιτάφιου.
 • Έχουμε παρουσιαστεί με τις παραδοσιακές μας φορεσιές του Άφαντου καλεσμένοι στα στούντιο της ΕΡΤ στην Αθήνα και στην εκπομπή « Μένουμε Ελλάδα» όπου και διαφημίσαμε πανελλαδικώς το φεστιβάλ βερίκοκου και τα τοπικά μας προϊόντα του Άφαντου και γενικά την Ρόδο ως τόπος.
 • Έχουμε υποδεχτεί στο Άφαντου και τους φιλοξενήσαμε σαν σύλλογος την μεγάλη « Αδελφότητα Κρητων Ροδου – ο Ψηλορείτης» στον εορτασμό τους για την 74 επέτειο της Μάχης της Κρήτης όπου μαζί στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Άφαντου χορέψαμε χορούς του Άφαντου και της Κρήτης παρουσία εκατοντάδων πολιτών.
 • Συμμετέχουμε τον δεκαπενταύγουστο με τις παραδοσιακές μας φορεσιές στην περιφορά της εικόνας από την εκκλησία στο μοναστήρι της, της Παναγίας Καθολικής προστάτιδας του συλλόγου μας.
 • Στον πρόσφατο εορτασμό του Άγιου Λουκά στο Άφαντου προσφέραμε δωρεάν Ροδίτικο κρασί στους επισκέπτες μας και γενικά στον κόσμο ως ένδειξη άφαντενης φιλοξενίας προς τους επισκέπτες μας, έλληνες και τουρίστες.
 • Είχαμε εκδρομή- ξενάγηση στην εξοχή για τα παιδικά χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας μαζί με τους γονείς τους. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την φύση και την προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.
 • Διοργανώσαμε την ετησία φιλανθρωπικού χαρακτήρα γιορτή μας του 2016 στην ταβέρνα « Μιμακος» οπού μας τίμησαν πλήθος κόσμου και η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και τα καθαρά έσοδα από τα εισιτήρια παραδόθηκαν στην διοίκηση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ροδου ( Ορφανοτροφείο) για αγορές εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά.
 • Συμμετείχαμε στο Ακταίον της Ροδου την ημέρα των Φώτων 6 /1 του 2016 προσκεκλημένοι από τον κ. Θεοφάνη Μπογιανο και τον βοηθήσαμε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου.
 • Ταξιδέψαμε στην Ορεστιάδα, τον Ιανουάριο του 2016 συνολικά 30 άτομα  προσκεκλημένοι από τον Πολιτιστικό σύλλογο της Ορεστιάδας « Οι Θράκες» όπου και παρουσιάσαμε Δωδεκανησιακούς και άφαντενους χορούς, και μια αναπαράσταση του αφαντενου γάμου στην κατάμεστη αίθουσα τους παρουσία περί τα 900 άτομα και των αρχών της πόλεως, βουλευτές, περιφέρεια κ.τ.λ.

Έχουμε παρουσιαστεί καλεσμένοι και χορέψει με το χορευτικό μας.

 • Στην Γιορτή Λουκουμά στην Αρχιπολη το 2013 και το 2015,
 • Στην Γιορτή της Ελιάς στα Λαερμα,
 • Στην Κρεμαστή στο φεστιβάλ καλεσμένοι από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Κρεμαστής, « Πρόοδος»,
 • Στον Αρχάγγελο οπού ήμασταν καλεσμένοι από τον πολιτιστικό σύλλογο Αρχαγγέλου « Ο Αιώνας » στο φεστιβάλ τους αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη,
 • Στην γιορτή τουρισμού στο Φαληρακι που την διοργάνωσε ο σύλλογος « Φάρος»
 • Στο φεστιβάλ της Παστιδας καλεσμένοι από τον πολιτιστικό σύλλογο Παστιδας το « Καμάρι» πού είμαστε και αδελφοποιημένοι σύλλογοι.
 • Στην Τήλο καλεσμένοι από τον πολιτιστικό σύλλογο Τήλου « Νέα Ομόνοια» για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
 • Στην γιορτή των Χριστουγέννων που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του δημαρχείου Ροδου, καλεσμένοι από τον ΔΟΠΑΡ.
 • Στον αγώνα των βετεράνων Αφαντου και της ΑΕΚ για φιλανθρωπικό σκοπό.

ΕΠΙΣΕΙΣ  Παρευρεθήκαμε ως εκπρόσωποι της πολιτιστικής μας παράδοσης νησιώτικης κουζίνας, κατασκευής χωριάτικου ψωμιού στην εκδήλωση για την ελληνοτουρκική συνεργασία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στο Atrium Platinum. Παρευρεθήκαμε επίσης ως εκπρόσωποι της πολιτιστικής μας παράδοσης νησιώτικης κουζίνας, κατασκευής χωριάτικου ψωμιού μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο Λίνδου, και στην εκδήλωση που διοργάνωσε η λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων στο μοναστηράκι του Απόστολου Παύλου για την παρουσίαση των παραδόσεων μας στο κρατικό κανάλι της Ρουμανίας.

Παρευρεθήκαμε με τις παραδοσιακές μας φορεσιές καλεσμένοι από τις Μαμάδες Ροδου στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση τους όπου καλεσμένη ως παρουσιάστρια  ήταν η Βέφα Αλεξιαδου.

Υποδεχτήκαμε καλεσμένοι από τον σύλλογο πολεμικών τεχνών « Ο Μαχητής» στο κλειστό γήπεδο το Βενετοκλειο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές μας φορεσιές και προσφέραμε τοπικά δώρα στον 15 φόρες Παγκόσμιο Πρωταθλητή μας τον Μιχάλη  Ζαμπιδη (IRON MIKE).

Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο εκδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα και έχουμε επανηλειμενως επισκεφτεί τα μοναστήρια, στο Θαρρι, στην Παναγία Υψενη και την Παναγία Σκιαδενη.

Συμμετέχουμε στον καθαρισμό και έχουμε κάνει βαψίματα στα μοναστήρια του Άγιου Γεώργιου, Στον Προφήτη Ηλία και στην Παναγία Καθολική.  Με τον τρόπο μας αυτό βοηθάμε και την εκκλησία μας και διατηρούμε τα μοναστήρια μας.

Κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη προσφέρουμε δωρεάν την νύχτα μέχρι το πρωί, καφέ, τσάι και μικρά εδέσματα στους πιστούς που ξημερώνονται στην εκκλησία μας.

Έχουμε συμμετάσχει σε πορείες φιλανθρωπικού χαρακτήρα με τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ροδου « Άγιος Εφραιμ» και με τον φιλανθρωπικό σύλλογο « Θάλεια».

Παρουσιάσαμε σε τοπικά κανάλια της Ροδου την κατασκευή της παραδοσιακής αφαντενης αυγούλας προωθώντας τις αφαντενες παραδόσεις και έθιμα.

Ο πρόεδρος μας έκανε παρουσιάσεις σε τοπικό κανάλι και προτάσεις στον δήμο Ροδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Αυτά διότι είμαστε  πολιτιστικός αλλά και σύλλογος περιβάλλοντος.

Κάθε Χριστούγεννα πραγματοποιούμε γιορτή για τα παιδικά χορευτικά μας τμήματα όπου και παρουσία των γονέων τους προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά δωράκια που τα αγοράζει ο σύλλογος με δικούς του πόρους και τα δίνει ο Άγιος Βασίλης που έρχεται στην γιορτή.

Προχωρήσαμε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών μας τον Νοέμβριο του 2014 με κύριο σκοπό την συμπλήρωση μέσω εκλογών, νέων μελών στο Δ. Σ. του συλλόγου ώστε να ενδυναμωθεί και η προσπάθεια μας για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Κάθε άνοιξη με το κλείσιμο των σχολείων γιορτάζουμε το τέλος της χορευτικής μας περιόδου όπου τα παιδιά των παιδικών μας τμημάτων χορεύουν για τους γονείς τους. Στο κάθε παιδί δίνουμε δώρα και ονομαστικό αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Γίναμε ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ροδου όπου και μας διέγραψαν με την αιτιολογία ότι θέλουμε να ιδρυθεί μια Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων Δωδεκανήσου με σκοπό να αγκαλιάσει όλα τα Δωδεκάνησα στηρίζοντας τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και την διαφήμιση των νησιών μας. Αυτοί με την απόφαση τους μάλλον δεν στηρίζουν την πρόοδο του πολιτισμού σε όλα τα Δωδεκάνησα. Το κάνουμε όμως  εμείς διότι Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο η Ρόδος και η ίδρυση της νέας Ομοσπονδίας πού έχουμε προτείνει  δεν ανταγωνίζεται την ομοσπονδία Ροδου διότι είναι σε Δωδεκανησιακό επίπεδο και όχι σε τοπικό της Ροδου. Δεν κάναμε ένσταση κατά της αποφάσεως τους να μας διαγράψουν διότι ούτε εμείς θέλαμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη σε αυτήν την ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Ροδου την στιγμή που μας απαξίωσαν σαν σύλλογο στις εκλογές και με τις αποφάσεις τους. Εκτός αυτού δεν στηρίζουν και την πρόοδο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, την τοπική οικονομία και την διαφήμιση των νησιών μας και είναι για εμάς ένας λόγος παραπάνω να μην παραμείνουμε μέλη σε αυτήν την ομοσπονδία που δεν στηρίζει  τα Δωδεκάνησα. Στηρίξαμε επίσης τις σοβαρές προσπάθειες που έκανε ο πρόεδρος μας για να υπερασπιστεί το σεβαστό έργο μας και την αξιοπρέπεια του συλλόγου μας αλλά και το Άφαντου ως κοινωνία.

Είμαστε οι πρωτεργάτες της προσπάθειας για την ίδρυση της νέας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων Δωδεκανήσου που σκοπό έχει να αγκαλιάσει όλα τα Δωδεκάνησα στηρίζοντας σημαντικά τον πολιτισμό μας και, το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και την διαφήμιση των νησιών μας. Έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες συναντήσεις μας με άλλους συλλόγους και η δική μας πρόταση για την ονομασία της νέας αυτής Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας είναι « Ομοσπονδία Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων Δωδεκανήσου –  « Ο Ταξιάρχης Πανορμιτης »

Καταθέσαμε δημόσια πρόταση στον δήμο Ροδου και στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου για την στήριξη σαν σύλλογος της δημιουργίας του Κολοσσού της Ροδου.

Βάση του καταστατικού μας ονομάσαμε τον επιχειρηματία  κ. Λόγγο Εμμανουήλ Δωρητή του συλλόγου διότι πρόσφερε στον σύλλογο μας το ποσό των χιλίων ευρώ .

Έχουμε το γραφείο του συλλόγου μας στο κέντρο του Άφαντου μέσα στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας, κοντά στους πολίτες όπου έχουμε βιβλία προς δανεισμό για όποιον θέλει να διαβάσει.  Επίσης προσφέρουμε δωρεάν καφέ και τσάι στα μέλη μας.

Πάρα τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής που ζούμε κατορθώσαμε χωρίς κάποιου είδους οικονομική η άλλου είδους ιδιετερη βοήθεια από τον δήμο Ροδου αλλά μόνο με δικούς μας πόρους να δημιουργήσουμε στα δυο χρόνια της ύπαρξης μας,  ένα πλούσιο πολιτιστικό, φιλανθρωπικό, περιβαλλοντικό έργο το οποίο το αναγνωρίζουν τα μέλη και οι φίλοι μας και η συντριπτική πλειοψηφία του Αφαντενου λαού και πιστεύουμε και των κατοίκων του νησιού της Ροδου αλλά και άλλων εκτός Ροδου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τα μέλη μας, τους χορηγούς μας, τους εθελοντές μας, τον Αφαντενο λαό, τους φίλους μας εντος και εκτός Αφαντου και φυσικά τους φιλικούς μας πολιτιστικούς συλλόγους στην Ρόδο και εκτός Ροδου, όπως και την Ενορία μας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την μέχρι τώρα σημαντική υποστήριξη τους.

 

Ιανουάριος 2016

 

Το  Δ. Σ. του συλλόγου μας.

 

Νικολής Γεώργιος                   Διακίδης Γεώργιος                  Συμιακού Ειρήνη

 

Μαυρίκος Σταμάτιος Διακίδης Βασίλειος Πυλωνίτη Κατερίνα Χαρτερού Θεοδώρα

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.