Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε τις δηλώσεις του Βουλευτή Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Γάκη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Ρόδου, για τα επίμαχα γεγονότα της 7ης Απριλίου, με τη μεταφορά προσφύγων από τη Χίο στο νησί μας.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γάκης, αναφέρει πως γνώριζε για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί μη φιλοξενίας προσφύγων που δεν προέρχονται από τα διοικητικά μας όρια. Την απόφαση αυτή τη μετέφερε ο Δήμαρχος Λέρου, κατά τη συνάντηση τους στο γραφείο Προστασίας του Πολίτη και στο άκουσμα του Υπουργού ότι είναι ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ η απόφαση να μεταφερθούν 225 γυναικόπαιδα – πρόσφυγες από τη Χίο, απαίτησε να είναι η τελευταία φορά κι ότι ο κόσμος και η δημοτική αρχή έχουν κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας. Αναρωτιέται στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Δωδεκανήσου, ποια η διαφορά ενός πρόσφυγα που προέρχεται από τη Χίο, με αυτόν που προέρχεται από το Φαρμακονήσι!

Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Γάκης ότι η Λέρος, σε βάθος χρόνου έχει δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της, όταν δέχτηκε τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και τους ψυχικά ασθενείς, παραμερίζοντας το στιγματισμό του νησιού, ο οποίος ακόμα την ακολουθεί. Κι εκεί που ξεκινήσαμε να ανακάμπτουμε, χωρίς καμία αντίρρηση αγκαλιάσαμε και τους πρόσφυγες, όταν όλοι οι άλλοι δήμοι ήταν απέναντι στις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης. Γιατί δεν μπορούσαμε να τους διασώζουμε από τη θάλασσα και να τους αφήνουμε να πεθαίνουν πάνω στο νησί μας. Το καλοκαίρι που πέρασε, υπήρχε μέρα που είχαμε στο νησί 5.000 πρόσφυγες. Με ελάχιστο προσωπικό, με υποστελέχωση των υπηρεσιών και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, με τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό μας, τα καταφέραμε! Το Λακκί είχε γίνει ένας καταυλισμός προσφύγων και τις εικόνες αυτές σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να τις ξαναζήσουμε. Διαχειριστήκαμε το πρόβλημα μόνοι, χωρίς να ζητήσουμε να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί σε άλλο κέντρο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεχτήκαμε τη δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής και ολιγοήμερης φιλοξενίας στα Λέπιδα, για πρόσφυγες μετανάστες που έρχονται στα διοικητικά όρια του νησιού μας. Κατά δήλωση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου λυπάται κατά κάποιο τρόπο, τους πρόσφυγες της Χίου, γιατί «ζουν στο κρύο και στην υγρασία» και γι’ αυτό έπρεπε να μεταφερθούν στη Λέρο. Ο Λεριος που στερείται τόσων βασικών αγαθών, έχει καμία αξία για τον βουλευτή Δωδεκανήσου  κ. Γάκη; Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την τελευταία φορά που τον παρακαλούσαμε να μεριμνήσει για την κάλυψη του νοσοκομείου μας με γιατρούς! Δεν τον είδαμε όμως να συγκινείτε το ίδιο!!

Όσο αφορά τη δήλωση του ότι το κέντρο ταυτοποίησης είναι άδειο και πρέπει να μεταφερθεί κόσμος από άλλα σημεία της χώρας για να γεμίσει, του υπενθυμίζουμε ότι ούτε στελεχωμένο είναι, ούτε υπηρεσία ασύλου λειτουργεί, ενώ πρόκειται για μια δομή ανοιχτού τύπου. Η στελέχωση των υπηρεσιών, ήταν άλλωστε ένα από τα πολλά ανταποδοτικά έργα, τα οποία δυστυχώς προς το παρόν δεν έχουν γίνει πράξη! Στην εν λόγω συνέντευξη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γάκης, ανέφερε επίσης πως ένα από τα αντισταθμιστικά έργα, ήταν και η δωδεκάμηνη λειτουργία της πύλης εισόδου εξόδου, πράγμα που πλέον θα αθετηθεί. Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Γάκης, αλλά και κάθε βουλευτής, ότι καθήκον και στόχος (αυτονόητο) είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος των νησιών. Μια τέτοια αθέτηση θα πλήξει την οικονομία του νησιού μας, αλλά παράλληλα και της χώρας ολόκληρης.   Η ανακοίνωση αυτή από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γάκη φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή, αλλά θηλεία στο λαιμό όλων, αφού ως νησί, αναμέναμε το καλοκαίρι για να ανθίσει ο τουρισμός και η οικονομία μας. Στη συνέχεια κάνει μνεία στην τροφοδοσία των κέντρων πρώτης υποδοχής από επιχειρήσεις του νησιού μας, ξεχνώντας πως δώσαμε μάχη για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Τέλος,  αναφέρθηκε στην «ανταποδοτική» χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ για τις ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε το νησί μας πριν ένα χρόνο, όταν το πραγματικό κόστος των ζημιών ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ και αυτονόητο είναι ότι έπρεπε να έχουμε πάρει ήδη τα χρήματα.

Η πολλά υποσχόμενη φράση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γάκη «Τι μπορεί να χαθεί από αυτό, δε ξέρω!!», δεν μπορεί παρά να μας παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, εποχές τρόμου, όπου όποιος αντιτίθεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, διεκδικώντας τα αυτονόητα για τον τόπο του, κατακρεουργείται. Η δημοτική αρχή δε θα υποχωρήσει σε κανένα είδος εκβιασμού, από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται, όπως και δε θα επιτρέψει να μετατραπεί όλο το νησί σε έναν απέραντο καταυλισμό με αντάλλαγμα οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη. Τους τα χαρίζουμε!!! Οι πολιτικοί όλοι, χρωστάνε πολλά στη Λεριακή κοινωνία και σε καμία περίπτωση δεν τους χρωστάμε εμείς. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας με το Λεριακό λαό για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.