Με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκα πριν ένα χρόνο περίπου (Φ.Ε.Κ. 740/27-11-2014) το διορισμό μου στη θέση του Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου, για να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τη Διοίκηση, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετώπιζε το Νοσοκομείο μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΕΡΟΣΚάτω από αντίξοες συνθήκες και άκρως δυσμενείς πολιτικές επιλογές (οικονομική κρίση, πολιτική αστάθεια, capital controls κ.ά.), η επίλυση και όχι η απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, φάνταζε κάτι το ακατόρθωτο. Παρά τις δομικές, θεσμικές και άλλες δυσκολίες, που συναντήσαμε, όλα τα μέλη του Δ.Σ. προσπαθήσαμε να φέρουμε αποτελέσματα!

Η ένδεια χρημάτων, οι άγονοι διαγωνισμοί προμήθειας υλικού, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ήταν μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που, υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες για το Νοσοκομείο μας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως Δ.Σ.. Και το κάναμε με σθένος!!! Ακόμα και όταν αυτή η αγωνιώδης προσπάθειά μας, έτυχε της μικρόψυχης προσωπικής τακτικής, της ίδιας της Δημοτικής Αρχής του τόπου. Η μικροπολιτική αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων και ο λαϊκισμός υπονόμευαν συνεχώς την προσπάθειά μας.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα ανέμενε όμως κανείς, η προστασία της λειτουργίας ενός Νοσοκομείου και η εξασφάλιση των παροχών υγείας στους πολίτες να είναι μέλημα των κυβερνώντων και των διοικούντων. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πρόκειται για ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν.

Η αρχική απαίτηση και εμμονή του Υπουργού Υγείας για παραιτήσεις των Διοικητών των Νοσοκομείων, που δεν ευοδώθηκε και οι νομικίστικες ακροβασίες, που οδήγησαν εν συνεχεία στη νεφελώδη αξιολόγηση των Διοικητών μέσω συνέντευξης, μια άκρως προσχηματική διαδικασία, προκειμένου η Κυβέρνηση να υποτάξει, να ελέγξει και να χειραγωγήσει τη διαδικασία επιλογής των Διοικητών στα Νοσοκομεία, είχε έναν και μοναδικό σκοπό: Το διορισμό στενά κομματικών στελεχών στο χώρο της υγείας.

Και ενώ εν μια νυκτί, το Υπουργείο αποφάσισε να παύσει τους Διοικητές των Νοσοκομείων – χωρίς όμως καν, να έχει προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση… και ενώ τα Νοσοκομεία από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2015, παραμένουν χωρίς Διοικητές – με τα προβλήματα να διογκώνονται… δυστυχώς, τα κατά τόπους πολιτικο-κομματικά στελέχη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διασφάλισης του κομματικού βολέματος των «ημετέρων», χρονοτριβώντας δραματικά εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων, εξαιτίας της ποσόστωσης που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο διορισμό κομματικών στελεχών.

Θλιβερά φαινόμενα της κατά τα άλλα αριστερής λογικής, διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων, που δείχνουν ωστόσο ότι το Υπουργείο αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων, καθώς άνοιξε το κεφάλαιο των διοικήσεων χωρίς να έχει καμία λύση. Αφήνει τα Νοσοκομεία χωρίς Διοικητές και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, καμία πρόβλεψη, καμία υπόσχεση έστω, ότι θα φέρει νέο, αριστερό, νομικό πλαίσιο για την επιλογή των Διοικητών. Το δοκιμαζόμενο και υπό κατάρρευση (κατά υπουργική δήλωση) ΕΣΥ αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δε θέλει να πατάξει το πελατειακό κράτος, αλλά αντίθετα το ενισχύει!!!

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και για λόγους αρχής θα ήταν παντελώς αδύνατο για μένα να συνεχίσω να υπηρετώ έναν διοικητικό μηχανισμό που δεν επιβραβεύει την επιτυχία και την αξιοσύνη, αλλά μόνο κομματικές σκοπιμότητες. Και όχι απλά γιατί δε θα μπορούσα να γίνω εκτελεστής αυτών των συγκεκριμένων  πολιτικών επιλογών, ούτε γιατί η επιλογή κομματικών στελεχών σε διοικητικές θέσεις είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Αλλά γιατί είναι προφανές, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε αντίθεση με τις αριστερές διακηρύξεις περί αξιοκρατίας, αυτό που θέλει, είναι να τοποθετήσει πρόσωπα και όχι να αξιολογήσει, να κρίνει, να επιλέξει. Δυστυχώς, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβιώνουμε κομματικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών όπου οι παραιτήσεις των παλαιών και οι διορισμοί των νέων αποτελούσαν τη ρουτίνα της εκάστοτε αλλαγής ηγεσίας. Πέρα όμως από την οποιαδήποτε διάθεση ρεβανσισμού της κυβέρνησης, το τραγικό είναι ότι παύθηκαν οι Διοικητές των Νοσοκομείων, χωρίς να έχουν οριστεί οι αντικαταστάτες τους…

Κι ενώ , το Δ.Σ. του Κ.Θ.-Κ.Υ. Λέρου, συνεδρίασε ακόμα και πριν λίγες μέρες στις 11/01/2016, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να μη μείνουν τουλάχιστον οι ασθενείς μας χωρίς τρόφιμα, το Υπουργείο θυμήθηκε να απαντήσει σήμερα 14/01/2016 ότι οι αποφάσεις του ως άνω συμβουλίου δεν ισχύουν, γιατί το Δ.Σ. έχει παυθεί , χωρίς όμως να το γνωρίζει κανείς μέχρι τώρα!!!! Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας, ευτυχώς ενημερώθηκε η Γραμματεία της Διοίκησης για την αντικατάσταση του Δ.Σ.! Μετά την κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προφανές ότι βιώνουμε και την κατάρρευση των ανθρώπων, που το υπηρετούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Διοικητή κ. Δημήτριο Καρανικόλα, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. τακτικά και αναπληρωματικά, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και μη, καθώς και τους άοκνα εργαζόμενους υπαλλήλους της Γραμματείας της Διοίκησης, για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Αικατερίνη Α. Εμμανουήλ

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Κ.Θ.-Κ.Υ. Λέρου

Εκπαιδευτικός-Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης

Leave a Reply

Your email address will not be published.