ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

«Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές»

Ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ορισθεί η 20η Μαρτίου από την  Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI).

Ο φετινός εορτασμός προβάλλει διεθνώς το μήνυμα

«Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές».

Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές.  Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ

Η στοματική κοιλότητα είναι μία περιοχή του σώματος στην οποία είναι δυνατόν να εκδηλωθούν συμπτώματα γενικών νόσων. Αρκεί μια προσεκτική εξέταση και παρακολούθηση του στόματος και ένας Οδοντίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές, νόσους και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, μέχρι τραυματισμούς και καρκίνο του στόματος. Με αυτό τον τρόπο ο Οδοντίατρος  μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη νόσων και την προαγωγή της γενικής υγείας.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας, είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της ενημέρωσης προκειμένου να αναδείξουν και το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας.

Πώς, όμως, η στοματική μας υγεία έχει επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία και ευεξία;

  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Οι παθήσεις των ούλων επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων και πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος από αυτή που συμβαίνει όταν τα ούλα είναι υγιή.

Τα βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μας περιέχουν μια θρομβοφιλική πρωτεΐνη που φαίνεται ότι θρομβώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες μας, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο του εγκεφαλικού και των καρδιοπαθειών.

  • ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Οι παθήσεις των ούλων μπορούν να συνδεθούν με τον σακχαρώδη διαβήτη και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών του.

 ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι παθήσεις των ούλων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρών νεογνών.

  • ΝΟΣΟΣ ΑLZHEIMER

Οι φλεγμονώδεις ουσίες που απελευθερώνονται από τη μόλυνση των ούλων έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να ενοχοποιείται για τη Νόσο Αlzheimer.

  • ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Οι στοματικές λοιμώξεις μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ/ΝΕΦΡΩΝ

Τα νοσήματα του περιοδοντίου ενδέχεται να συνδέονται με γαστρεντερικούς και παγκρεατικούς καρκίνους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, καλεί τους Δωδεκανήσιους να επισκεφτούν τους οδοντιάτρους τους από 21 έως 26 Μαρτίου 2016 για ΔΩΡΕΑΝ οδοντοστοματολογικό έλεγχο και συστήνει έλεγχο και καθαρισμό δοντιών κάθε έξι μήνες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε

«Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές»

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.