Ο Δημήτρης Πιέτρης ανοίγει το Βιβλίο των Θρύλων στη Ρόδο

Ο ασημένιος Ιππότης ΆσταΝαπάν

Ο Δημήτρης  Πιέτρης, ο αθλητής με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο στίβο, δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής «Εργοστάσιο Ονείρου» και ταξιδεύει στη Ρόδο ως ο ιππότης ΆσταΝαπάν, για να ανοίξει στο θέατρο της Τάφρου «Το βιβλίο των θρύλων».

Συνέντευξη στην Άννα Σαρρή

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Ο αθλητής, που αποφάσισε να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών, μιλάει στο Black Monday.gr και στην Άννα Σαρρή, για τους ανθρώπους στο 2077 που αφέθηκαν σε μία εικονική πραγματικότητα, χάνοντας την επικοινωνία, τη φαντασία, τα όνειρα, το γέλιο και τα παραμύθια.Ένα παιδί έμεινε μόνο να ονειρεύεται και συνάντησε τον ασημένιο ιππότη ΆσταΝαπάν! Αυτό το παιδί, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους, δεν … παραιτήθηκε από τις καθημερινές, απλές χαρές της ζωής.

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Από το γήπεδο, στη σκηνή. Πως προέκυψε; Και τι κοινό μπορεί να έχουν οι δύο χώροι;

«Μετά από οχτώ χρόνια πρωταθλητισμού, αποφάσισα να σταματήσω την αθλητική μου καριέρα, λόγω σοβαρού τραυματισμού και υπερκόπωσης. Δύο μέρες πριν τρέξω στην ολυμπιάδα το 2004 πήρα και την παραπάνω απόφαση. Ύστερα ακολούθησαν τρία χρόνια προσωπικής αναζήτησης. Στο διάστημα αυτό ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με το θέατρο και με την τηλεόραση. Από μικρός έγραφα κείμενα  και ήθελα να συνδυάσω τη συγγραφή με  την υποκριτική, έτσι πήγα και στη δραματική σχολή. Αποφοίτησα το 2011, ενώ είχα τρεις τηλεοπτικές συμμετοχές, η τελευταία μου πιο πρόσφατη ήταν στις επτά θανάσιμες πεθερές, με όνομα «Μια πεθερά στη Χούντα». Το θέατρο όμως ήταν η μεγάλη μου αγάπη και η ανάγκη να εκφράζομαι και να αγγίζω τις ψυχές των παιδιών αλλά και των μεγαλύτερων θεατών, με οδήγησε στο παιδικό θέατρο. Ο πρωταθλητισμός ήταν μεγάλο»σχολείο»και με καθόρισε σαν άνθρωπο,  έμαθα να συναγωνίζομαι,  να έχω αυτοπεποίθηση και πειθαρχεία. Εφόδια που είναι απαραίτητα στο χώρο του θεάτρου, όπως πιστεύω και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο».

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

«Το Βιβλίο των Θρύλων» που παρουσιάζεται και στη Ρόδο, τι θα προσφέρει στο κοινό;

«Το βιβλίο των θρύλων είναι μια διαφορετική, ξεχωριστή και πρωτότυπη παράσταση. Η ιστορία από μόνη της είναι σύγχρονη και προσαρμοσμένη στη σημερινή κατάσταση των παιδιών. Ο τρόπος σκέψης των παιδιών είναι πιο γρήγορος , η αισθητική τους και τα κριτήρια τους είναι σε υψηλό επίπεδο. Το έργο πραγματεύεται πολλά και διαφορετικά θέματα. Διαδραματίζεται στο έτος 2077 όπου τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπερισχύουν όλων. Η επικοινωνία, η φαντασία, τα όνειρα, το γέλιο και τα παραμύθια έχουν εξαφανιστεί διότι οι άνθρωποι τα ξέχασαν και χάθηκαν στην εικονική πραγματικότητα. Η φύση και τα ζώα δεν υπάρχουν παρά μόνο εικονικά. Το βιβλίο των θρύλων ανοίγει και από μέσα ξεπηδούν οι θρύλοι και οι ήρωες του έργου. Το μοναδικό παιδί που ακόμη ονειρεύεται συναντά τον ασημένιο ιππότη ΆσταΝαπάν, που υποδύομαι εγώ στο έργο και μαζί ξεκινούν το ταξίδι. Η ψυχαγωγία, η διασκέδαση και  το γέλιο δεν σταματούν στην ιστορία καθώς έρχεται και η συγκίνηση. Το παιδί πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους του για να φτάσει στον τελικό προορισμό».

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

«Το εργοστάσιο Ονείρου» ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα;

«Σαφώς και ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα. Συναντηθήκαμε δύο άνθρωποι και δημιουργήσαμε το Εργοστάσιο Ονείρου. Ο Γιάννης Σπανόπουλος είναι πολλά χρόνια ζωγράφος, έχει φτιάξει και ζωγραφίσει όλα τα σκηνικά της παράστασης. Οι δυο μας είχαμε έναν κοινό στόχο, το παιδί και αυτός ο στόχος καθόρισε και καθορίζει την κάθε μας κίνηση. Η σημαντική βοήθεια των συνεργατών μας, ολοκλήρωσε τα δύο πρώτα μας έργα. Στην αρχή και για τέσσερα χρόνια ήμασταν μονίμως σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, δηλαδή ήμασταν μια κινούμενη παράσταση, ακόμα και στην Αθήνα. Τον περσινό χειμώνα  ξεκινήσαμε στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη όπου και  θα συνεχίσουμε φέτος για δεύτερη χρονιά. Κάθε ξεκίνημα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις, το σέβεσαι και εργάζεσαι ασταμάτητα, τότε φτάνεις και στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα και στην τωρινή καλοκαιρινή περιοδεία ανάλογα με το μέρος που παρουσιάζεται η παράσταση και το χώρο, διαμορφώνουμε τα video και τα σκηνικά έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Υ.Γ. από τον Δημήτρη Πιετρή:

«Χαίρομαι που θα έρθω, ακόμη μια φορά, στην αγαπημένη μου Ρόδο, καθώς είχα συμμετάσχει στους  αγώνες ‘’ Διαγόρεια’’ παλιότερα και ήταν πολύ όμορφη εμπειρία! Τώρα ως ασημένιος ιππότης ΆσταΝαπάν είναι τιμή μου, που θα ‘’ ανοίξω’’  το βιβλίο των θρύλων, στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου ‘‘Μελίνα Μερκούρη’’

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

 Ο Δημήτρης Πιέτρης, από τα 16 έτη του μέχρι σήμερα, τι πιστεύει ότι έχει διδαχθεί;

«Όπως όλοι οι άνθρωποι και εγώ με το πέρασμα των χρόνων άλλαξα. Έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου, ξέρω τι θέλω να κάνω και ποιος είμαι. Επίσης λόγω αγώνων και προετοιμασίας, έξι μήνες τον χρόνο έλειπα στο εξωτερικό όπου γνώρισα πολλούς ανθρώπους από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Αυτόματα τα ερεθίσματα που δέχτηκα ήταν καθοριστικά, έμαθα να βλέπω τα πράγματα και τις καταστάσεις από πολλές πλευρές. Το σημαντικότερο από όλα θεωρώ πως είναι ότι μέσα μου κατάφερα να βλέπω τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών, δεν με αλλοίωσε ο καιρός, δεν με άλλαξαν κάποιοι άνθρωποι που συνάντησα στην πορεία, αλλά έφτασα σε ένα σημείο να μπορώ να επιλέγω τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου! Οφείλουμε όλοι να χαμογελάμε, να μη το βάζουμε κάτω και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας!».

Το 2077 πως θα είναι η ζωή των ανθρώπων και πως θα μπορούσαν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη;

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί αύριο, πόσο μάλλον το 2077… Θα σταθώ λίγο – πολύ στην υπόθεση του έργου! Η τεχνολογία είναι χρήσιμο εργαλείο αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο. Τα παιδιά πρέπει να έχουν φαντασία και να δημιουργούν ιστορίες και παραμύθια, τα παιχνίδια τα ομαδικά σιγά-σιγά γίνονται όλο και πιο λίγα. Οι μεγαλύτεροι πια λόγω συνθηκών και κούρασης ‘‘παραιτούμαστε’’ από τα απλά καθημερινά πράγματα, τις απλές χαρές που τις έχουμε ως δεδομένες. Παλιότερα μια συνάντηση με έναν φίλο ήταν η διέξοδο από τα προβλήματα μας τώρα τις περισσότερες φορές αυτή η προσωπική επαφή έχει αντικατασταθεί  από ένα τηλέφωνο ή ένα μήνυμα στο διαδίκτυο. Η απομόνωση και η αποξένωση πλησιάζουν έντονα στο κοινωνικό σύνολο!

 Εάν έπρεπε να μεταδώσετε – να επικοινωνήσετε ένα μήνυμα, ποιο θα ήταν;

«Όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να σεβόμαστε το παρελθόν μας ως λαός και να είμαστε περήφανοι, όχι μόνο για τα παλιά επιτεύγματα μας αλλά και για αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε. Η ζωή είναι μικρή και οι στιγμές μοναδικές! Πιστεύω ότι μόνο μέσα από τα μάτια των παιδιών συναντάμε την ελπίδα και τη χαρά!!».

Πηγή: Black Monday.gr 

Διαβάστε ακόμη:

Στη Ρόδο “Το βιβλίο των θρύλων”

ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published.