Στα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τα σχέδια ειδικής ομάδας στο ΥΠΟΙΚ για Grexit, πλέον… ενέπλεξε και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε σε συνέντευξη του στον Real FM για τα σχέδια που έκανε η κυβέρνηση σε περίπτωση Grexit και αποκάλυψε «Μια υπεύθυνη κυβέρνηση που αντιμετωπίζει απειλές για κλείσιμο τραπεζών, όπως εμείς στο ξεκίνημα μας από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ οφείλει να σχεδιάζει πάντα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Με εντολή πρωθυπουργού, αντιπροέδρου κυβέρνησης και διαπραγματευτικής ομάδας δημιουργήθηκε στο υπουργείο μου μια ομάδα από 4-5 άτομα. Τα οποία θα έκαναν ότι θα έκανε κάθε σοβαρό ΥΠΟΙΚ. Πως θα αντιμετωπίσουμε και θα αντιδράσουμε αν μας κλείσουν τις τράπεζες, αν μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης τι βήματα τι πρέπει να κάνουμε. Η Τράπεζα της Ελλάδας είχε έτοιμο το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των τραπεζών. Στόχος μας ήταν να αποφύγουμε όλα αυτά. Έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για την έκτακτη ανάγκη, και έχεις σχεδιάσει τις κινήσεις αν ο Σόιμπλε βάλει μπρος το σχέδιο για το Grexit. Ποτέ δεν μιλήσαμε για παράλληλο νόμισμα. Για δική μας ρευστότητα. Τα IOU».

Αναφορικά με την συμφωνία και τα μέτρα που έχει ο κ.Βαρουφάκης σχολίασε «Νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει. Όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης. Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και απέφυγε να απαντήσει στο γιατί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και στα όσα ακολούθησαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του» και σημείωσε ότι «εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πως θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και υπέγραψα την παραίτησή μου».

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απόφασή του να λείπει από την ολομέλεια της Βουλής κατά την εξουσιοδότηση των μέτρων για την διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάζουν».

«Το πρωί πήγα στην ΚΟ, τοποθετήθηκα και τους μετέδωσα την απόλυτη συμπαράσταση μου. Στο τέλος της ήμασταν ένα. Τους πληροφόρησα ότι δεν θα είμαι στην βουλή για οικογενειακούς λόγους και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί τέτοια κακεντρέχεια; Άλλο η κριτική και άλλο αυτό το τσουνάμι λάσπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.