Μεγάλη η συμμετοχή των δημοτών Αφάντου, στα διαφόρου τύπου μαθήματα/προγράμματα  που διοργανώνονται δωρεάν από τα Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς σε συνεργασία με την Δημοτική Ενότητα Άφαντου.

Πριν μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα εκμάθησης της Αγγλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Γαλλικής γλώσσας. Τώρα σειρά έχουν τα προγράμματα χειροτεχνίας και παράδοσης τα οποία είναι σε εξέλιξη. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών είναι η κατασκευή καλαθιού με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Επίσης μαθήματα ραπτικής, κεντήματος, βελονάκι, ψηφιδωτό.

ΑΦΑΝΤΟΥΟ γνωστός Κοινωνικός Λειτουργός και ρεπόρτερ κ. Γιώργος Νικολής, επισκέφτηκε τον χώρο των μαθημάτων όπου υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από κατοίκους του Άφαντου, μεταξύ αυτών και η Δα Παυλούς Ευαγγελία, η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του παραδοσιακού καλαθιού και η οποία είναι και η υπεύθυνη των προγραμμάτων από πλευράς της Δημοτικής Ενότητας Άφαντου.

ΑΦΑΝΤΟΥ 1Όπως δήλωσε: «Τα προγράμματα αυτά είναι κατά την άποψη μου πολύ σημαντικά διότι μαθαίνουμε τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής διαφόρων χειροτεχνιών και συγχρόνως διατηρούμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας δηλαδή την πολιτιστική μας κληρονομία. Αυτά που εμείς τώρα μαθαίνουμε σαν χόμπι, παλιότερα ήταν επάγγελμα για κάποιους και εύχομαι τα προγράμματα αυτά να συνεχιστούν και στο μέλλον διότι είναι σημαντικά και έχουν και αρκετή συμμετοχή από κόσμο που τους αρέσουν και που θέλουν να ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους μεταξύ άλλων και στην χειροτεχνία»

Ο συνταξιούχος κ. Διάκου Χρύσανθος είναι ο δάσκαλος της κατασκευής του παραδοσιακού άφαντενου καλαθιού. « Πρέπει μερικά πράγματα να τα μαθαίνουμε και στους νεώτερους για να διατηρούμε τις παραδόσεις μας. Το καλάθι ήταν σημαντικό βοήθημα πριν χρόνια στην καθημερινή ζωή των αφαντενων  και είναι φτιαγμένο με υλικά από την φύση μας και με ευχαριστεί το γεγονός ότι αρκετοί άφαντενοι συμμετέχουν στην εκμάθηση της κατασκευής του καλαθιού» Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρο στις αίθουσες του ΓΕΛ Άφαντου και είναι εντελώς δωρεάν.

ΑΦΑΝΤΟΥ 2Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εγγραφούν στα προγράμματα αυτά μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Δημοτική Ενότητα Άφαντου.

Φώτο/Ρεπορτάζ: Γιώργος Νικολής

Leave a Reply

Your email address will not be published.