«Το κλίμα για την Ελλάδα είναι δυστυχώς τραγικό…» έλεγε στο «Βήμα» πρόσωπο που συμμετείχε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία έγινε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

 Η αξιοπιστία της Ελλάδας είναι στο ναδίρ και η δυσπιστία και η καχυποψία κυριαρχεί στην μεγάλη συντηρητική πολιτική οικογένεια της Ευρώπης. Και αυτό το κλίμα το εισέπραξε στο μέγιστο βαθμό και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συμμετείχε στη σύναξη των Ευρωπαίων συντηρητικών ηγετών, που όμως είδε ταυτόχρονα πως δεν είναι πλειοψηφικό ρεύμα η τάση για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

 Το μείζον για τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, η οποία έχει χαθεί και αυτό το τόνισαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες. Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευρεία εξουσιοδότηση των 251 βουλευτών της Ελληνικής Βουλής, οι ηγέτες που συμμετέχουν στο ΕΛΚ θέτουν θέμα επόμενης ημέρας, δηλ. της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά κυρίως της εφαρμογής τους από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική και κυβερνητική πλειοψηφία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ είναι αναμενόμενο ότι θα στηρίξει μέτρα που θα διασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ, καθώς, όπως λένε κεντρικά της στελέχη, «εδώ που φθάσαμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια διαφοροποιήσεων».

 Στους κόλπους του ΕΛΚ ο κ. Τσίπρας είναι το «κόκκινο πανί», αλλά έγινε προσπάθεια και από τον κ. Μεϊμαράκη να πέσουν οι τόνοι, όσο αυτό είναι εφικτό. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και είχε εκτενή συζήτηση μαζί του για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Γιούνκερ, ένας φιλέλληνας πολιτικός που έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τη ΝΔ, είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Μεϊμαράκης που συνάντησε και τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη, η ΝΔ κάνει το εθνικό της καθήκον. «Εδώ και πάρα πολύ καιρό, προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να υπάρξει μια καλή συμφωνία, που μπορεί και πρέπει ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί και το Εθνικό Κοινοβούλιο να την ψηφίσει, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ».

 Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρασαν έξι μήνες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Είναι οριακά και σήμερα ίσως παίζονται όλα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συμφωνήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλώ τον πρωθυπουργό, ή μάλλον του κάνω έκκληση, να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη».

 Σχετικά με τα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού και κυβερνητικής και όχι απλά κοινοβουλευτικής συνεργασίας, της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ, δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση το αποκλείει, ενώ κεντρικά της στελέχη, το αφήνουν ανοικτό, αλλά διευκρινίζουν: «αυτό το θέμα δεν είναι της παρούσης και δεν βοηθάει σε αυτή τη φάση η συζήτηση τέτοιων σεναρίων».

tovima.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.