ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κου ΚΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην απολογιστική ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 9-2-2016,με  αφορμή την συμπλήρωση 17 μηνών από την ημέρα που η σημερινή περιφερειακή αρχή ανέλαβε καθήκοντα, τόνισε ότι πλεύσανε σε άγνωστα νερά, επικίνδυνα μόνοι, παλεύοντας για την επιβίωση των νησιών μας μέσα σε ένα τουλάχιστον αφιλόξενο, και συχνά εχθρικό περιβάλλον. Κλείνοντας δε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του αφού απέδειξαν ότι “…η άσκηση διοίκησης δεν είναι θεωρία, δεν είναι συνθηματολογία, δεν είναι επικοινωνία .…. είναι Πράξη”.

Σε πλήρη αντίθεση όμως με τις παραπάνω δηλώσεις έρχεται η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πολιτικά υφιστάμενός του κι εντεταλμένος της Περιφέρειας σε θέματα επιχειρηματικότητας κ. Παναγιώτης Κουνάκης.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο αναφέρει ότι αν και φέτος θα έχουμε περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα νησιά της Περιφέρειάς μας, αυτό αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός που είναι καθαρά συγκυριακό.  Επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου κάνοντας λόγο για λάθος χειρισμούς ενώ καταδεικνύει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σαν τον μόνο αξιόπιστο συνομιλητή με τους εκπροσώπους των εταιριών για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά. Χαρακτηρίζει τη Ρόδο σαν  παράδειγμα της αναξιοπιστίας απέναντι στους εκπροσώπους των εταιριών της κρουαζιέρας. Τονίζει δε ότι στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή και ότι υπάρχει διάθεση όλα τα λιμενικά ταμεία να είναι υπό τη σκέπη της Περιφέρειας   αφού μόνο ο Περιφερειάρχης  Γιώργος Χατζημάρκος μπορεί αυτό να το φέρει σε πέρας.

Η παραπάνω απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση που δεχθήκαμε από τον εντεταλμένο της Περιφέρειας, η οποία   συγκυριακά συνέπεσε την ίδια ημέρα με την ομιλία του Περιφερειάρχη, εύλογα δημιουργεί στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί.

Στους 17 μήνες που ο εντεταλμένος της Περιφέρειας ανέλαβε καθήκοντα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί, ουδέποτε συνομίλησε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για τις δράσεις του που αφορούν τον τομέα της κρουαζιέρας, ούτε δε και επέδειξε ενδιαφέρον  συνεργασίας.

Φυσικά ο κ. Κουνάκης αγνοεί και δεν έχει ακούσει ότι τόσο ο Δήμαρχος Ρόδου όσο και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου έχουν συναντηθεί κατ’ επανάληψη τόσο με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας όσο και με τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας στους οποίους έχουν αναπτύξει τα σχέδια και τις μελέτες για την αναβάθμιση των λιμενικών έργων, για τα οποία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους. Είναι περίεργο ότι ο κ. Κουνάκης δεν θυμάται (παρότι λέει ότι ασχολείται με την κρουαζιέρα) ότι το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου τον τελευταίο χρόνο έχει δώσει το παρόν  σε όλα τα συνέδρια- εκθέσεις  (1η Διεθνής Έκθεση Greek Tourism Expo 2014 – Διεθνές Συνέδριο «Ο Ελληνικός Τουρισμός στη Νέα Εποχή» και Forum για τον Θαλάσσιο Τουρισμό και την Κρουαζιέρα, Έκθεση Poseidonia 2015- 3ο Poseidonia Sea Tourism Forum, 2η Διεθνής Έκθεση Greek Tourism Expo 2015-Ημερίδα «Θαλάσσιος Τουρισμός και Κρουαζιέρα. Αιχμή για τον Ελληνικό Τουρισμό», Συνεδρίαση Τεχνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας της ΕΛΙΜΕ 7/12/2015, Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο «Τουριστικοί Λιμένες, Μαρίνες, 12-14/10/2015) κρουαζιέρας και έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στο μεγάλο συνέδριο κρουαζιέρας του Μαϊάμι.

Στους 17 μήνες που ο εντεταλμένος της Περιφέρειας ανέλαβε καθήκοντα,  με επικοινωνιακά  τεχνάσματα επιχειρεί να υποβαθμίσει το έργο του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου  συνθηματολογώντας και καταφεύγει στον εύκολο δρόμο των υποδείξεων.

Από το περιεχόμενο δε της συνέντευξής του αποδεικνύεται ότι ο κ. Κουνάκης αόριστα και χωρίς επιχειρηματολογία επιχειρεί να μειώσει  τον θεσμικό ρόλο του  Λιμενικού Ταμείου έχοντας όμως παντελή άγνοια για τη λειτουργία του, τις δράσεις του και τα προγράμματά του. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει  τα στοιχειώδη , όπως δηλαδή ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι των νήσων Καρπάθου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Κάσου και Μεγίστης  κι επομένως δεν ενεργούν μεμονωμένα. Όπως επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εταιρεία COSTA επέλεξε τον Τουριστικό Λιμένα της Ρόδου σαν HOME PORT (σταθμό επιβίβασης-αποβίβασης επιβατών) κι αυτό ούτε τυχαία έγινε , ούτε συγκυριακά.

Θα έπρεπε να γνωρίζει επίσης όπως ανέφερε ο  κ. Περιφερειάρχης στην προαναφερθείσα ομιλία του, ότι εκτός από την άσκηση διοίκησης ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ “… δεν είναι θεωρία, δεν είναι συνθηματολογία, δεν είναι επικοινωνία .…. είναι Πράξη…”.

Θα έπρεπε να γνωρίζει  κ. Κουνάκης ότι μέχρι σήμερα η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και ειδικά με τον κο Περιφερειάρχη είναι ειλικρινής και άψογη ειδικά στο μεγάλο έργο των ¨Υδατοδρομίων¨ για όλα τα νησιά δικαιοδοσίας μας όπου και για μας αλλά και για ολόκληρο τον νησιωτικό χώρο είναι μια πρόκληση και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα υλοποιηθεί. Όπως επίσης το μεγάλο έργο κατασκευή αποβάθρας στη θέση Πέταλο λιμένα Σύμης που πραγματικά με την συνεργασία του  το έργο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί δίνοντας μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας στο νησί. Όπως επίσης θα χρειασθούμε την συνεργασία της Περιφέρειας για τα μεγάλα έργα που εμείς έχουμε προγραμματίσει, έχουμε έτοιμες τις μελέτες και σύντομα θα ζητήσουμε από την Περιφέρεια την υλοποίηση τους, όπως :

α) ο Ξύλινος Πεζόδρομος – Ποδηλατόδρομος με τα συνοδά έργα του για τα οποία υπήρχε εγγεγραμμένη πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΝΑΙ, ύψους 2.000.000 €  (αρ.61 έργα Π.Δ.Ε.) και

β) η αναβάθμιση ασφάλειας των λιμανιών μας, η Προμήθεια και η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων Ρόδου – Ακαντιάς –Αγγέλων –Κολώνας, προϋπολογισμού 3.500.000 €, που ζητήθηκε ήδη η συνδρομή του Περιφερειάρχη για την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ.

Από τη στιγμή όμως, που  ο νεαρός συνάδελφος τα αγνοεί και προβαίνει σε ατοπήματα και ατυχείς δηλώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αναφερόμενα δεν αποτελούν και την επίσημη θέση της Περιφέρειας, αναμένουμε από τον κ. Περιφερειάρχη να παραμείνει συνεπής στις δηλώσεις του και να επανακαθορίσει τους ρόλους και την αξία των φορέων που εμπλέκονται  στον τομέα της κρουαζιέρας ώστε να μην πλέουν “…σε άγνωστα νερά, επικίνδυνα μόνοι…” σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον το οποίο οι ίδιοι και για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να διαμορφώσουν.

Ευελπιστούμε λοιπόν  σε μια αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, της οποίας ο ρόλος είναι επιτελικός , καθοριστικός και ενωτικός για την συνεργασία των Λιμενικών Ταμείων των νήσων του Νοτίου Αιγαίου.

Ρόδος , 12-2-2016

O Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Μιχάλης Χριστοδούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.